Ana SayfaGüncelHDP’den Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na acil toplantı çağrısı

HDP’den Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na acil toplantı çağrısı

HABER MERKEZİ – HDP, Van’da işkence edilip, “helikopterden atıldıkları” hastane raporuna yansıyan Osman Şiban ve Servet Turgut için Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nu acil toplantıya çağırdı.

Van’ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler tarafından 11 Eylül’de Servet Turgut’la birlikte gözaltına alındıktan iki gün sonra yoğun bakımda tedavi altında olduğu ortaya çıkan sekiz çocuk babası 50 yaşındaki Osman Şiban, 20 Eylül’de taburcu edilmiş ancak dün sabah saatlerinde kaldığı eve gelen polisler tarafından zorla askeri hastaneye götürülmüştü.

Askeri hastane ise Şiban için bu aşamada ifade veremeyeceği yönünde görüş bildirmiş. Bunun üzerine Şiban, ailesi tarafından Mersin’e götürülmüştü.

Yoğun bakımda bulunan Turgut’un hayati tehlikesi sürerken, konuya ilişkin tepkiler de devam ediyor.

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, bu işkence vakasına ilişkin TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nu acil toplantıya çağırdı.

Kılıç Koçyiğit, komisyon başkanlığına verdiği olağanüstü toplantı dilekçesinde, Çatak’ta 11 Eylül 2020’de, Servet Turgut ve Osman Şiban’ın tarlada çalışırken askerler tarafından gözaltına alındığını ve köylülerin de “Sizi tararız” sözleriyle tehdit edildiği anlatımlarına yer verdi.

Dilekçede ayrıca şöyle denildi:

Söz konusu iddia, 20 Eylül 2020 tarihli hastanenin epikriz raporunda da teyit edilmiştir. Söz konusu raporda; Osman Şiban’ın ‘yüksekten düşme’ şikâyetiyle acil servise getirildiği kaydedilirken Şiban’ın ‘helikopterden düşme sonrası acil servise getirildiği’ bilgisine yer verilmiştir. Bugün Servet Turgut’un hayati tehlikesi devam ederken Osman Şiban ise halen hafıza kaybı yaşamaktadır.

Hükümet’in sürekli tekrarladığı ‘işkenceye sıfır tolerans’ sözleri, yurttaşların ‘helikopterden atılması’ vahşetiyle anlamsızlaşmaktadır. Çünkü artan işkence ve şüpheli ölüm vakalarına karşı siyasi irade ve yargı hızlı ve gerekli refleksi göstermekten uzaktır. Tam da bu nedenle halkın iradesini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin halk adına devreye girerek oluşturulan bir komisyonla Van’da incelemeler yapması, iddiaları araştırması ve kamuoyunu bilgilendirmesi gerekmektedir.


Görgü tanığı valiliği yalanladı: Helikoptere bindirilene kadar sağlıklıydılar

Bu gözlerin hesabından hiçbirimiz kaçamayız


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Adalet Bakanlığı Musa Orhan önergesini 'yaralayıcı' buldu
Sonraki Haber
Avukat Sert’e müvekkilinin boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından tehdit