Ana SayfaGüncelHDP’li siyasetçilerin gözaltı süreleri 4 gün uzatıldı

HDP’li siyasetçilerin gözaltı süreleri 4 gün uzatıldı

HABER MERKEZİ – Ankara merkezli ‘Kobani’ soruşturması kapsamında gözaltına alınan 20 HDP’li siyasetçinin gözaltı süreleri dört gün uzatıldı.

‘Kobani eylemleri’ soruşturmasıyla hedef alınan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 2014 yılında partinin Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) yer alan isimlerin de aralarında bulunduğu 20 siyasetçi 25 Eylül Cuma sabahı gözaltına alınmıştı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemleri süren ve halen ifadeleri alınmayan HDP’li siyasetçilerin avukatları, bugün müvekkillerinin Ankara Adliyesi’ne getirildiğini duyurdu.

“Gizlilik” kararı olan soruşturma kapsamında savcılık tarafından gözaltı sürelerinin uzatılması istenen siyasetçiler, 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarıldı.

Mahkemeye çıkarılan siyasetçilerin gözaltı süreleri uzatıldı. Bunun üzerine siyasetçiler, tekrar Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Meclis’te basın toplantısı düzenleyen HDP Grup Başkanvekilleri Saruhan Oluç ve Meral Danış Bektaş, HDP’lilerin gözaltı süresinin 4 gün uzatıldığını açıkladı.

Dört gündür gözaltında tutulan siyasetçilerin isimleri şöyle: Ayhan Bilgen, Alp Altınörs, Nazmi Gür, Altan Tan, Ayla Akat, Emine Ayna, Sırrı Süreyya Önder, Bircan Yorulmaz, Gülfer Akkaya, Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Can Memiş, Günay Kubilay, Bülent Barmaksız, Zeki Çelik, Pervin Oduncu, İsmail Şengül, Ali Ürküt, Cihan Erdal, Emine Beyza Üstün.

‘Hedef HDP’siz bir parlamentodur’

Saruhan Oluç toplantıda şöyle konuştu:

Bu, hukuki bir operasyon değildir, siyasi bir operasyondur. Bu siyasi kararın hedefi, çok açık bir biçimde Adalet ve Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi ittifakının ve iktidarı, HDP’nin bütün kurum ve kuruluşlarını demokratik siyasetten tasfiye etme amacındadır. HDP’yi siyaset yoluyla yenememektedir, o nedenle yargıyı kullanarak tasfiye etmeye çalışmaktadır. Sadece tasfiye operasyonu değil, intikam operasyonudur aynı zamanda. Bugün gözaltında olan MYK üyeleri, 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde de MYK idi. O günün intikamı bugün alınıyor. Çünkü bugünkü konjonktür o intikamı almayı gerektirdi. İktidar yüzünden ekonomik kriz, sosyal kriz tüm ağırlığıyla yaşanmaktadır. Türkiye tarihinin en büyük işsizlik rakamlarına ulaşılmıştır. Siyaseten yenemediklerini yargı yoluyla tasfiye etmeye çalışıyorlar. Hedef HDP’siz bir siyasettir, bir parlamentodur. Ama HDP 6 milyon seçmeni olan, aileleriyle birlikte 20 milyon insanı temsil eden bir partidir. HDP’ye oy ve gönül vermiş milyonlarca insanı ne yapacaksınız?

Meral Danış Beştaş ise şu açıklamayı yaptı:

Avukatlar önce görüştürülmedi. Avukatların Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne gitmesinin ardından, hastaneye götürüldükleri açıklandı. Bu kadar insanlık dışı bir durum söz konusu. Gözaltı süresince tek bir soru sorulmadı. Soru sorulmadan gözaltında tutmak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre işkencedir. Size boyun eğecek ne bir HDP var, ne bir halk var, ne bir Türkiye var. HDP’siz bir Türkiye yaratmayı başaramayacaksınız.

Dün akşam saatlerinde gözaltında tutulan siyasetçilerden bazıları yedikleri yemeğin ardından rahatsızlanmıştı.

Bunun üzerine gözaltındaki siyasetçilerle görüşen HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, gıda zehirlenmesi şikayetiyle hastaneye kaldırılan Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in serum verildikten sonra emniyete geri getirildiğini, eski HDP MYK üyeleri Can Memiş ve İsmail Şengün’ün ise verilen serumun bitmesinin ardından emniyete geri getirileceğini aktarmıştı.

Dede, Ayla Akat’ın da rahatsızlandığını ancak hastaneye götürülecek kadar durumunun kötüleşmediğini ifade etmişti.

Avukatları aracılığıyla bir mesaj gönderen Bilgen, “Gözaltında bulunduğum süreç boyunca sadece su alacağım” demişti.


HDP’ye dönük operasyon: Gündemi değil rejimi değiştiriyorlar

Previous post
11 yıl geçti tek bir fail yargılanmadı
Next post
Müzeyyen Boylu cinayeti: Sanık Mesut Issı'ya ağırlaştırılmış müebbet