Ana SayfaPolitika‘Erdoğan kadın düşmanıdır’ diyen Tuncel’e hapis cezası

‘Erdoğan kadın düşmanıdır’ diyen Tuncel’e hapis cezası

HABER MERKEZİ – Tutuklu Kürt siyasetçi Sebahat Tuncel hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla açılan davada 11 ay 20 gün hapis cezası verildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla hazırlanan iddianame, mahkemece kabul edilmişti.

İddianamede Tuncel’in 2016 yılında DBP Bağlar ilçe binası önünde dönemin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı hakkında verilen gözaltı kararını protesto amacıyla, “Tayyip Erdoğan tam bir kadın düşmanıdır. AKP ve Tayyip Erdoğan tam bir Kürt düşmanıdır…” ifadelerinin geçtiği konuşma gerekçe gösterilerek, konuşmanın “Cumhurbaşkanına hakaret” suçunu oluşturduğu öne sürülmüştü.

Tuncel hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın beşinci duruşması Diyarbakır 10’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Tuncel’in katılmadığı duruşmada, avukatı Şivan Cemil Özen hazır bulundu.

JinNews’in haberine göre duruşmada konuşan Özen, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçu kapsamında değerlendirilen cümlenin şahsa ve yaptığı göreve yönelik alenen hareket içermesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

Bu suç tipi açısından uluslararası mevzuatta birçok defa mahkeme kararlarını inceledik. Müvekkil, ‘Recep Tayyip Erdoğan kadın ve Kürt düşmanıdır’ şeklinde iki cümle sarf etmiştir. Tabii ki bir tüm konuşmanın içerisinden iki cümleyi cımbızlamak anlamından uzaklaştırma anlamına geliyor.

Zira bu husus ile ilgili AİHM’in ‘Caltees’ İspanya kararında konuşmanın bir bütün olarak ele alınması gerektiğini konuşmanın içeriğindeki cümlenin öncesi ve sonrasına ilişkin bir tanımlama, bir tespit yapılması halinde bu hususun cümlenin içerisinden birkaç cümle çıkarılması sureti ile hakaret suçu oluşturamayacağı, ifadenin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiği ön görülmüştür. Müvekkilimizin kullandığı ifadeler siyasetçi olduğu bir tespit ve olgulara dayandığı, bu olguların bir tespit olması sebebi ile ifade özgürlüğü kapsamındadır.

Tuncel’e hapis cezası

Kararını açıklayan mahkeme, Tuncel’in “Cumhurbaşkanına hakaret” suçu işlediği gerekçesinin sabit olduğunu savundu.

Mahkeme, şu ifadeleri kullanarak Tuncel’e 11 ay 20 gün hapis cezası verilmesine hükmettiğini açıkladı:

Eylemine uyan suçun işleniş biçimi, suçun işlendiği yer ve zaman, suç nedeniyle meydana gelen zararın ağırlığı, sanığın kastının yoğunluğu ile bu kasta dayalı kusurunun ağırlığı ve sanığın güttüğü amaç ve saik bir bütün olarak göz önünde bulundurmak sureti ile takdiren alt sınırdan ceza tayini ile 1 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına, sanığın eylemini alenen işlediği anlaşılmakla cezanın 1/6 oranında artırım yapılarak 1 yıl 2 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmesi, ayrıca sanığın duruşmalardaki olumlu tutum ve davranışları lehine takdiri indirim sebebi kabul edilerek cezasından 1/6 oranında indirim yapılarak 11 ay 20 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.




Önceki Haber
‘Helikopterden atıldılar’ iddiasını güçlendirecek rapor
Sonraki Haber
Erkek şiddeti: Şenel Bulut evlilik hazırlığında olduğu kadın ile annesini öldürdü