Ana SayfaGüncelİptal davası reddedildi: Mızraklı’nın görevden alınması hukuka uygunmuş

İptal davası reddedildi: Mızraklı’nın görevden alınması hukuka uygunmuş

HABER MERKEZİ – Mahkeme, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın görevden alınmasının iptali için yapılan başvuru, ‘hukuka uygun’ denilerek reddedildi.

İçişleri Bakanlığı kararıyla görevinden uzaklaştırılan ve yerine kayyum atanan, ardından da 22 Ekim 2019 tarihinde tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, avukatları aracılığıyla görevden uzaklaştırma işleminin iptali için başvuruda bulunmuştu.

Mızraklı’nın, Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi’nde açtığı dava duruşması 14 Eylül’de yapıldı.

Mahkeme, Mızraklı hakkında uygulanan görevden uzaklaştırma tedbirinin görevinden kaynaklı olmayan soruşturma ve kovuşturmalara dayandığı gerekçesiyle açtığı davayı reddetti.

Duruşmada beyanlarını bildiren avukatlar, Mızraklı’nın görevden uzaklaştırılmasının haksız ve hukuka aykırı olduğunu ifade etti.

Mezopotamya Ajansı’ndan Aydın Atay’ın haberine göre avukatlar, müvekkillerinin 2019’da seçilmesiyle 4 ay geçmeden görevinden uzaklaştırılmasına dayanak soruşturma ve kovuşturmaların belediye başkanlığı göreviyle ilgili olmadığını belirtti.

Mızraklı’nın belediye başkanlığı göreviyle ilgili hakkında herhangi bir soruşturma ve kovuşturmanın olmadığını belirten avukatlar, görevden uzaklaştırma işleminin masumiyet karinesi ve özel hayata saygı hakkını ihlal ettiğini kaydederek, kararın iptalini talep etti.

İçişleri Bakanlığı avukatları ise savunmalarında Mızraklı hakkında “örgüt kurma veya yönetme”, “örgüt üyesi olma”, “örgüt propagandası yapma, suçu ve suçluyu övme” suçlarından devam eden soruşturma ve kovuşturmaların görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanabilmesi için yeterli olduğunu savundu.

Avukatlar, davanın reddedilmesi istedi.

Karar, ‘hukuka uygun’ bulundu

Ardından gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, Mızraklı’nın eşbaşkan iken hakkında “örgüt kurma veya yönetme”, “örgüt propagandası yapma” ve “örgüt üyesi olma” suçlarından 2017, 2018 ve 2019’da açılarak devam eden soruşturma ve kovuşturmaların doğrudan göreviyle ilgili olduğunu ileri sürdü.

Kararda şu ifadelere yer verildi:

Yerel yönetimlerin seçilmiş organları veya bu organların üyeleri hakkında, görevleriyle ilgili bir soruşturma başlatılması halinde geçici bir önlem olarak İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılabilir. Bu konuda merkezi idarenin mahalli idareler üzerinde açık bir idari vesayet denetimi yetkisi bulunur.

Bu yetkinin gerek Cumhuriyet Başsavcılıklarınca yapılan ceza soruşturmasına, gerekse mahkemece yürütülen kovuşturmaya konu anılan fiillerin niteliği ve ağırlığı, somut nedenlere dayalı olarak, soruşturmanın selameti için ve yapılan görevin niteliği ile bağdaşmayacağı dikkate alınarak kullanıldığı görülmüştür. Kamunun selameti açısından davacının görevden uzaklaştırılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmamaktadır. Bu nedenle davanın reddine karar verildi.

‘Mahkeme tarafsız bir karar vermedi’

Kararı eleştiren Mızraklı’nın avukatı Semra Balyan, açılan soruşturmaların Mızraklı’nın eşbaşkanlık görevi ile bağlantılı olmadığını hatırlattı.

Balyan, İdare Mahkemesi’nin verdiği kararla tarafsız hareket etmediğini ve etkili bir yargısal denetim yapmadığını söyledi.

Selçuk Bey siyasi saiklerle görevden alındı ve kendisine oy veren 490 bin Diyarbakırlı seçmenin iradesi yok sayıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır halkının seçme hakkı gasp edilerek bakanlığın bir birimi haline dönüştürüldü. Demokratik rejimlerde seçmenin iradesine saygı esastır. Ama bu seçimlerde bir kez daha buna saygı duyulmadığını, bu hakkın halktan alındığını gördük. Biz bu karara karşı istinaf yoluna başvurup, hukuki süreci sonuna kadar devam ettireceğiz.




Önceki Haber
Yolsuzluktan tutuklanan DEDAŞ Mardin İl Müdürü tahliye edildi
Sonraki Haber
İstanbul'da Kanadalı bir kadın ölü bulundu