Ana SayfaGüncelKemal Kurkut cinayeti davası: Duruşma 5 dakika sürdü, karar 17 Kasım’a kaldı

Kemal Kurkut cinayeti davası: Duruşma 5 dakika sürdü, karar 17 Kasım’a kaldı

HABER MERKEZİ – Kemal Kurkut cinayetine ilişkin açılan davanın bugünkü duruşması sadece 5 dakika sürdü. Sanık polis ve avukatının katılmadığı duruşma karar verilmek üzere 17 Kasım’a ertelendi.

Diyarbakır’da katıldığı 2017 yılı Newroz kutlaması sırasında polis Y.Ş.’nin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un ölümüne ilişkin açılan davanın 11’inci duruşması yapıldı.

Diyarbakır 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya “olası kastla öldürme” suçundan yargılanan Y.Ş. ve avukatı katılmazken, Kurkut ailesi avukatları Mehmet Emin Aktar, Cihan Aydın, Serdar Çelebi, Sidar Avşar, Mehmet Öner ve Muhlis Oğurgül salonda hazır bulundu.

Duruşma öncesi Diyarbakır Adliyesi önünde ve mahkeme salonunun bulunduğu koridorda polis yoğunluğu dikkat çekti.

Duruşmayı izlemek isteyen HDP milletvekilleri Semra Güzel ve Remziye Tosun ile gazeteciler Covid-19 salgını nedeniyle duruşma salonuna alınmadı.

Heyet değişikliği nedeniyle bugünkü duruşmada karar verilmeyeceğini belirten mahkeme başkanı, sanığın 26 Haziran’da sunduğu dilekçesinde, olaya ilişkin Jandarma Genel Komutanlığı’ndan bilirkişi raporu alınması talebinde bulunduğunu kaydetti.

Savcı ise önceki celse sunduğu esas hakkındaki mütalaasını tekrarladı. Sanık polisin “Bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçundan 3 yıldan 9 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

5 dakika süren duruşmada avukatlar önceki savunmalarını tekrarlayarak, esas hakkındaki mütalaaya karşı sonraki celse savunma yapacakları söyledi.

Mahkeme heyeti, karar verilmek üzere duruşmayı 17 Kasım’a erteledi.

Ne olmuştu?

Kemal Kurkut, Diyarbakır’da katıldığı 2017 yılı Newroz kutlaması sırasında, polisler tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetmişti.

Olayın akabinde açıklama yapan Diyarbakır Valiliği, öldürülen Kurkut’un “canlı bomba olduğu şüphesiyle” vurulduğunu açıklamıştı.

Ancak olayın ertesi günü, KHK ile kapatılan dihaber’in vurulma anına dair servis ettiği fotoğraflar gerçeği açığa çıkarmış, Diyarbakır Valisi, Emniyet’in verdiği bilgiler doğrultusunda açıklama yaptığını ve bu nedenle “üzüntü duyduğunu” belirtmişti.

Fotoğrafların yayınlanması ardından Y. Ş. ve O.M. isimli polisler gözaltına alınmıştı. Bu isimlerden O.M. savcılık tarafından serbest bırakılmıştı.

Kurkut’un ölümüne yol açan kurşunların kendi silahından çıktığı tespit edilen polis Y.Ş. ise tutuklanma talebiyle sevk edildiği Sulh Ceza Hâkimliği tarafından “adli kontrol şartıyla” serbest bırakılmıştı.

Savcı, serbest bırakılan Y.Ş.’nin tutuklanması için itirazda bulunsa da hakimlik itirazı reddetmişti.

Cinayet ile ilgili başlatılan idari soruşturma kapsamında açığa alınan polislerden Y.Ş., 3 ay sonra görevine iade edilmişti.

Olaydan sonra basın ve protokol girişindeki zırhlı polis araçları ve çevrede bulunan sitelerin güvenlik kameralarının görüntüleri toplanarak incelemeye alınmıştı.

Gazetecilerin gözleri önünde işlenen cinayete dair iddianame ise Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ancak 7 ay sonra hazırlanmıştı.

Sanık polis Y.Ş.’nin “Olası kastla öldürme” suçundan müebbet hapisle cezalandırılması talebinde bulunulan iddianame, Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Diğer polis O.M. hakkında ise takipsizlik kararı verilmişti.

Açılan davanın ilk duruşması, 14 Aralık 2017 tarihinde yapılmıştı. Sanık polis cinayetten 9 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıkmıştı.

Devam eden yargılama sürecinde sanık polisin tutuklanması istemi her defasında reddedilmişti.


Karınca, Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Siirt ve Batman'da 15 gün süreyle eylem ve etkinlik yasağı
Sonraki Haber
TL'de kayıplar sürüyor, dolar tırmanışını sürdürüyor