Ana SayfaGüncelGazeteci Burcu Özkaya Günaydın’a hapis cezası

Gazeteci Burcu Özkaya Günaydın’a hapis cezası

HABER MERKEZİ – Gazeteci Burcu Özkaya Günaydın’a sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle “örgüt propagandası” suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi, hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Hatay’da serbest gazetecilik yapan Burcu Özkaya Günaydın hakkında, 2019 yılında Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük “Barış Pınarı” adlı askeri harekatına dair yaptığı sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle “örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması dün Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmada Özkaya Günaydın ve avukatı Zelal Pelin Doğan hazır bulundu.

Mütalaanın okunması ile başlayan duruşmada söz alan Burcu Özkaya Günaydın, savunmasında şunları söyledi:

Ben gazeteciyim. Hatay’da yaşıyorum. Sınır haberciliği de yapıyorum. Suriye’de olan olayları yakından takip ediyorum. Twitter paylaşımlarım da gazeteciliğin gereği olan haber alma ve haber verme hakkı kapsamındadır. Herhangi bir örgütün propagandasını yapmadım, beraatimi talep ediyorum.

Savunma yaparak beraat talep eden avukat Doğan, heyet aynı kanaatte değil ise de hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) uygulamasını kabul ettiklerini belirtti.

Doğan’ın savunması ardından kararını açıklayan mahkeme, gazeteci Burcu Özkaya Günaydın’a “örgüt propagandası yapmak” suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Avukat Zelal Pelin Doğan, duruşma sonrasında dosyaya ilişkin şu açıklamaları yaptı:

Gazetecilerin faaliyet yürüttükleri yerde gerçekleşen olaylara dair yaptıkları haberler ve sosyal medya paylaşımları kamusal tartışmaya katkı sunmakta. Buna rağmen gazetecilik faaliyetinin bu şekilde hürriyeti kısıtlayıcı cezalarla sınırlandırılması açıkça orantısızdır. Aynı zamanda hükmün açıklanmasının geri bırakılması uygulaması özellikle gazetecilerin ifade özgürlükleri üzerinde caydırıcı etki yaratıyor ve otosansür uygulamasına yol açıyor.

12 Ekim 2019 tarihinde evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınıp, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakılan gazeteci Burcu Özkaya Günaydın, Twitter üzerinden yaptığı üç adet paylaşım nedeniyle suçlanıyordu.


Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nden (MLSA) yararlandık.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hastanede sağlıkçılara şiddet: İki kişi tutuklandı
Sonraki Haber
AYM'den Leyla Güven kararı: Hak ihlali yok