Ana SayfaEkolojiKaz Dağları’ndaki nöbet alanı boşaltıldı, 65 kurumdan tepki

Kaz Dağları’ndaki nöbet alanı boşaltıldı, 65 kurumdan tepki

HABER MERKEZİ – Kaz Dağları’nda altın ve gümüş madeni aranmasına karşı 425 gündür nöbet tutan yaşam savunucularının nöbet alanı jandarma tarafından boşaltıldı. Alanın boşaltılmasına 65 sivil toplum örgütü, siyasi parti ve ekoloji örgütleri tepki göstererek, Kazdağları’na sahip çıkmanın tüm dünyaya sahip çıkma anlamına geldiğini ifade ettiler.

Kaz Dağları’nda Kirazlı ve Balaban köyleri yakınında ve Çanakkale’nin içme suyu barajı Atikhisar’ın yanı başında altın ve gümüş madenciliği yapılmak istenmesine karşı “Su ve Vicdan Nöbeti” başlatılmıştı.

Projeye karşı 425 gündür nöbet tutan yaşam savunucularının nöbet alanı jandarma tarafından boşaltıldı.

Alanın boşaltılmasına 65 sivil toplum örgütü, siyasi parti ve ekoloji örgütleri tepki gösterdi.

Yapılan yazılı açıklamada nöbet alanına yapılan jandarma baskınına dikkat çekilerek, 425 gündür yapılan direnişin kırılmak istendiği belirtildi.

Yapılan baskın sırasında nöbet alanında bulunan yaşam savunucularının aileleri ve avukatları ile görüşmelerine izin verilmediği, tuvalete gitme istekleri ve görüntü almalarının engellendiği belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

Tam 10 aydır Kazdağları Kirazlı mevkiinde, yüzbinlerce ağacı katlettikleri yerde işgale devam eden Alamos Gold şirketini tahliye etmek için kılını bile kıpırdatmayan Çanakkale Valiliği, nöbeti sürdüren direnişçilere müdahale etti.

Kazdağları’nın yüzde 76’sı maden şirketlerine tahsis ettiler. Bildiğiniz gibi geçen hafta kirli sicili artık herkesçe bilinen Cengiz Holdingin maden projesinin çevre etki değerlendirme toplantısı halkın tepkisi üzerine iptal edilmişti. Bugün de direnişin odağı olan nöbet yerine operasyon geldi. Evet zamanlama manidar değil mi!

“Hiçbir yerde geri adım atmayacağız”

Artvin Cerattepe, Ordu Fatsa, Bursa Kirazlıyayla ve Aydın’da yaşam alanını, merasını, ormanını savunan halkın karşısına barikat kurulduğunun hatırlatıldığı açıklamanın devamında şunlar belirtildi:

Biz ormanı koru, dereyi koru, merayı koru dedikçe iktidar şirketleri korumak için bütün güçlerini seferber ediyor. Anayasa’nın 169. Maddesinde “ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez” deniliyor. Ama son iki ayda 68 ilde 766 maden ruhsatı verildi. Ormanlarımız maden şirketleri tarafından tarumar ediliyor.

Ormanlar, ağaçlandırma sahaları, özel koruma bölgeleri, milli parklar, meralar, sit alanları, su havzaları, kıyı alanları, turizm bölgeleri, askeri yasak bölgeler ve şahsa ait özel alanlar, yani her yer madencilik faaliyetine açılmaya devam ediyor.

Alamos Gold ve tüm madenciler ormanlık alanda bulunmaya ve çalışmaya devam ederken, ülkenin her yanında ormanlık alanlarda ağaç kesimleri yapılırken Çanakkale Valiliği’nin nöbet alanını pandemi bahanesi ile boşaltması kabul edilemez.

Biz Kazdağları’nı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Ormanlarımızı, yaşam alanlarımızı şirketlere terk etmeyeceğiz. Hiçbir yerde geri adım atmayacağız. Kazdağlarında, Cerattepe’de, Murat Dağında, Munzur’da, Fatsa’da, her yerde karşınıza çıkacağız.

