Ana SayfaGüncelHDP’ye dönük operasyona siyasilerden tepkiler

HDP’ye dönük operasyona siyasilerden tepkiler

HABER MERKEZİ – 6 yıl önceki Kobani eylemlerine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında dönemin HDP MYK üyesi olan siyasetçilerin gözaltına alınmasına çeşitli siyasi parti ve temsilcilerinden tepkiler geldi.

Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2014 yılındaki 6-8 Ekim Kobani eylemleri ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, dönemin HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda siyasetçi gözaltına alındı.

Soruşturma kapsamında 82 kişi hakkında gözaltı kararı bulunurken, çeşitli illerde gözaltına alınanlar Ankara’ya götürülmeye başlandı.

Aralarında HDP’li Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen ile eski HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in de olduğu gözaltına alınan siyasetçiler hakkında 24 saat avukat kısıtlılık kararı getirildi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın “Bu apaçık bir intikam operasyonudur” dediği soruşturmaya çeşitli görüşlerdeki siyasilerden de tepkiler yükseldi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı olan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda şöyle dedi:

Ayhan Bilgen, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve birçok siyasetçi sabah saatlerinde gözaltına alındılar. Nedeni 6-8 Ekim 2014 Kobane olaylarıymış. Aradan tam 6 yıl geçmiş, soruşturulmuş, ifade vermiş ve yargılanmışlar. Bu sabah yapılan gözaltılar Saray’a düğün hediyesidir!

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Turan Aydoğan da operasyona tepki göstererek, “Türkiye’nin ihtiyacı olan hukuktur, demokrasidir, hakkın, hukukun, adaletin güvence altında olduğu anayasal ve yönetsel sistemdir. Demokrasi isteminde kararlılıktır” ifadesini kullandı.

Operasyona AKP’den ayrılanlar tarafından kurulan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) ile Gelecek Partisi’nden tepkiler geldi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Twitter üzerinden “Olaydan 6 yıl sonra Ayhan Bilgen, Altan Tan, Süreyya Önder ve diğerlerinin sırf hukuki gerekçelerle gözaltına alınmış olduğunu düşünmek abesle iştigal olur” dedi.

Gelecek Partisi Sözcüsü Selim Temurci ise gözaltılara ilişkin yeni bulgular varsa bir an önce paylaşılması gerektiği, aksi taktirde operasyonun şaibeli olacağını belirtti.

Temurci, “Siyasi görüşümüz ne olursa olsun, haksızlıklar ve zulüm karşısında dimdik durarak bu imtihanı vermeliyiz” ifadesini kullandı.

Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “İnatla ‘adalete olan güven’ sarsılmaya devam ediliyor. 6 yıl sonra ne değişti de, yargılanıp serbest kaldıkları dosyadan dolayı insanları sabahın erken saatlerinde evlerinden gözaltına alıyorsunuz” sözleriyle tepki gösterdi.

Aydın’ın açıklamalarının devamı şöyle:

İktidar, muhalefeti kendi iç meselelerine meze yapmaktan artık vazgeçmelidir! Bu insanlar suçluysa; bu memleketin hakim-savcıları 6 yıl önce neredeydi? Yok değillerse; bugün bu gözaltı kararlarının sebeb-i hikmeti nedir? Adalet mekanizmasını, gündem değiştirmek ve kamuoyunu meşgul etmek için kullanmanın hiç kimseye faydası yoktur! Bir ülkede adalete olan güven ortadan kalktığı taktirde; o ülkede hiçbir iş yolunda gitmez. Bir kez daha uyarıyoruz; bu ülkenin böylesine keyfi ve hoyrat tavırlara değil; adalete olan güveni yeniden tesis edecek adımlara ihtiyacı var. İnsanımıza ve ülkemize yazık oluyor.

“Sinmeyeceğiz, baş eğmeyeceğiz”

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Emek Partisi’nden (EMEP) de çeşitli tepkiler geldi:


HDP’ye dönük ‘Kobani’ operasyonu

Sancar: Kaybettikçe saldırıyorlar, saldırdıkça daha fazla kaybediyorlar

Ayhan Bilgen’e ikinci ‘Kobani’ gözaltısı: AYM ‘ihlal var’ demişti




Önceki Haber
İstanbul'da darp edilen sağlık çalışanı ameliyata alındı
Sonraki Haber
Ankara'da Halkevleri Genel Başkanı dahil altı kişiye gözaltı