Ana SayfaGüncelMehmet Sincar öldürülüşünün 27’nci yılında anıldı: Devlet utansın

Mehmet Sincar öldürülüşünün 27’nci yılında anıldı: Devlet utansın

HABER MERKEZİ – Silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren DEP Milletvekili Mehmet Sincar, 27. ölüm yıl dönümünde mezar başında anıldı. Anmada konuşan eşi Cihan Sincar, “Devlet kendi milletvekilinin katilini bu güne kadar ortaya çıkarmadığı için utansın” dedi.

Batman’da 4 Eylül 1993’te partisinin İl Örgütü yöneticisi Metin Özdemir ile birlikte Elma Sokak’ta uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren DEP Milletvekili Mehmet Sincar, Mardin’in Kızıltepe ilçesi Fırat Mahallesi’ndeki mezarı başında anıldı

Anmaya Sincar’ın ailesi, HDP milletvekilleri Ömer Öcalan ve İmam Taşçıer, partililer ve çok sayıda kişi katıldı.

Anmada konuşan Sincar’ın eşi Cihan Sincar, şunları söyledi:

Devlet kendi milletvekilinin katilini bugüne kadar ortaya çıkarmadığı için utansın. Bir Hizbullahçıyı çıkarıp katili olduğunu söylediler, onu da serbest bıraktılar. Ne yaparlarsa yapsınlar, bu failleri ortaya çıkarmak bizim borcumuzdur. Biz değerimize borçluyuz.

Ömrümüz yettiği kadar. Bizim ömrümüz yetmez ise çocuklarımız bunun peşini, davanın peşini bırakmayacak. Sesimiz herkese gitsin. Bugüne kadar insanımız da partimiz de kendine göre bedelini ödedi.

Biz davamızın peşini bırakmayacağız. Bu şeref ve namus bayrağıdır. Bu bayrağı taşıyacağız. Herkese de bu çağrıyı yapıyoruz. Söz veriyoruz mezarlık üstünde, demokrasi ve saldırılara karşı mücadele verenlerin mücadelesini devam ettireceğiz.

Bizler değil, devlet utanacak. Biz yitirdiklerimize layık olmaya çalışacağız. Sözümüz sözdür.

“Kürt düşmanlığına karşı barış mücadelesi”

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer de yaptığı konuşmada demokrasi mücadelesinde bu zamana kadar açık açık veya faili meçhul bir şekilde çok sayıda siyasetçinin katledildiğini hatırlattı.

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan ise Kürt düşmanlığının devam ettiğini ifade ederek, buna karşı barışı ve demokrasi mücadelesini savunacaklarını söyledi.

Mehmet Sincar hakkında

1953’te Mardin’de doğdu.

Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’nden mezun oldu.

1991 seçimlerinde Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) Mardin Milletvekili olarak parlamentoya girdi.

Halkın Emek Partisi (HEP) kurucuları arasında yer aldı, parti kapatılınca Demokrasi Partisi’ne (DEP) geçti.

4 Eylül 1993’te faili meçhul cinayetleri soruşturmak üzere gittiği Batman’da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

Kutlu Savaş, Mesut Yılmaz’a ilettiği Susurluk raporunda, 1994’te Diyarbakır Cezaevi’nde tutuklu bulunan Muhsin Gül’ün verdiği ifadelerde “Batman’da milletvekili Sincar’ı, Alaattin Kanat, Mesut Mehmetoğlu, İsmail Yeşilmen ve Yeşil kod Ahmet Demir’in birlikte planlayıp öldürdüklerini, bu olaydan sonra Kanat’ın ‘kendisinde garantili imzalı kağıt olduğunu’ söylediğini” yazmıştı.

Raporda Ahmet Demir adıyla geçen kişi, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’dı. Sincar, Habip Kılıç’ın öldürülmesini araştırmak için Batman’a gitmişti. Öldürülmesinin ardından, eşi Cihan Sincar, milletvekilinin havaalanındaki polis aracında ve Emniyet Müdürlüğü’nde Kanat’la karşılaştığını anlattı.

Cihan Sincar, Ergenekon davasına müdahil olmak için başvurdu ama mahkeme Ekim 2008’de talebini reddetti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19 pandemisi: Vakalar artıyor, işten çıkarma yasağı uzatıldı
Sonraki Haber
Figen Yüksekdağ’ın yıktığı duvarlar - Cuma Daş