Ana SayfaGüncelİstanbul’da ikinci baro için başvuru

İstanbul’da ikinci baro için başvuru

HABER MERKEZİ – “Çoklu baro” düzenlemesinin yasalaşmasının ardından İstanbul’da ikinci baronun kurulması için gerekli olan 2 bin imza toplanarak Türkiye Barolar Birliği’ne başvuru dilekçesi teslim edildi.

İstanbul’da ikinci baronun kurulması için 2 binin üzerinde avukatın imzasıyla Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) başvuru yapıldı.

11 Temmuz 2020’de TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edilen ve 15 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 7249 sayılı Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında İstanbul 2 No’lu Baro’nun kurulması için gerekli 2 bin imza toplandı.

Başvuru dilekçesini Hukukçular Derneği Başkanı ve kurucular kurulu üyesi Cavit Tatlı, avukat Şengül Karslı ve avukat Niyazi Paksoy TBB’ye teslim etti.

Bundan sonraki süreçte TBB’den yetki alınmasının ardından yeni baronun genel kurulu oluşturulup seçime gidilecek.

Gerekli yetki alındıktan sonra 2 No’lu Baro’nun kurulması için altı ay süre olacak.

80 il barosunun itirazına rağmen yürürlüğe giren düzenlemeyle avukat sayısı 5 bini aşan İstanbul, Ankara ve İzmir’de 2 bin imza toplanabilmesi halinde birden fazla baro kurulmasının önü açıldı.

Düzenlemede neler var?

Düzenlemeden öne çıkan maddeler şöyle:

  • Avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde en az 2 bin avukatın imzasıyla yeni bir baro kurulabilecek. (Bugün itibariyle barolara kayıtlı avukat sayısı dikkate alındığında birden fazla baro, sadece Ankara, İstanbul ve İzmir’de kurulabilecek.)
  • Çoklu baro olan yerlerde barolar, noterler gibi numaralandırılacak.
  • Her avukatın, avukatlık edeceği yerin baro levhasına yazılma yükümlülüğü devam edecek. Bir ilde birden fazla baronun bulunması halinde avukat bunlardan birinin levhasına yazılacak.
  • Her baro Türkiye Barolar Birliği’nde (TBB) 3 delege ve 1 başkanla temsil edilecek.
  • Ekim ayının ilk haftası baro yönetimlerinin seçimi, Aralık ayında da Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu yapılacak. Seçimler barolar için 2 yılda, TBB için ise 4 yılda bir gerçekleştirilecek.
  • TBB Genel Kurulu’nun olağanüstü toplantısı, 10 yerine 25 baronun yönetim kurulunun yazılı talebiyle gerçekleştirilecek.
  • Mesleğe yeni başlayan avukatlar, mesleklerinin ilk 5 yılında, kayıtlı olduğu baronun öngördüğü keseneği (aidati) yarı oranında ödeyecek.
  • Avukatlar için tek zorunlu kıyafet cübbe olacak. Avukatların kılık kıyafetiyle ilgili başka bir zorunluluk olmayacak.

28 maddelik yasa değişikliğinin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.



Önceki Haber
Yargıtay'dan Mümtazer Türköne için tahliye kararı
Sonraki Haber
Helin Şen’i öldüren polise soruşturma izni yok