Ana SayfaGüncelKürt işçilerin ifadeleri ‘tanık’ sıfatı ile alınmak istenmiş

Kürt işçilerin ifadeleri ‘tanık’ sıfatı ile alınmak istenmiş

HABER MERKEZİ – Sakarya’da saldırıya maruz kalan Kürt işçilerin jandarma ifadelerinin ardından açıklama yapan Mardin Barosu, savcılığın üç kişi dışında diğer işçilerin ifadelerini tanık sıfatı ile almak istediğini belirtti. Bunun açıkça hukuka aykırı olduğu belirten baro, “Avukatlarımızın ve baromuzun itirazı üzerine hepsinin mağdur sıfatı ile ifadelerine başvurulmuş ve ifadeleri tamamlanmıştır” dedi. İşçiler verdikleri ifadelerde ise kendilerine saldıranların “Öldüreceğim, yakacağım” şeklinde tehditlerde bulunduklarını söyledi. Öte yandan HDP eşbaşkanı Sancar ve CHP lideri Kılıçdaroğlu, Kürt işçileri arayarak, geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Sakarya’da saldırıya maruz kaldıktan sonra memleketleri Mardin’in Mazıdağı ilçesine gelen Kürt tarım işçileri, dün İlçe Jandarma Komutanlığı’na giderek ifade vermeye başladı.

Saldırganlar hakkında şikayetçi olan 16 işçinin ifade işlemlerinin tamamlandığı öğrenildi.

Mardin Barosu, Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk Komisyonu’na bağlı avukatların hukuki desteği eşliğinde verilen ifadelerin ardından, Mardin Barosu binasında açıklama yapıldı.

Mardin Baro Başkanı İsmail Elik, işçilerin ağır hakaretlere maruz kalarak ve ölüm tehditleri karşısında Mardin’e geri dönmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Mazıdağı Savcılığı’nın üç kişi dışında diğer işçilerin ifadelerini tanık sıfatı ile almak istediğini aktaran Elik, “Bu açıkça hukuka aykırıdır. Avukatlarımızın ve baromuzun itirazı üzerine hepsinin mağdur sıfatı ile ifadelerine başvurulmuş ve ifadeleri tamamlanmıştır” dedi.

Irkçı saldırıların son zamanlarda yaygınlaştığına dikkat çeken Elik, şunları dile getirdi:

Bu uzun zamandır süregelen cezasızlık politikasından kaynaklanıyor. Bu saldırıları yapanlar, bunların faillerini kendilerinin korunacaklarını düşünüyorlar ve uygulamada da olan gerçeklik budur. Soruşturma yapılmadan olayların üstü örtülmeye çalışıldığı için maalesef olaylar gün geçtikçe artıyor ve bu da toplumsal barışa büyük bir zarar vermektedir.

Sakarya Valiliği’nin yapmış olduğu açıklamanın gerçeklikle bir ilgisi olmadığının altını çizen Elik, “Olay sosyal medya ve basına tamamen yansıdığı gibidir. İşçiler 4 Eylül’de Sakarya’da saldırıya uğramışlardır. Mardin Barosu olarak bu hukuki sürecin tamamıyla takipçisi olacağız” diye belirtti.

Sadece Mardin’de, Mardin Savcılığında, Jandarma karakollarında değil, Sakarya’da yapılacak soruşturmada ve kovuşturmada Mardin Barosu Kadın Hakları Komisyonu ve İnsan Hakları Komisyonu ve yönetimi ile orada hazır bulunacak, arkadaşlarımızla vatandaşlarımızın hukukunu korumak için, mağduriyetlerini gidermek için elimizden gelen bütün hukuki desteği vereceğiz.

Valiliğin aileleri arayarak gözaltına alındığını belirttiği kişilerle ilgili kendilerinin bilgi edinemediğini söyleyen Elik, Sakarya Valiliği’nin de bu konuda herhangi bir açıklamasının olmadığını ifade etti.

Baro başkanının karakola girmesi engellenmek istenmiş

Öte yandan karakola girişine izin verilmediğini ifade eden Mardin Baro Başkanı Elik, uzun uğraşlar sonucunda içeri girebildiğini söyledi.

Elik, avukat ve bir baro başkanının adli kolluğun olduğu binaya alınmamasının hukuki bir durum olmadığını kaydetti.

