Ana SayfaGüncelHudut komutanı binbaşı ‘çete’ kurdu: Kaçakçılıktan tutuklandılar

Hudut komutanı binbaşı ‘çete’ kurdu: Kaçakçılıktan tutuklandılar

HABER MERKEZİ – Nusaybin’de başını 2. Hudut Tabur Komutanı Binbaşı İ.K. ve üç astsubayın çektiği dokuz kişilik çete, ‘göçmen kaçakçılığı’ ve ‘rüşvet’ iddialarından tutuklandı. Soruşturma kamuoyundan gizlenirken, sivil işbirlikçilerin Suriye’den getirdiği malzemelerin askerler tarafından garnizonda depolandığı ileri sürüldü.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan ve “gizlilik” kararı konulan bir soruşturma kapsamında Ağustos ayı içinde aralarında Nusaybin’deki 2. Hudut Tabur Komutanı Piyade Binbaşı İ.K. ile astsubaylar N.M., G.S. ve A.Ç.’nın da olduğu birçok kişiye operasyon yapıldı.

İki ayrı dalga şeklinde yapılan operasyon kapsamında askerlerin ağırlıkta olduğu 20’yi aşkın kişi gözaltına alınırken, operasyonun ‘göçmen kaçakçılığı’ ve ‘rüşvet’ iddiasıyla yapıldığı öğrenildi.

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Ahmet Kanbal’ın haberine göre soruşturma kapsamında Binbaşı İ.K. ile astsubaylar N.M., G.S. ve A.Ç. ile birlikte sivil A.Ç., K.M., H.A., R.K. ve O.A. aynı suçtan tutuklanarak cezaevine konuldu.

Garnizon komutanı şebeke kurdu

Edinilen bilgiye göre, soruşturmada yakalanan bir kişinin ifadesi ve ihbar sonucu bir grup mültecinin Nusaybin’den batı illerine gitmek isterken yakalanması sonucu başlatıldı.

Operasyon kapsamında edinilen bilgilere göre, Temmuz 2019’da göreve atanan Binbaşı İ.K., “Buraya gelen askerler zengin oluyor” diyerek, diğer astsubayları kaçakçılık konusunda ikna etti.

Bunun üzerine kaçakçılıkla ilişkili olması muhtemel sivil isimlerle irtibata geçtiler.

Askerler hem Türkiye tarafında hem de Suriye tarafında ilişki kurdukları isimlerle birlikte sigara ve telefon kaçakçılığı yapmaya başladı.

Binbaşı İ.K., getirilen sigaranın sınırdan geçirilerek, alıcılara teslim edilene kadar tüm güvenliğini sağlayacağı yönünde kaçakçılara taahhüt verirken, kazandıklarını ortak bir şekilde paylaşma yönünde anlaşma yaptı.

Yapılan her sevkiyatta 8 ila 10 bin dolar arasında kazanç sağlayan şebeke, kaçak malzemeleri sınırdan geçirmek için de nüfuzlarını kullandı.

Resmi yazı ile şebekenin önü açıldı

Şebeke, kaçak malzemeleri sınırdan geçirmek için sınır boyunca kimi noktalar belirledi.

Bu noktalardaki askerleri oyalamak için gereken ikinci isim olan N.M., Binbaşı İ.K. tarafından resmi yazı ile İstihbarat Subayı olarak atadı.

Bu bölgelerde malzeme geçişlerinin olacağı sırada Binbaşı İ.K. ve Astsubay N.M., malzemelerin geçiş yapacağı noktalardaki bölükleri denetleme adı altında meşgul etti.

Kimi zamanlar ise bölgenin elektriklerini kestirerek, geçişlerin güvenliğini sağlayan şebeke, malzemeleri sınır duvarının üzerinden geçirdi.

Getirilen malzemeleri askeri araçlarla garnizona taşıyan şebeke, garnizon komutanlığı içinde malzemeleri sivil araçlara yükleyerek, Nusaybin üzerinden batı illerine gönderdi.

Askerler itiraf etti

Sigara kaçakçılığıyla yetinmeyen şebeke bir süre sonra işe göçmen kaçakçılığı ile devam etti.

Suriye’den gelen göçmenleri sınır hattındaki askeri bölgelerden geçiren şebekenin önünü Binbaşı İ.K. açarken, Nusaybin üzerinden batı illerine gitmeyi planlayan göçmenler 18 bin dolar karşılığında gruplar halinde geçirilmeye başlandı.

Ancak bir süre sonra şebeke teknik takibe alınırken, bir grup göçmenin yakalanması üzerine Binbaşı ve beraberindeki askerler, göçmenlerin serbest kalmasını sağlamaya çalıştı.

Ancak daha önce teknik takibe alınan ve haklarında soruşturma açılan şebeke, yaşanan son olay üzerine gözaltına alındı.

Gözaltına alınan Binbaşı İ.K. suçlamaları reddederken, beraberindeki askerler ise üzerlerine atılı suçlamaları kabul etti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kadın cinayetlerine karşı eylem yapan kadınlara para cezası
Sonraki Haber
Demirtaş’tan AİHM eleştirisi: Karar almaları uzun sürüyor