Ana SayfaPolitikaHDP’li kadın vekillerden kadına şiddete ilişkin 81 il özelinde 162 soru önergesi

HDP’li kadın vekillerden kadına şiddete ilişkin 81 il özelinde 162 soru önergesi

HABER MERKEZİ – HDP Parlamento Kadın Grubu, kadına yönelik şiddet verileri ve yargı süresine ilişkin daha sağlıklı bilgiye ulaşmak amacıyla ülkedeki 81 ile dair 162 soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parlamento Kadın Grubu, kadına yönelik erkek şiddeti verilerine ilişkin ayrıntılı bilgiye ulaşmak için 162 soru önergesi sundu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verilen önergelerde, ülkedeki her il özelinde son 10 yıl içinde kaç kadının öldürüldüğü, kadın cinayetlerinin failleri hakkında etkin soruşturma başlatılıp başlatılmadığı, son 10 yılda kadına yönelik şiddet kapsamında kaç şikayet başvurusu yapıldığı gibi soruların yanıtlanması istendi.

HDP Basın Bürosu’nun konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle denildi:

Türkiye’de kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri ve kadınların intihara sürüklenmesi vakaları ne yazık ki her geçen gün artmaktadır. Ancak iktidar ve bağlı kurumlar kadına yönelik şiddetle etkin mücadele etmek bir yana, kadına yönelik şiddete ilişkin verileri sağlıklı bir şekilde kayıt altına dahi almamaktadır.

Benzer şekilde bu veriler düzenli biçimde kamuoyuyla paylaşılmamakta, kadına yönelik şiddete ilişkin veri kaydeden ve bunları kamuoyuyla paylaşan kadın kurumları iktidar tarafından hedef alınmaktadır.

Önergelerin gerekçeleri

22 kadın vekilin Adalet Bakanı Gül tarafından yanıtlanması talebiyle verdiği önergenin gerekçesinde, şu ifadelere yer verildi:

Yalnızca tek bir günde dahi birkaç kadın cinayetine tanıklık ediliyor olması son derece vahimdir. Bu realiteye şüpheli kadın ölümleri, fiziksel şiddet, taciz, tecavüz, istismar vakalarının da eklenmiş olması, şiddetin önlenemez boyutlara varmış olduğunun açık işaretidir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk tarafından yanıtlanması talebiyle verilen önergenin gerekçesi ise şöyle anlatıldı:

Kadına yönelik şiddet ülke gündeminin sıralaması hiç değişmeyen, başat gündemi olmaya devam etmekte ise tarafınızca yapılan açıklamada, ‘Her kadın cinayeti bizim kadına yönelik şiddetteki kadın cinayeti değildir. Her intihar kadın cinayeti değildir. Her şüpheli ölüm de kadın cinayeti değildir’ denmiştir. Ancak ne var ki kamuoyuna yansıyan resmi veriler dahi bu açıklama ile tezat durumdadır.




Önceki Haber
İhsan Eliaçık’a hapis cezası
Sonraki Haber
Hastanede sağlıkçılara şiddet: Bedenleriyle barikat kurarak korundular