Ana SayfaGüncelMusa Anter için öldürüldüğü sokakta anma

Musa Anter için öldürüldüğü sokakta anma

HABER MERKEZİ – Musa Anter nam-ı diğer Apê Musa için katledildiği sokakta anma düzenlendi. Oğlu Dicle Anter, babasının kaleminin yerde kalmadığını belirterek, “Anter’in tohumları yeşerdi, büyüdü ve onun yolundan gidiyor” dedi.

Kürt gazeteci ve yazar Musa Anter’in (Apê Musa) öldürülmesinin üzerinden 28 yıl geçti.

20 Eylül 1992 tarihinde Diyarbakır’da gerçekleşen Kültür-Sanat Festivali’ne katılarak kitaplarını imzalayan Musa Anter, akşam saatlerinde Seyrantepe Mahallesi’nde düzenlenen silahlı saldırı sonucu 72 yaşında hayatını kaybetmişti.

Anter için vurulduğu sokakta anma düzenlendi.

Anmaya HDP milletvekilleri, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı Serdar Altan, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü Ayşe Güney ve Anter’in oğlu Dicle Anter ile çok sayıda gazeteci ve yurttaş katıldı.

Anmada konuşan Serdar Altan, Apê Musa’nın yol gösterici, aydın ve bir devrimci olduğunu söyledi ve tüm gazetecilerin onun çınarı altında toplandığını belirtti.

Musa Anter’in oğlu Dicle Anter de babasının kaleminin asla yerde kalmadığını kaydederek, “Anter’in tohumları yeşerdi, büyüdü ve onun yolundan gidiyor. Öğrencileri çoğaldı, hatta her geçen gün çoğalmaya devam ediyor” dedi.

Anter, sözlerinin devamında “Bugün ne kadar gazeteci tutuklanmışsa, onun yerine yeni gazeteciler geliyor. Bu bir gelenek haline geldi. Bizler değerlerimizin kalemlerini yerde bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise şöyle konuştu:

72 yaşında bir bilgeye kıyıldı. 28 yıl sonra failler hala korunuyor. İktidarlar değişti, faillerin adı değişti ama Kürtlerin bilgesine bakışlar değişmedi. Apê Musa, Kürt dilini savunurken, halkların kardeşliğini de savundu. Apê Musa’nın kalemi yerde kalmadı, kalmayacak. Musa Anter yoldaşları gazeteciler, bizim geleceğimizi aydınlatacak.

Yapılan konuşmalarından ardından Musa Anter’in vurulduğu yere karanfiller bırakıldı.

1920 yılında Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Akarsu bucağına bağlı Eskimağara köyünde dünyaya gelen Musa Anter, 1944 yılında Ayşe Hale ile evlendi. Anter, Rahşan ve Dicle adında 3 çocuğu olan Musa Anter, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi bölümünden üçüncü sınıftayken ayrıldı.

Üniversiteden ayrıldıktan sonra Şark Postası ve Dicle Kaynağı’nda yazmaya başladı. İleri Yurt gazetesindeki Kürtçe şiiri ‘Qimil/Kımıl’ sebebiyle 1959 yılında “49’lar davasında” idamla yargılandı. 1960 Darbesi’nde sonra serbest kalan Musa Anter, cezaevinden çıktıktan sonra Deng, Barış Dünyası ve Yön dergilerinde yazdı.

Daha sonra Türkiye İşçi Partisi’nde göreve başladı ve 1965 seçimlerinde Mardin’den aday oldu. Ancak son anda gerçekleşen aday değişikliği yüzünden bağımsız olarak seçimlere girdi.

12 Mart 1971’de tekrar cezaevine giren Musa Anter, Seyrantepe Askeri Cezaevi’nde 3 yıl kaldı. 12 Eylül 1980’de ise ‘Kürtçülük’ propagandası yapmaktan tutuklanıp Nusaybin cezaevine kondu. Kısa bir süre sonra cezaevinden tekrar çıkan Anter, toplamda 11 yılı cezaevinde geçti.


Kuro Musaaa! – Bircan Değirmenci

Gazete Karınca’ya Musa Anter Gazetecilik Ödülü

Apê Musa 100 yaşında! – Hüseyin Aykol


Karınca, MA



Önceki Haber
Berfin Demirtaş'tan dört gündür haber alınamıyor
Sonraki Haber
Dersim’de kayıp iki kardeşten birinin cansız bedeni bulundu