Ana SayfaGüncelHDP: İşkence emrini kim verdi, kim uyguladı, kim örtbas ediyor?

HDP: İşkence emrini kim verdi, kim uyguladı, kim örtbas ediyor?

HABER MERKEZİ – HDP heyeti iki yurttaşa yönelik işkence vakasının yaşandığı Van’da yaptığı açıklamada, “İşkence emrini kim verdi, kim uyguladı, kim örtbas ediyor?” diye sordu.

Van’ın Çatak ilçesinde gözaltında işkence yapılan iki yurttaşın ‘helikopterden atıldıkları’ hastane raporuna yansımasının ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) kente heyet gönderdi.

HDP MYK üyeleri Ümit Dede, Sevtap Akdağ Karahalı, Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, PM üyesi Doğan Erbaş ile milletvekilleri Hüda Kaya, Rıdvan Turan, Muazzez Orhan ve Murat Sarısaç’tan oluşan heyet işkence gören yurttaşların aileleriyle görüştü, tutuldukları hastaneleri ziyaret ederek sağlık durumları hakkında bilgi aldı.

Heyet adına Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yapan Saruhan Oluç, hastanenin başhekimiyle yaptıkları görüşmeye ilişkin şunları söyledi:

Başhekim, hazırlanmış olan raporlar ve şu anda yoğun bakımda yatmakta olan yurttaşımızın (Servet Turgut) sağlık durumuyla ilgili bize bilgi verdi. Maalesef bilgiler son derece olumsuz. Tabii ki Allah’tan umut kesilmez ama tıbbi açıdan durumunun çok olumsuz olduğunu söylediler. Aileye de gereken bilgiler verilmiş. Bu yurttaşımızda hem vücut hem kafa travması var. Çok sayıda kırığı var. Dediğim gibi durum tıbbi açıdan son derece olumsuz.

Konuya ilişkin Van Valiliği’nden yapılan açıklamaya değinen HDP’li Oluç, “Bu olaya baktığımız zaman Van Valisi, aynı zamanda atanmış kayyım olan Vali, yaptığı yazılı açıklamada şu anda yoğun bakımda bulunan yurttaşımız da dahil iki yurttaşımızın usule uygun şekilde alındığını söylüyor” dedi ve ekledi:

Yani vücut travması, çok sayıda kırık, iç kanama, beyin kanaması, kafa travması bir diğerinde hafıza kaybı bütün bunlar usule uygun şekilde gözaltına alındığı şeklinde laflarla gizlenmeye çalışılıyor. Usule uygun alınmamışlar, çok açık. İşkence yapılmış ve Van Valisi’nin görevi yapılmış olan işkenceyi gizlemek değildir. Van Vali’sinin görevi yapılmış olan işkenceyi, bu insanlık suçunu açığa çıkarmak, bunu yapmış olanların bunun emrini vermiş olanların hukuken soruşturmaya uğramalarını sağlamaktır. Ama Van Valisi ne yapıyor, olayı örtmeye çalışıyor.

Saruhan Oluç, sözlerinin devamında ise Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:

Bu işkence emrini kim verdi? Bu işkence emrini kim uyguladı? Bu işkence emrini kimler örtbas etmeye çalışıyor? Kimler yaptı? İçişleri Bakanlığı mı sorumludur? Süleyman Soylu’ya soruyoruz. Milli Savunma Bakanlığı mı sorumludur? Hulusi Akar’a soruyoruz. Emri kim verdi? Özel Harekat mı yaptı bu işkenceyi? Emniyet mi yaptı? Kolluk mu yaptı? Sizin yeni JİTEM’iniz mi yaptı? Kim yaptı bu işkenceyi? Yurttaşlarımıza bu davranışı kim yaptı bunu öğrenmek istiyoruz?

“Bu işin hukuken de politik olarak da peşini bırakmayacağız” diye vurgulayan HDP Grup Başkanvekili Oluç, “Diz çökmeyeceğiz, bu işin peşini de bırakmayacağız; bunu Vali de bilecek, iktidar da bilecek” ifadelerini kullandı.

