Ana SayfaGüncelİran Kürt aktivistin pasaportuna İstanbul’da el koydu

İran Kürt aktivistin pasaportuna İstanbul’da el koydu

HABER MERKEZİ – İran İstanbul Başkonsolosluğu, Kirmanşahlı Kürt aktivist Farzaneh Jalali’nin pasaportuna el koydu. İran’da hapis yatan ve baskı altındaki Farzaneh, tutuklanma veya sınır dışı edilme riski altında.

Kürdistan İnsan Hakları Derneği, İran İstanbul Başkonsolosluğu’nun Kirmanşahlı Kürt aktivist Farzaneh Jalali’nin pasaportuna el koyduğunu ve sınır dışı edilme riskinin bulunduğunu duyurdu.

Derneğin sitesinde yer alan açıklamada, Jalali’nin bu ay içerisinde pasaportunu yenilemek için İstanbul’daki İran Konsolosluğu’na başvurduğu, bu sırada hakkında daha önce açılmış dava dosyasının açık olduğu ve hapis cezası aldığını öğrendiği belirtildi.

Jalali’nin öğrenci faaliyetleri ve Kürt partileriyle herhangi bir ilişkisinin olup olmadığı üzerinden sorgulandığı ifade edilen açıklamada, “Sonunda kendisine İran tarafından pasaportuna el koyma emri verildiği söylendi” denildi.

Açıklamada, geçtiğimiz yıl Türkiye’ye sığınan çok sayıda aktivistin gözaltına alındıktan sonra İran’a teslim edildiği, bu kişilerden çoğunun şu an tutuklu olduğu ve ölüm cezalarına çarptırıldığı anımsatıldı.

Tutuklanma riski bulunuyor

Açıklamada, Jalali’nin 26 Mart 2017’de Kirmanşah’ta istihbarat ajanları tarafından tutuklandığı bilgisi paylaşılarak, devamla şu ifadelere yer verildi:

Bir devlet güvenlik kurumunun gözaltı merkezinde 17 gün geçirdi ve ardından hükümet ıslah merkezindeki Kermaşan hapishanesinin kadınlar koğuşuna nakledildi. Kürt aktivist 13 Mart’ta 300 milyon Toman kefaletiyle serbest bırakıldı. Üniversite bitti, Türk polisi tarafından tutuklanma ihtimali ve hatta sınır dışı edilme riski var.

Kimi sitelerde ise, Jalali’nin Tahran Üniversitesi’nden antropoloji bölümünde okuduğu, İslam Derneği’nin eski bir üyesi ve Sobh gazetesinin eski genel yayın yönetmeni olduğu bilgisi paylaşıldı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Saniyede bin 800 litre atık ile kirleniyor
Sonraki Haber
HDP'nin ‘barış zinciri’ etkinliğine polis engeli