Ana SayfaGüncelİktidara çağrı: Diyalog yollarını tıkamayın

İktidara çağrı: Diyalog yollarını tıkamayın

HABER MERKEZİ – HDP’nin ‘Kobani eylemleri’ soruşturmasıyla hedef alındığı gözaltı operasyonuna tepki gösteren Kürdistani İttifak Çalışması’nda yer alan parti ve örgütler, iktidara “Demokrasiden uzaklaşmayın ve diyalog yollarını tıkamayın” çağrısında bulundu.

‘Kobani eylemleri’ soruşturmasıyla hedef alınan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 2014 yılında partinin Merkez Yürütme Kurulu’nda yer alan isimlerin de aralarında bulunduğu 20 siyasetçi 25 Eylül Cuma sabahı gözaltına alınmıştı.

HDP’ye dönük operasyona ilişkin basın toplantısı düzenleyen Kürdistani İttifak Çalışması’nda yer alan parti ve örgütler, iktidara seslenerek “Diyalog yollarını tıkamayın” dedi.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan toplantıya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP milletvekilleri İmam Taşçıer ve Nusrettin Maçin, Kürdistan Kömünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Özgürlük ve İnsan Partisi (PİA) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya, Devrimci Demokrat Kürt Derneği Sözcüsü (DDKD) Abdulhey Okumuş ile KDP-T ve KDP Bakur temsilcileri katıldı.

Ortak açıklamanın Türkçesi KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Kürtçesi ise PİA Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya tarafından okundu.

Gözaltı operasyonlarını “hukuki normlardan ve demokrasiden uzak operasyonlar” şeklinde nitelendiren Çiftyürek, “Türkiye’de resmi siyasi akıl ve yönetim algısı gün geçtikçe demokrasiden, insan hakları ve özgürlüklerinden, hukuka bağlılıktan uzaklaşmaktadır. Tekçi siyasi yönetim mantalitesi Türkiye’de muhalif taraflara özellikle de Kürtlere karşı uygulanan zulüm ve zorbalığın boyutu gün be gün artmakta ve çok üst boyutlara ulaşmaktadır” dedi.

Çiftyürek, mevcut politikaların ülkedeki tek partili rejim günlerini hatırlattığına dikkat çekerek, 100 yıl geçmesine rağmen halen benzer tutumun devam ettiğinin altını çizdi.

Sürdürülen politikalarla ‘toplum içerisindeki karşıtlık halinin ve düşmanlığın derinleştirmek istendiğini’ belirten Çiftyürek, tüm yetkililere şu çağrıda bulundu:

Demokrasiden uzaklaşmayın ve diyalog yollarını tıkamayın, müzakereye dönüş yollarını açık bırakın ve yönünüz daha çok barışçıl ve sivil çözüm yollarına dönük olsun. Toplumsal, siyasi ve etnik davalar ile anlaşmazlıklar baskı ve şiddet uygulayarak, terörize ederek çözülemez. Yüz yıllık deneyim ve yaşanmış olaylar bunu açıkça göstermektedir. Uluslararası hukuk normlarının izlenmesini ve sivil barışçıl çözüm yollarına geri dönülmesini tüm taraflardan istemekteyiz.

Ayhan Bilgen gözaltına alınırken

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da tutuklu bulunduğu 2014 yılındaki 6-8 Ekim Kobani eylemlerine ilişkin soruşturması kapsamında 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman tarafından yürütülen soruşturma ise bundan bir yıl önce başlatılmıştı.

Ankara merkezli yedi ilde 25 Eylül günü düzenlenen ev baskınlarında, dönemin HDP Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin aralarında olduğu 20 siyasetçi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan siyasetçilerin isimleri şöyle: Ayhan Bilgen, Alp Altınörs, Nazmi Gür, Altan Tan, Ayla Akat, Emine Ayna, Sırrı Süreyya Önder, Bircan Yorulmaz, Gülfer Akkaya, Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Can Memiş, Günay Kubilay, Bülent Barmaksız, Zeki Çelik, Pervin Oduncu, İsmail Şengül, Ali Ürküt, Cihan Erdal, Emine Beyza Üstün.

Farklı illerde gözaltına alınanlar Ankara’ya götürülürken, İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan siyasetçilerin işlemleri sürüyor.

Aynı gün başsavılık açıklamasında, dönemin HDP MYK üyesi olan ve halen Halkların Demokratik Partisi milletvekilli yedi isim hakkında dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle fezleke düzenleneceği de bildirilmişti.

2014 yılında HDP MYK’sinde yer alan ve halen partide milletvekili olan isimler şöyle: Garo Paylan, Hüda Kaya, Meral Danış Beştaş, Saruhan Oluç, Serpil Kemalbay, Sezai Temelli ve Pervin Buldan.

HDP’ye dönük operasyona ise hem yurt içinden hem de başta Avrupa olmak üzere yurt dışından tepkiler yükselmişti.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, “Bu yapılan, geçmişe yönelik fiili bir olağanüstü haldir” değerlendirmesinde bulunmuş ve Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen’in gözaltına alınmasını da ‘halkın iradesine saldırı’ olarak nitelemişti. Kati Piri gözaltı operasyonu için “Türkiye’yi AB’den daha da uzaklaştırıyor” derken, Die Linke eşbaşkanları ise “Almanya, Türkiye’deki demokratik özgürlükleri çiğnemeye devam eden bu rejimi desteklemeyi bırakmalıdır” açıklaması yapmıştı.

Türkiye’deki muhalefet partileri, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri de tepkilerini dile getirmiş, HDP ile dayanışma içinde olduklarını vurgulamıştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da HDP’yi arayarak, geçmiş olsun dileklerinde bulunmuştu.


Avrupa’dan HDP’ye dönük ‘Kobani’ soruşturmasına tepkiler

Kılıçdaroğlu’ndan Sancar’a dayanışma mesajı

Davutoğlu, HDP’li Sancar’ı aradı: Yapılanlar hukuki değil

Buldan’dan Davutoğlu’na: Gerçekleri anlatmanın tam zamanı

‘Kobani’ soruşturmasına ilişkin başsavcılıktan açıklama


Karınca, MA

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Su kaynaklarında 'beyin yiyen amip' tespit edildi
Sonraki Haber
CHP’li Cihaner’den HDP’ye ziyaret: Bu oyunu bozmak lazım