İktidardan merhamet ve anlayış dilenmediklerinin altını çizen Oluç, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu iktidarın baskıları, zulmü, istibdadı karşısında demokratik direnişimizi sürdürüyoruz. Politik mücadelemizi sürdürüyoruz. Toplumsal barış, adalet ve demokrasi mücadelemizi sürdürüyoruz. Bir tek yurttaşımızın dahi burnunun kanamayacağı günlere ulaşmak için toplumsal ve siyasal muhalefetin hep birlikte Türk halkıyla, Kürt halkıyla bu ülkede yaşayan herkesin, bütün toplumun dimdik ayakta duracağını ve bunun hesabının sorulacağını biliyoruz.

Yapılan açıklamanın ardından HDP heyeti, Osman Şiban’ın zorla götürüldüğü askeri hastaneye gitmek üzere yola çıktı.

Ne oluyor?

Van Baro Başkanı Zülküf Uçar, Osman Şiban’ın işkenceden kaynaklı hafıza noktasında ciddi problemler yaşadığını belirtmişti.

Van’ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler tarafından 11 Eylül’de Servet Turgut’la birlikte gözaltına alındıktan iki gün sonra Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinde tedavi altında olduğu ortaya çıkan sekiz çocuk babası 50 yaşındaki Osman Şiban önceki gün taburcu edilmişti.

Ancak Şiban, bu sabah saatlerinde kaldığı eve gelen polisler tarafından zorla askeri hastaneye götürüldü. ÖHD Van Şubesi, “Şiban için askeri hastane şu aşamada ifade veremeyeceği yönünde görüş bildirdi” dedi ve ekledi: “Fiili gözaltı durumunun sona erdirilmesi için girişimlerimiz devam ediyor.”

11 Eylül’de Şiban’la birlikte gözaltına alınan yedi çocuk babası 55 yaşındaki Servet Turgut ise halen yoğun bakımda tutuluyor.

Her iki yurttaşın da gözaltında işkence gördüğü ve helikopterden atıldıkları iddia edilmekteydi.

20 Eylül’de Mezopotamya Ajansı’nın ulaştığı Osman Şiban’ın hasta epikriz raporuna göre, Şiban ‘yüksekten düşme’ şikayetiyle acil servise getirildi. Raporda Şiban’ın ‘helikopterden düşme sonrası acil servise getirildiği’ bilgisi de yer aldı.

Servet Turgut için hazırlanan raporda ise ‘isimsiz hasta yüksekten düşme sebebiyle getirildi. Entübe hasta’ notuna yer verilmişti. Söz konusu raporlar, her iki yurttaşın ‘helikopterden atıldılar’ iddiasını güçlendirmekte.

Turgut ve Şiban’ın maruz bırakıldığı işkenceye dikkat çeken Van Baro Başkanı Zülküf Uçar, “Bu, 90’ların da ötesine geçmeye çalışan bir zihniyet. Hiçbir kelime bu zulmün karşılığı olamaz” demişti.

Diğer yandan HDP Van Milletvekili Tayip Temel ile DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, iddiaları Meclis gündemine taşımıştı.

Yetkililer ise tam 10 gün boyunca sessizliğini korudu. Konunun Meclis’e taşınması ve kamuoyunda oluşan tepkilerin ardından açıklama yapan Van Valiliği, her iki yurttaşın da ‘usulüne uygun olarak muhafaza altına alındığını’ savundu.

Vaililik, Turgut’un ‘kayalık alanda düştüğünü’ ileri sürerken, Şiban’ın nasıl yaralandığına ilişkin bir bilgi paylaşmadı.

Açıklamada herhangi bir iddiaya yer verilmese de “İzahı yapılan iddialarla ilgili olarak Van Cumhuriyet Başsavcılığınca 11 Eylül 2020 tarihi itibarıyla adli süreç ve eş zamanlı olarak idarece idari soruşturma başlatılmış olup olay bütün boyutlarıyla titizlikle değerlendirilmektedir” denildi.


Bu gözlerin hesabından hiçbirimiz kaçamayız

Valilikten ‘işkence’ savunması: Usulüne uygun olarak muhafaza altına alındılar

Van Baro Başkanı: 90’ların da ötesine geçmeye çalışan bir zihniyet

İşkence Meclis gündeminde, yakınları ‘Ölümle tehdit edildik’ dedi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Selefi dernekler silahlanıyor' diyen “Cübbeli Ahmet” ifadeye çağrıldı
Sonraki Haber
Halk otobüsü şoförü maske takmayan yolcuyu bıçakladı