Yaşam savunucularından önce 13 Ekim 2019’dan bu yana ruhsatsız bir şekilde Kirazlı’da bulunan Alamos Gold tahliye edilmelidir. Arkadaşlarımız şimdilik bırakıldı ancak alanda neler olduğunu henüz bilmiyoruz. Kirazlı Nöbet Alanı’na yapılan ve yaşam savunucularına karşı yapılan bu müdahaleyi kınıyoruz.

İmzacılar

Ekoloji Birliği, Kazdağları İstanbul Dayanışması, Kazdağları Dayanışması, Burhaniye Çevre Platformu, DAÇE, Ordu Çevre Derneği, TERÇEP, Amed Ekoloji Derneği, Munzur Koruma Kurulu-DEDEF, Murat Çev Kop, TURÇEP, Bursa Artvin Çevre Platformu, Kuşadası Çevre Platformu, Mersin NKP, Biga Ekoloji ve Yaşam Platformu, EMEP Çanakkale İl Örgütü, Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi, Halkevleri Çanakkale Şubesi, Çan Çevre Derneği, TKP Çanakkale İl Örgütü, SES Çanakkale Şubesi, Polen Ekoloji, HDK Ekoloji Meclisi, Kazdağları Kardeşliği, Her Yer Kazdağları, Bayramiç Dayanışması, Yeni Foça Forum, Bartın Platformu, Doğader-Bursa, SİNOP NKP, Hevsel Koruma Platformu, Doğanın Çocukları, Çine Yaşam Platformu, YAŞAM DER, Didim Çevre Platformu, MUÇEP, Munzur Çevre Derneği, İHD Çanakkale Şubesi, Bozcaada Forum, Çanakkale Tabip Odası, EGEÇEP, HDP Çanakkale İl Örgütü, TİP Çanakkale İl Örgütü, BES Çanakkale Şubesi, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağları Sanatçı Dayanışması, Ayvalık Tabiat Platformu, Bergama Çevre Platformu, Antalya Ekoloji Meclisi, Yaşam ve Dayanışma Yolcuları, Çekere Irmağı Özgür Akacak Platformu, Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Bakırtepe Çevre Platformu, Artvin Çevre Platformu, Yeşil Artvin Derneği, Sökeçep, Yeşiller Partisi, Çeşme Çevre Platformu, DİSK Emekli Sen, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Çanakkale İl Örgütü, Sol Parti Çanakkale İl Örgütü, Balıkesir Çevre Platformu, Tüm Bel Sen, Terme Çevre Platformu.

Ne olmuştu?

Bölgede 2000’li yılların başında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Enerji Bakanlığı bölgede maden yataklarını araştırarak haritalandırma çalışması yapmıştı.

2002’den sonra Maden Yasası’nda değişiklikler yapıldı ve firmalara maden araması için ruhsatlar verilmişti. 2010’lu yıllara gelindiğinde arama ruhsatları işletme ruhsatına dönüşmeye başlamıştı.

2017’den itibaren de işletmeler kurulmaya başlanmıştı.

Bu kapsamda faaliyete başlayan Kanadalı Alamos Gold firması ve taşeron firması Doğu Biga Madencilik 2017 yılından bu yana Kirazlı’daki maden bölgesinde ağaç kesmişti.

2019’daki ÇED raporunda 45 bin ağaç kesilmesi planlanırken şirket şu ana kadar 195 bin ağaç kestiği duyurulmuştu.

Kesilen ağaç sayısını uydu görüntüleri üzerinden 195 bin olarak tespit eden TEMA Vakfı da, bu sayının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çanakkale Valiliği tarafından doğrulanması için başvuru yapmıştı.

26 Temmuz 2019’da Çanakkale Belediyesi öncülüğünde madene yakın bir alanda “Su ve Vicdan Nöbeti” başlatılmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AB Liderler Zirvesi ertelendi
Sonraki Haber
Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 31 buçuk milyona dayandı