Ana SayfaGüncelKürt işçilerin köyü karantinaya alındı, ziyaretlere engel

Kürt işçilerin köyü karantinaya alındı, ziyaretlere engel

HABER MERKEZİ – Sakarya’da saldırıya maruz kalan Kürt işçilerin yaşadığı köy, Covid-19 salgını gerekçesiyle yedi gün süreyle karantinaya alındı. HDP’nin de içerisinde yer aldığı Kürdistani İttifak Heyeti’nin ziyareti ‘karantina’ kararı nedeniyle engellendi.

Sakarya’da saldırıya maruz kalan Kürt tarım işçilerinin yaşadığı Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Yücebağ Mahallesi ile mahalleye bağlı iki mezra karantinaya alındı.

Karar, Mazıdağı Kaymakamlığı İlçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından Covid-19 salgını gerekçe gösterilerek alındı.

Kaymakamlık karantina kararını “Mevsimsel tarım işçilerinin sirkülasyonunun yoğun olduğu, bu işçilerin karantina kurallarına uymadan yerleşim yerlerine geldikleri anlaşıldığından toplum sağlığı Covid-19 sağlık taramalarının yapılmasına 06.09.2020 saat 20.00’dan itibaren 7 gün süreyle karantina altına alınmasına” ifadeleri ile duyurdu.

Kürdistani İttifak Heyeti’nin ziyaretine engel

Mahallenin girişi bariyerler ve zırhlı araçlarla geçişlere kapatıldı (Fotoğraf: MA)

Kürdistani İttifak Çalışması’nda yer alan siyasi parti ve oluşumların temsilcileri ise askerlerce ailelerin yaşadığı mahalleye sokulmadı.

Heyetin geçişine “mahallenin karantinaya alındığı” gerekçesiyle izin verilmediği belirtildi.

Engellemeye rağmen aileleri ziyaret etmek isteyen heyette yer alan HDP’li milletvekillerinin bu konuda askeri yetkililerle görüşmelerinden sonuç çıkmadı.

Bunun üzerine heyet, bulundukları noktada açıklama yaptı.

Aileleri ziyaret etmek isteyen heyet içerisinde Demokratik Bölgeler Partisi Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Milletvekili İmam Taşçıer, Kürdistan Komünist Partisi Başkanı Sinan Çiftyürek ile Demokratik Toplum Kongresi, Azadi Partisi, Devrimci Demokratik Kürt Derneği, İnsan ve Özgürlük Partisi, Kürt Demokratlar Platformu ve Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye temsilcileri yer alıyor.

Ne olmuştu?

Bir erkek tarafından yumruklandığı görülen tarım işçisi Şilan Demir

Mardin’in Mazıdağı ilçesinden Sakarya’ya mevsimlik tarım işçisi olarak gelen Demir ailesinin fertlerine yönelik 4 Eylül’de ırkçı, ayrımcı bir linç girişiminde bulunulmuştu.

Saldırı sonucunda yaralananlar olurken, işçilerin tamamı köyden ayrılarak, memleketlerine geri dönmüştü.

İşçilerin köyüne Sakarya’dan gelmelerinin ardından bölgeye siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve gazetecilerin girişleri engellenmiş, jandarma kontrol noktası oluşturarak giriş yasağı getirilmişti.

Darp raporu alan Kürt işçiler, saldırıyı gerçekleştirenlerin çalıştıkları fındık bahçesinin sahibi Cebecioğlu ailesi olduğunu ifade etmiş ve saldırganlar hakkında şikayetçi olmuştu.

Sakarya Valiliği ise saldırının hemen ardından yaptığı basın açıklamasında, 22 Ağustos’ta meydana gelen bir başka olaya yer vermiş ve konunun sosyal medya platformları ve haber sitelerinde iddia edilen olayla bir bağlantısının tespit edilemediğini öne sürmüştü.

Valilik, ”Ayrıca geçmişe dönük yapılan incelemede sosyal medya platformlarında ve haber sitelerinde iddia edildiği gibi bir olaya ilişkin Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı ile 112 Acil Çağrı Merkezine intikal eden herhangi bir konu, olay veya şikâyet bulunmamaktadır. Bahse konu iddia edilen olayın Türkiye’nin neresinde ve ne zaman yaşandığının tespiti ile ilgili de Emniyet Genel Müdürlüğü ile irtibata geçilmiştir” ifadelerini kullanmıştı.

Saldırıya maruz kalan işçilerden Hadra Demir, “Olayın yalan olduğunu söylüyorlar. Allah’tan medya aracılığı ile ortaya çıktı. Biz telefon da ettik kimse gelmedi. Defalarca jandarmayı aradık gelmediler” diyerek valiliğin açıklamasını yalanlamıştı.


Kürt işçilerin ifadeleri ‘tanık’ sıfatı ile alınmak istenmiş

Kürt işçilere yönelik saldırıda iki kişi hakkında gözaltı kararı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Oturma eylemine başladıktan sonra gözaltına alınan Gülistan Doku'nun ailesi serbest
Sonraki Haber
İstinaf, Murat Paker'in cinsel saldırıdan aldığı cezayı yarıya düşürdü