Ana SayfaPolitikaGergerlioğlu’ndan kanun teklifi: Eşler istedikleri soyadını alabilmeli

Gergerlioğlu’ndan kanun teklifi: Eşler istedikleri soyadını alabilmeli

HABER MERKEZİ – HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, evlendikten sonra eşlerin istedikleri soyadını kullanabilmeleri, erkeklerin kadınların nüfusuna kadınların da erkeklerin nüfusuna geçebilmesi ya da isterlerse yaşadıkları başka bir şehirde ortak nüfus da açabilmeleri için kanun teklifi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, evlendikten sonra eşlerin istedikleri soyadını kullanabilmelerine ilişkin kanun teklifi sundu.

Gergerlioğlu, kanun teklifinde, evlilikten sonra hem kadınların hem de erkeklerin isteğe bağlı olarak birbirlerinin nüfusuna geçebilmesi ya da yaşamlarını sürdürdükleri herhangi bir şehirde yeni bir nüfus açmalarını istedi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu

“Türk Medeni Kanunu Ve Nüfus Hizmetleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adıyla verdiği kanun teklifinde, kadınların kendi soyadlarını evlendikten sonra ya değiştirmek zorunda kaldıkları ya da evlendikleri kişinin soyadı ile birlikte kullanmak zorunda kaldığı hatırlatıldı.

Teklifte, “Eğer sadece soyadlarını kullanmak isterlerse aile mahkemelerine dava açarak kendi kişilik hakları olan soyadlarını tek başına kullanmak için mücadele etmeleri gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Kadının ya babasının evinde ya da eşinin evinde kendini bulmasının Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunun belirtildiği teklifte, kadına yönelik ayrımcılıkları önlemenin birinci kuralı Anayasa ve kanunlarda ayrımcı metinleri kaldırmak olduğu kaydedildi.

Soyadı meselesinden sonra kadınları zor duruma sokan başka bir konu da evlendikleri zaman kütüklerinin erkeğin nüfusuna kaydırılmasıdır. Belki de kadının hiç görmediği ya da görmeyeceği bir nüfusa taşınıyor olması yine evlendiği zamana kadar getirdiği yaşamını silmek ve iradesi dışında yeni bir yaşama başlaması anlamına gelmektedir.

Kadınlar bu sorunları yaşarken erkekler bu ve buna benzer hiçbir değişikliğe maruz kalmamaktadır. Bu sadece bir kadının nüfus değiştirmesi değil kadının ya babasının ocağında ya da eşinin ocağında anlam bulması gibi içinde bulunduğumuz çağın şartlarına hiç de uymayan bir sorun haline gelmektedir. Burada kadınlar gibi isterlerse erkekler de kadınların nüfusuna geçebilmeli ya da yaşamlarını sürdükleri herhangi bir şehirde yeni bir nüfus açarak eşleriyle yaşamlarına devam edebilmelilerdir.

Bugün T.C. numarası ile kişinin hangi tarihte hangi hastalığı geçirildiğine kadar bilgilere ulaşılabiliyorken zorunlu olarak sabit nüfus düzenlemesi yine çağın şartlarına uymamaktadır.

Teklif, evlendikten sonra eşlerin istedikleri soyadını kullanabilmeleri, doğan çocuğun hangi soyadı alabileceği ve 18 yaşına geldiğinde kendisinin kullanmak istediği soyadını seçebilmesi, erkekler kadınların nüfusuna kadınlar da erkeklerin nüfusuna geçebilmesi ya da isterlerse yaşadıkları başka bir şehirde ortak nüfus da açabilmelerini öngörüyor.


Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Fail erkeğe ikinci kez ceza verildi, yine tutuklanmadı
Sonraki Haber
Babacan: Bakanların iradeleri yok