Ana SayfaEkolojiHatay’daki orman yangını 5. gününde kontrol altına alındı

Hatay’daki orman yangını 5. gününde kontrol altına alındı

HABER MERKEZİ – Hatay Samandağ’da 5 Eylül’de çıkan orman yangını günler sonra kontrol altına alındı. Yangın söndürme çalışmaları sırasında 15 işçinin yaralandığı açıklandı.

Hatay’ın Samandağ ilçesindeki Batıayaz Büyükkaraçay Barajı yanındaki yerleşim yerlerine yakın ormanlık alanda 5 Eylül’de çıkan yangın iki kez kısmen kontrol altına alındı.

Ancak rüzgarın da etkisiyle alevler yeniden yükselmeye başladı.

Yayılarak Antakya ilçesine sıçrayan yangını söndürme çalışmaları havadan ve karadan yapılan müdahaleyle sürdü.

Yangın söndürme çalışmalarını koordine etmek için Hatay’a gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bölgede incelemelerde bulundu.

Pakdemirli, yangının 93 saat sonra kontrol altına alındığını açıkladı.

Bakan Pakdemirli, “Coğrafi koşullar ve rüzgar müdahaleyi güçleştiriyor. 150 kilometre yeni yol açtık. 5 aracımız kaza yaptı ve 15 işçimiz hafif yaralandı” dedi.

HDP, yangını Meclis gündemine taşıdı

Öte yandan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, yangını Meclis gündemine taşıdı.

Hatimoğulları, Hatay’ın ciğerleri konumundaki Amanos Dağlarındaki yangının, 7 Eylül’de yapılması planlanan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) ihalesinin hemen öncesinde gerçekleşmesinin; yangının yurttaşlarda kasıtlı çıkartılmış olabileceğine dair şüpheler uyandırdığını ifade etti.

HDP’li vekil, “Bu konuda açıklama bekleyen yurttaşlarımıza bilgi verilmeli, ormanlık alanın vasfı dışında hiçbir müdahaleye açık olmayacağı yönündeki talepleri karşılanmalıdır” dedi.

Hatimoğulları, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:

  • Yangın neden halen kontrol altına alınamamıştır? Yangının halen kontrol altına alınamamış olması olağan mıdır?
  • Yangının çıkış nedeni belirlenebilmiş midir? Yangında kundaklama şüphesi var mıdır? Yangının çıkış nedeni titizlikle araştırılacak mıdır?
  • Bölgede yaşanan yangınlarda net olarak ne kadar büyüklükte alan zarar görmüştür? Kaç tane ve hangi cins ağaç-bitki yanmıştır? Zarar gören tüm canlılar için tespit çalışması yapılacak mıdır
  • Yangın sonrasında bölgedeki ekosistemi yeniden canlandırabilmek için çalışmalarınız var mıdır? Varsa nelerdir?
  • Yangın alanları ve çevresinde hangi maden ruhsatları vardır?
  • Dört gündür süren yangın, 7 Eylül’de yapılan MAPEG ihaleleri ile ilgili midir? Bölgede, altın arama ruhsat alanlarından Batıayaz ve Kisecik sahasında yangının çıkması tesadüf müdür?
  • Bölgede yapılmak/rant sağlanmak istenen projeler mi vardır? Maden arama ruhsatı verilerek rant mı sağlanmak istenmektedir?
  • Karlısu Mahallesinde 300’e yakın hanenin boşaltıldığı iddiası doğru mudur? Yangın bölgesinde yaşayan yurttaşlar için alınan önlemler nelerdir?
  • Türkiye’de yangınlara karşı önceden oluşturulmuş eylem planları var mıdır? Varsa nelerdir?
  • Anayasa’nın 169. Maddesinde “yanan orman alanı yeniden orman haline getirilir” hükmü yer almaktadır. Bu yükümlülük tarafınızca denetlenmekte midir? Yanan ormanlık alanların kesinlikle imara açılmaması için özel önlemler almayı planlıyor musunuz?
  • Son 5 yılda yıllar ve iller belirtilmek üzere kaç orman yangını olmuştur? Bu alanların şu anki durumları nelerdir?



Önceki Haber
Kürt sorununu konuşmak: Yeniden ama nereden?
Sonraki Haber
Fransa'da toplatılmak istenen 'Erkeklerden nefret ediyorum' kitabı satış rekoru kırdı