Ana SayfaDünyaKarabağ’da çatışmalar üçüncü gününde: Ne oluyor, kim ne diyor?

Karabağ’da çatışmalar üçüncü gününde: Ne oluyor, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Ermenistan ile Azerbaycan arasında üç gündür süren çatışmalarda can kayıpları artıyor. Ölenlerin arasında siviller de var. Birleşmiş Milletler krizin diplomatik yolla aşılması için devreye girerken, Avrupa Birliği de ‘dışarıdan müdahale’nin çözüm getirmeyeceğini belirtiyor. Öte yandan Ermenistan, Gümrü’deki Rusya’ya ait askeri üssün “bölge için güvenlik unsuru” olduğunu vurguluyor. Ankara’dan gelen açıklamada ise “Sahada ve masada Azerbaycan’ın yanındayız. Bu meseleyi kökünden çözmek istiyoruz” ifadesi kullanıldı.

Karabağ’da Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmalar 27 Eylül Pazar gününden beri devam ediyor.

Bölgenin kontrolünü elinde bulunduran Ermenistan, çatışmalarda 27 askerin daha hayatını kaybettiğini duyurdu.

Ermeni yetkililer, daha önce bu sayının 28 olduğunu duyurmuştu. Böylece, çatışmalarda hayatını kaybeden Ermeni askerlerin sayısı 58 oldu.

Azerbaycan ise ordusunun verdiği kayıplar konusunda resmi bir açıklama yapmadı.

AFP’nin haberine göre, çatışmalar nedeniyle dokuz Azeri ve iki Ermeni sivil de hayatını kaybetti.

BM devrede

Çatışmalar sürerken Birleşmiş Milletler (BM) krizin diplomatik yolla aşılması için devreye girdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in bölgedeki çatışmalarla ilgili olarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile konuştuğu, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile de görüşeceği açıklandı.

Görsel: DW

AB: Dışarıdan müdahale kabul edilemez

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarıyla telefon görüşmeleri gerçekleştirmesinin ardından, sözcüsü Peter Stano aracılığıyla açıklama yaptı.

Açıklamada “Dışarıdan müdahale kabul edilemez. Bölgedeki aktörler, çatışmaların topyekûn savaşa dönüşmesini engellemek için ellerinden geleni yapmalı” denildi.

Sözcüsü aracılığıyla ‘taraflara derhal ateşkes çağrısı yaptığını’ duyuran AB Yüksek Temsilcisi Borrell, “Bölgedeki tüm aktörleri, Karabağ’daki çatışmaya her türlü müdahaleden kaçınmaya çağırıyoruz” dedi.

Son gelişmelerin çok rahatsızlık verici olduğunu, tüm Kafkasya bölgesinin istikrarı açısından ciddi sonuçları olabileceğini söyleyen Borrell, Karabağ’da askeri çözüm olmadığını, yeniden müzakerelere başlanması gerektiğini belirtti.

Türkiye’ye suçlama

default

Ermenistan, Türkiye’yi Azerbaycan’a doğrudan askeri destek vermekle suçladı.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’nin Azerbaycan’a askeri uzmanlar, F-16 uçakları ve insansız hava araçları gönderdiği belirtildi. Azerbaycan iddiaları reddetti.

Ermenistan Rusya Büyükelçisi Vardan Toghanyan, Türkiye’nin Suriye’den Azerbaycan’a yaklaşık 4 bin savaşçı gönderdiğini de öne sürmüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev ise iddia için “saçmalık” demişti.

Ermenistan: Gümrü’deki Rusya’ya ait üs güvenlik unsuru

Öte yandan Ermenistan, bölgede Rusya’nın desteğini arıyor.

Moskova’daki Ermenistan Büyükelçisi Vardan Toganyan, Interfax ajansına yaptığı açıklamada, Ermenistan’ın Gümrü kentinde bulunan Rusya’ya ait üssün “bölge için bir güvenlik unsuru” olduğunu söyledi.

Toganyan, “Gümrü Üssü bugüne kadar hep istikrar sağlayan bir rol oynamıştır” diye konuştu.

Gümrü, başkent Erivan’ın 120 kilometre (km) kuzeyinde bulunuyor. Erivan’da üsse bağlı bir garnizon da varlık gösteriyor. Türkiye’ye yaklaşık 20 km mesafedeki Gümrü Üssü, 1995 yılında yapılan bir anlaşma ile kurulmuştu. Üssün 25 yıl süreyle 2020 yılına dek varlığını koruması kararlaştırılmıştı.

Ancak 2010 yılında Rusya ile Ermenistan arasında üssün süresini 2044’e kadar uzatan bir anlaşma imzalandı.

Interfax ajansının aktardığı bilgilere göre, Gümrü ve Erivan’da sınır koruma ile görevli toplam 3 bin 500 Rusya askerinin yanı sıra savaş uçakları, füze savunma sistemleri ve tank taburu yer alıyor.

Çavuşoğlu: Artık bu meseleyi kökünden çözmek istiyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim’i büyükelçilik binasında ziyareti sonrası açıklamalarda bulundu.

“Bu sorunun tek bir çözümü var; Ermenistan, Azerbaycan topraklarından çekilecek. Bu olmadığı sürece sorun çözülmez” diyen Çavuşoğlu, sözlerini “Sahada ve masada Azerbaycan’ın yanındayız. Bu meseleyi kökünden çözmek istiyoruz” diye sürdürdü.


Karınca, Agos, DW Türkçe, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da sağanak ve dolu: Camlar kırıldı, yollar sele döndü
Sonraki Haber
5 yılın sonunda: Çayan Demirel emeklilik hakkını kazandı