Ayrıca Elik, Diyarbakır Barosu ile birlikte konuya dair rapor hazırlayacaklarını ve kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti.

İşçilerin ifadeleri

Bu arada işçilerin verdiği ifadelere ulaşan Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberine göre, işçiler, fındık topladıkları esnada Hüseyin Cebecioğlu’nun yanlarına gelerek kendilerine “İt sürüsü” dediğini ve saldırının bundan sonra başladığını belirtti.

İşçiler, kendilerine saldıran Kenan Cebecioğlu’nun ise “Öldüreceğim, yakacağım” şeklinde tehditlerde bulunduğunu söyledi.

İşçilerden Nadile Demir ile Neriman Demir ise ifadelerinde saldırıyı anlatırken, saldırganların kendilerini evle birlikte yakmakla tehdit ettiklerini dile getirdi.

CHP liderinden işçilere telefon

Diğer yandan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, saldırıya maruz kalan Kürt işçilerden Kasım Demir’i telefonla aradı.

Kılıçdaroğlu’nun işçilere geçmiş olsun dileklerini ilettiği belirtildi.

Sancar: Hesabını soracağız

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da saldırıya maruz kalan Kürt işçileri arayarak, geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

HDP’den konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Bugün Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar, saldırıya uğrayan ailenin ileri gelenlerinden Hamdin Demir’i arayarak geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Kürt işçilere yönelen bu saldırının her koşulda hesabını soracaklarını belirten Sancar, saldırının detaylarına ilişkin işçilerden bilgi aldı” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, “Yarın Parti Sözcümüz Ebru Günay, Grup Başkanvekilimiz Meral Danış Beştaş, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Kürdistani ittifakın temsilcileri, il ve ilçe yöneticilerimizden oluşan heyet işçileri ziyaret edecektir. Heyet yapacağı incelemelerin sonucunu kamuoyuna açıklayacaktır” diye de belirtildi.

Ne olmuştu?

İşçiler, Sakarya’daki saldırının hemen ardından memleketleri Mardin’e gitmek üzere yola çıkmııştı

Mardin’in Mazıdağı ilçesinden Sakarya’ya mevsimlik tarım işçisi olarak gelen Demir ailesinin fertlerine yönelik 4 Eylül’de ırkçı, ayrımcı bir linç girişiminde bulunulmuştu.

Saldırı sonucunda yaralananlar olurken, işçilerin tamamı köyden ayrılarak, memleketlerine geri dönmüştü.

Darp raporu alan Kürt işçiler, saldırıyı gerçekleştirenlerin çalıştıkları fındık bahçesinin sahibi Cebecioğlu ailesi olduğunu ifade etmişti.

Sakarya Valiliği ise basın açıklamasında, 22 Ağustos’ta meydana gelen bir başka olaya yer vermiş ve konunun sosyal medya platformları ve haber sitelerinde iddia edilen olayla bir bağlantısının tespit edilemediğini öne sürmüştü.

Valilik, ”Ayrıca geçmişe dönük yapılan incelemede sosyal medya platformlarında ve haber sitelerinde iddia edildiği gibi bir olaya ilişkin Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı ile 112 Acil Çağrı Merkezine intikal eden herhangi bir konu, olay veya şikâyet bulunmamaktadır. Bahse konu iddia edilen olayın Türkiye’nin neresinde ve ne zaman yaşandığının tespiti ile ilgili de Emniyet Genel Müdürlüğü ile irtibata geçilmiştir” ifadelerini kullanmıştı.

Saldırıya maruz kalan işçilerden Hadra Demir, “Olayın yalan olduğunu söylüyorlar. Allah’tan medya aracılığı ile ortaya çıktı. Biz telefon da ettik kimse gelmedi. Defalarca jandarmayı aradık gelmediler” diyerek valiliğin açıklamasını yalanlamıştı.

Yine saldırıya maruz kalan işçilerden Kasım Demir ise kendilerini Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın telefonla arayarak, saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen kişilerin gözaltına alındığı bilgisini paylaştığını ve yaşananlardan dolayı duyduğu üzüntüyü aktardığını söylemişti.

Ancak şimdiye kadar saldırganların gözaltına alındığına dair resmi bir açıklama yapılmış değil.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Üç büyük baharat kentinin yükselişi ve çöküşü: 'Lezzet Fetihleri'
Sonraki Haber
Bitlis’te 24 köy ve mezrada sokağa çıkma yasağı