Ana SayfaToplumsal CinsiyetLGBTİ+ site ve uygulamalarına erişim engelleri

LGBTİ+ site ve uygulamalarına erişim engelleri

HABER MERKEZİ – Türkiye’de LGBTİ+’ların kullandığı arkadaşlık sitelerine arka arkaya erişim engeli getirildi. Hukukçulara göre uygulama bir sansür, LGBTİ+’lara göre ise sosyalleşmelerinin ve nefes almalarının önünde bir engel.

Türkiye’de LGBTİ+’ların yaygın olarak kullandığı arkadaşlık siteleri ve uygulamalarına arka arkaya erişim engeli getirildi.

En son geçen hafta Türkiye’nin en eski arkadaşlık sitelerinden biri olan Gabile internet sitesi Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla erişime engellendi.

Benzer şekilde dünya çapında çok sayıda kullanıcısı bulunan arkadaşlık sitesi Hornet’in internet sitesi ile mobil uygulaması da Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla geçen ay engellenmişti.

Önceki yıllarda ise SheMaleTurk, Lezce ve Gabile, PlanetRomeo gibi arkadaşlık sitelerine erişim engeli getirilmiş, adında ‘lezbiyen’ ya da ‘gey’ kelimesi geçen çeşitli sitelere erişimin engellendiği ve kamu kuruluşlarında LGBTİ+ derneklerinin web sitelerinin çeşitli filtre programlarınca engellendiği basına yansımıştı.

İfade Özgürlüğü Derneği’nden Yaman Akdeniz’e göre getirilen erişim engelleri, LGBTİ+lar açısından çok ciddi hak ihlallerine yol açıyor.

DW Türkçe’den Deniz Barış Narlı’ya konuşan Akdeniz’in değerlendirmesi şöyle:

Daha önce defalarca, çok sayıda kullanıcısı olan platformların toptan erişime engellendiğini ve bunlar hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı verdiğini gördük. Bu platformların engellenmesi sansürdür. LGBTİ+’ların iletişim kurmalarını engellemek amacıyla bunun yapıldığını düşünüyorum.

LGBTİ+’lar ise söz konusu uygulamaların yasaklanmasını kendilerini yalnızlaştırmaya iten, toplumsal olarak dışlayan kararlar olarak değerlendirerek sosyalleşmelerinin engellendiğini vurguluyor.

Hornet kullanıcısı olan 27 yaşındaki Kani, şöyle diyor:

Bu, en başında bir yaşam tarzına müdahaledir. Ancak LGBTİ+lar özelinde nefes almamız, sosyalleşmemiz engelleniyor gibi görüyoruz bunu. Gitgide daha güvensiz hissediyoruz. Türkiye gibi bir ülkede insanların cinsel kimlikleri, cinsel yönelimleri alınlarında yazmıyor; ya da belli etmiyorlar. İnsanların gizlilik kaygıları var. İnternet üzerinden biraz daha rahat bir sosyalleşme söz konusu. Böyle uygulamalar var ve bunun elden alınması LGBTİ+ları yalnızlaştırıyor.

24 yaşındaki Elif ise şunları anlatıyor:

Zaten bu ülkede yaşamak bizim için çok zor. Bunu biliyoruz. Kolaylaştıran birkaç şey vardı. Gidebildiğimiz mekanların, bir araya gelebildiğimiz yerlerin zaten çoğu pandemi sebebiyle elimizden alındı. Herhalde birbirimizle tanışıp sosyalleşebildiğimiz bir tek bu platformlar var. Öte yandan siyasetçilerin bize yönelttiği bir nefret de var. Ben kendimi güvende hissetmezken, şimdi daha güvensiz hissetmeye başladım.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan hedef göstermişti: İstanbul Barosu'na soruşturma
Sonraki Haber
İbrahim Ayhan ölümünün 2’nci yılında mezarı başında anıldı