Ana SayfaGüncelGazeteciler Pehlivan, Ağırel ve Kılınç tahliye edildi

Gazeteciler Pehlivan, Ağırel ve Kılınç tahliye edildi

HABER MERKEZİ – “MİT Kanunu’na muhalefet”ten hapis cezasına çarptırılan tutuklu gazeteciler Barış Pehlivan, Murat Ağırel ile Hülya Kılınç tahliye edildi.

Libya’da yaşamını yitiren MİT mensubunun haberini yaptıkları gerekçesiyle yargılanan üçü tutuklu sekiz gazetecinin davasında karar çıktı.

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün yapılan karar duruşmasında, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Odatv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Odatv muhabiri Hülya Kılınç, Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik, Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser ve Akhisar Belediyesi Basın Birimi görevlisi Eren Ekinci, “gizli kalması gereken bilgileri açıklamak” suçlamasından beraat etti.

Kılınç ve Pehlivan “MİT Kanunu’na muhalefet” suçundan 3 yıl 9 ay, Çelik, Keser ve Ağırel ise aynı iddiayla 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Terkoğlu ve Ekinci, “MİT Kanunu’na muhalefet” suçundan da beraat etti.

Tutuklu yargılanan ancak davada haklarında tahliye kararı verilen gazeteciler Pehlivan, Ağırel ve Kılınç dün gece saatlerinde cezaevinden çıktı.

Yakınları ve meslektaşları tarafından karşılanan gazetecilerden Pehlivan, cezaevi çıkışında, “Hiç kimsenin şüphesi olmasın gazeteciliğe, aynen bıraktığımız gibi adil bir gelecek için yazmaya devam edeceğiz” açıklaması yaptı.

Ne olmuştu?

OdaTv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve muhabiri Hülya Kılınç, 5 Mart’ta çıkarıldıkları mahkemece “MİT Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Tutuklamaya gerekçe olarak “Sessiz, sedasız ve törensiz defnedilen Libya şehidi MİT mensubunun cenaze görüntülerine OdaTv ulaştı” başlıklı haber gösterilmişti.

OdaTv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan da soruşturmaya dahil edilmiş, 6 Mart’ta ifade vermek için gittiği İstanbul Adliyesi’nde çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

Söz konusu soruşturma genişletilerek Yeni Yaşam Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik, Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser ve editör Semiha Alankuş ile Yeniçağ yazarı Murat Ağırel de ifadeye çağrılmıştı.

6 Mart’ta İstanbul Adliyesi’nde ifade veren gazeteci ve yazarlar çıkarıldıkları mahkemece yurtdışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Ancak savcılığın itirazı üzerine yeniden gözaltına alınan Çelik, Keser ve Ağırel, İstanbul 5’inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından “İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etme” iddiasıyla 8 Mart’ta tutuklanmıştı.

13 Nisan’da Meclis’ten geçen İnfaz Yasası’nda yapılan değişikliğe gece yarısı son dakika ekleme yapılmış ve MİT Kanunu’na muhalefetten yargılananların infaz indiriminden yararlanmasının önüne geçilmişti.

Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nun 27’inci maddesi gereği tutuklanan gazeteciler hakkında 24 Nisan’da tamamlanan iddianameye Devletin Gizli Belgelerini Yayınlama (TCK 329-1) maddesi de eklenmişti.

İddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesiyle gazeteciler 8 yıldan 19 yıla kadar hapisle cezalandırma talebiyle yargılanmaya başlanmıştı.

Gazetecilerden Çelik, Keser ve Terkoğlu ilk duruşmanın yapıldığı 24 Haziran’da adli kontrol şartıyla tahliye edilmiş, üç gazetecinin ise tutukluluk halinin devamına karar verilmişti.

Savcılığın ikinci duruşmadan bir gün önce açıkladığı mütalaasında, iddianamedeki ifadelerin birebir aynısı yer almıştı. Mütalaada, tek bir haber nedeniyle gazetecilerin iki farklı suçtan, “gizli kalması gereken bilgileri açıklamak” ve “istihbarat faaliyeti ile ilgili bilgileri ifşa etmek”ten (MİT Kanunu’na muhalefet) ayrı ayrı cezalandırılmaları istenmişti.

9 Eylül’de yapılan ikinci duruşmada mahkeme heyeti, Hülya Kılınç ve Barış Pehlivan’ı “MİT Kanunu’na muhalefet” suçundan 3 yıl 9 ay, Ferhat Çelik, Aydın Keser ve Murat Ağırel’i ise aynı iddiayla 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasına çarptırmıştı. Barış Terkoğlu ve Eren Ekinci ise beraat etmişti.

Tutuklu gazeteciler Pehlivan, Ağırel ve Kılınç’ın tahliyesine de karar verilmişti.

Kararı gazetemize değerlendiren gazetecilerden Ferhat Çelik, “Cezanın miktarından ziyade taşıdığı mesaj daha önemli: Bu bir gözdağıdır” demişti.


Beş gazeteciye “MİT Kanunu’na muhalefet”ten hapis cezası, üç tahliye


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19 salgını: Dünya genelinde can kayıpları 900 bini aştı
Sonraki Haber
Murakami’nin kısa öykülerinden uyarlandı: “Blind Willow, Sleeping Woman”