Ana SayfaGüncelMilletvekilliği düşürülen Berberoğlu hakkında karar: AYM ‘hak ihlali’ dedi

Milletvekilliği düşürülen Berberoğlu hakkında karar: AYM ‘hak ihlali’ dedi

HABER MERKEZİ – ‘MİT TIR’ları Davası’nda verilen 5 yıl 10 ay hapis cezası nedeniyle milletvekilliği düşürülen CHP’li Enis Berberoğlu’nun Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru karara bağlandı. AYM, Berberoğlu’nun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM) milletvekilliği düşürülen CHP’li Enis Berberoğlu hakkında ‘MİT TIR’ları Davası’nda verilen 5 yıl 10 aylık hapis cezası için yapılan başvuruyu bugünkü gündem toplantısında ele aldı.

AYM Genel Kurulu, Berberoğlu’nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Oy birliğiyle alınan kararın gerekçesi daha sonra yazılacak.

Önce tutuklanıp sonra şartlı salıverilmişti

Enis Berberoğlu, durdurulan “MİT TIR’larının” görüntülerini Cumhuriyet gazetesine verdiği iddiasıyla yargılandığı davada, “siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 20 Eylül 2018’de Berberoğlu’nun hapis cezasını onamış, milletvekilliği sona erinceye kadar cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar vermişti.

Bu karar üzerine tahliye edilen Berberoğlu hakkındaki kesinleşmiş ceza, TBMM Genel Kurulu’nda 4 Haziran 2020’de okunmuş ve CHP’li Berberoğlu’nun milletvekilliği düşürülmüştü.

Ertesi gün gözaltına alınan Berberoğlu, yeniden tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, aynı gün Corona virüsü tedbirleri kapsamında izinli olarak cezaevinden çıkarılmıştı.

Berberoğlu ile birlikte HDP milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın da milletvekillikleri düşürülmüştü.

Güven daha önce tutuklu kaldığı bir dosyadan mahsup edilen cezası doğrultusunda 10 Haziran’da tahliye edilmişti.

Farisoğulları ise halen cezaevinde tutuklu bulunuyor.




Önceki Haber
87 yaşındaki Hüseyin Altuner evli olduğu Fatma'yı öldürdü
Sonraki Haber
Gözaltına alınan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven serbest