Ana SayfaGüncelErdoğan’dan ‘diyalog’ mesajı, Macron’dan Türkçe tweet

Erdoğan’dan ‘diyalog’ mesajı, Macron’dan Türkçe tweet

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Biz, sorunları diyalog yoluyla herkesin kazanabileceği bir çözüme kavuşturmak niyetindeyiz” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da Twitter’da yaptığı Türkçe paylaşımla Ankara’ya diyalog çağrısı yaptı.

Doğu Akdeniz’de, Türkiye ile Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasında yaşanan ve Fransa’nın da taraf olduğu gerilim 24-25 Eylül’de yapılacak Avrupa Birliği (AB) Zirvesi’nde ele alınacak.

Liderler zirvede, Doğu Akdeniz’de gerilimin azaltılması için atılabilecek adımları tartışacak. Ancak AB’nin Türkiye’ye yaptırımlar uygulaması da gündemde.

Zirve öncesi ise hem Türkiye’den hem de Fransa’dan diyalog mesajları geldi.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Biz, samimi her çağrıya kulak vererek diplomasiye olabildiğince alan kazandırmak, sorunları diyalog yoluyla herkesin kazanabileceği bir çözüme kavuşturmak niyetindeyiz” dedi.

“Ülkemizin bir damla suyunu da bir karış toprağını da bu vizyonla savunmayı sonuna kadar sürdüreceğiz” diye devam eden Erdoğan, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti 2 bin yıllık geçmişi olan köklü ve kadim bir devlettir. Hiçbir komplekse kapılmadan, içinden geçtiğimiz tüm süreçleri vakur ve olgun şekilde yürütmekte, ısrarlı provokasyonlara asla aldırış etmemekteyiz” ifadelerini de kullandı.

Erdoğan’ın ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ajaccio’da, Türkiye’ye net bir mesaj gönderdik: iyi niyetli, naiflik olmaksızın sorumlu bir diyaloğu yeniden açalım. Bu çağrı bundan böyle Avrupa Parlamentosu’nun da çağrısı. Görünüşe göre de işitilmiş. İlerleyelim” ifadelerine yer verdi.

Ajaccio’dan verilen mesaj

10 Eylül tarihinde Korsika’nın başkenti Ajaccio’da Kıbrıs, Fransa, Yunanistan, İtalya, Malta, Portekiz ve İspanya hükümet ve devlet başkanlarının katılımıyla bir zirve düzenlenmişti.

Zirvenin ardından Doğu Akdeniz’de Türkiye ile Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki deniz yetki alanı krizine ilişkin bir deklarasyon yayınlanmıştı.

Güney Kıbrıs ve Yunanistan’a “tam destek ve dayanışma” ifade edilen deklarasyonda Türkiye’nin bu ülkelerin egemenlik haklarını “defaatle ihlal ettiği” belirtilmişti.

Ayrıca deklarasyonda “Münhasır ekonomik bölgelerin ve kıta sahanlığının sınırlandırılmasının iyi niyetli bir diyalog ve müzakere ile, uluslararası hukuka tam riayet ve iyi komşuluk ilişkileri prensibiyle uyum içinde olması gerektiğini de kaydediyoruz” denilmişti.

Türkiye ise Doğu Akdeniz’deki araştırma gemisi Oruç Reis’i tamir-bakım için 12 Eylül gecesi Antalya limanına çekmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise konuyla ilgili şu açıklama yapmıştı:

Biz Oruç Reis’i eğer bakım için şöyle bir limana çektiysek, bunun da bir anlamı vardır. Niye çektik? Bu anlamlı bir yaklaşımdır. Yani diplomasiye bir fırsat tanıyalım, diplomaside bir olumlu yaklaşım ortaya koyalım, Yunanistan bizim bu yaklaşımımızı o da olumlu istikamette karşılasın ve buna göre de bir adım atalım. Bunun için yaptık ama bu demek değil ki Oruç Reis’in şu anda tamir, bakım için artık tamamen bizim sismik araştırmalarımızın durması anlamında değildir.


Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Demokratik politikanın hakikati ve işlevselliği
Sonraki Haber
Yeni sağ radikalizmin veçheleri – Theodor W. Adorno