Ana SayfaGüncelOperasyona birçok kentte tepki: ‘HDP susturulamaz’ bir slogan değildir, susmayacağız

Operasyona birçok kentte tepki: ‘HDP susturulamaz’ bir slogan değildir, susmayacağız

HABER MERKEZİ – HDP’ye yönelik gözaltı operasyonu birçok kentte yapılan açıklamalarla protesto edildi. Açıklamalarda “’HDP susturulamaz’ bir slogan değildir. Biz ne geçmişte ne de bugün nede gelecekte susacağız” mesajı verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2014 yılındaki Kobani eylemlerine ilişkin başlattığı soruşturma kapsamında 7 ilde 82 kişi için gözaltı kararı verdi.

HDP’li Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen ve Sırrı Süreyya Önder’in de aralarında olduğu çok sayıda isim gözaltında.

Söz konusu gözaltılar birçok kentte protesto edildi.

Fotoğraf: MA

Protesto eylemlerinin yapıldığı kentlerden biri İstanbul’un Kadıköy ilçesiydi.

HDP Kadıköy İlçe binası önünde gerçekleştirilen açıklamaya HDK Eş sözcüsü İdil Uğurlu, HDP milletvekilleri Hüda Kaya, Ali Kenanoğlu, Serpil Kemalbay, HDP İstanbul İl Eş başkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı ile il ve ilçe örgütleri yöneticileri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı.

“HDP susturulamaz” pankartının açıldığı eylemde HDP İstanbul İl Eş Başkanı Elif Bulut, direnenler var oldukça iktidarın rahat uyuyamayacağını söyleyerek, “HDP susturulamaz bir slogan değildir. Biz ne geçmişte ne de bugün nede gelecekte susacağız. Vazgeçmeyeceğiz kazanana kadar sokaklarda olacağız” dedi.

Ardından söz alan HDP İstanbul İl Eş Başkanı Erdal Avcı ise “Bir gün bunu organize edenler yargı önünde yargılanacaklar. HDP halkların umudu olmaya devam edecek” diye belirtti.

HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu da “Kobani düşmedi, düşmeyecek” diyerek, “Kobani’yi savunanlarda burada. Son sözümüzü daha söylemedik. Faşizmin kurumsallaşmasına izin vermeyeceğiz. Bir sizin yazdığınız birde bizim yazdığımız tarih var. Bizim yazdığımız tarih sizi yargılayacak” diye konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ise Kobani eylemlerinin araştırılması için defalarca önerge verdiklerini hatırlatarak “Mecliste yapılacak araştırmada gerçeğin bilinmemesi için bütün önergelerimizi reddediyorlar” dedi.

İktidarın siyasetinin yalan üzerine kurulu olduğunu belirten Kenanoğlu, “Gerçeklerin gün yüzülen çıkması için mücadele eden bir halk kitlesi var. Yaptığınız katliamlar bir gün ortaya çıkacak. Bunun hesabını bir gün demokratik bir ülkede vereceksiniz. Kobanê düşmedi İŞİD düştü. HDP düşmez, AKP düşecek” dedi.

Kenanoğlu’nun ardından sırasıyla CHP, Emek Partisi, Devrimci Parti, ESP, SYKP, TÖP ve Halkevleri temsilcileri yaptıkları konuşmalarla HDP’ye yapılan operasyona tepki gösterdi.

“HDP’nin zamanı geldi”

Ardından basın açıklamasını HDP İstanbul Örgütlenme Sözcüsü Pınar Türk okudu.

“Bizler iktidarın karşısında demokrasiyi inşa edecek ve faşizme son verecek gücüz” diyen Türk, düzmece operasyonlar ile operasyonlardan vazgeçmek bir yana daha da güçleneceklerini aktardı.

Operasyonun HDP’nin Barış Çağrısı Deklarasyonu’na iktidar tarafından verilen yanıt olduğunu aktaran Türk, şunları söyledi:

Biz ‘anti-faşist blok’ dedikçe faşizm yürütücülerini telaş alıyor, biz barış dedikçe savaş ortakları artık kan dökemeyeceğiz diye paniğe kapılıyor.

Antifaşist cephe ile barışı tesis edeceğiz, demokrasi kuracağız. Parti devlet rejimini alaşağı edeceğiz. Daha faşizme sarılanlar bilsinler ki: HDP geliyor. Korksanız da, koltuklarınıza sarılsanız da HDP’nin zamanı geldi.

Bursa

Fotoğraf: MA

HDP’ye yönelik operasyonlara tepkinin gösterildiği bir diğer kent Bursa oldu.

HDP Bursa İl Örgütü binasında düzenlenen basın açıklamasını HDP Parti Meclisi (PM) Üyesi Özen Cerence okudu.

Operasyonu AKP’nin intikam saldırısı olduğunu dile getirerek, “Bu karar bir yargı kararı değil dün gerçekleştirilen MGK kararıdır, Saray’ın talimatıdır. Bu kararda yargı aparat haline getirilmiştir” dedi.

HDP’nin demokrasiyi inşa edecek ve faşizme son verecek güç olduğunu belirten Cerence, “Bu saldırı Barışa Çağrı Deklarasyonu’muza iktidar tarafından verilmiş bir yanıttır. Bu saldırı aynı zamanda Demokrasi İttifakı ve Anti-faşist blok çalışmalarımıza verilmiş bir yanıttır” diye konuştu.

Giresun

Tepkinin gösterildiği bir diğer kent ise Girusun’du.

Emekli-Sen Espiye Şube binasında gerçekleştirilen açıklamaya HDP ve HDK yöneticileri katıldı.

HDK Yürütme Kurulu Üyesi Bekir Yılmaz, operasyonun siyasi soykırım olduğunu ifade ederek, AKP ve MHP’nin kendisi gibi düşünmeyen tüm muhalefeti düşmanlaştırdığını söyledi ve ekledi:

Her halükarda ve her koşulda bizler barışı savunmayı sürdüreceğiz Her türlü baskı, şiddet ve anti demokratik uygulamaların karşısında daima demokrasiyi savunacağız ve bundan zerre taviz vermeyeceğiz. Bu taleplerimizden asla vazgeçmeyeceğiz.

Ne oldu?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da tutuklu bulunduğu 2014 yılındaki 6-8 Ekim Kobani eylemlerine ilişkin soruşturması kapsamında 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman tarafından yürütülen soruşturma bir yıl önce başlatılmıştı.

Ankara merkezli yedi ilde bu sabah (25 Eylül) saatlerinde düzenlenen ev baskınlarında, dönemin HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin aralarında olduğu 20 siyasetçi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan siyasetçiler şöyle: Ayhan Bilgen, Alp Altınörs, Nazmi Gür, Altan Tan, Ayla Akat, Emine Ayna, Sırrı Süreyya Önder, Bircan Yorulmaz, Gülfer Akkaya, Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Can Memiş, Günay Kubilay, Bülent Barmaksız, Zeki Çelik, Pervin Oduncu, İsmail Şengül, Ali Ürküt, Cihan Erdal, Emine Beyza Üstün.

Başsavılık açıklamasında ayrıca, söz konusu tarihte HDP MYK üyesi olan ve halen Halkların Demokratik Partisi milletvekilli yedi isim hakkında dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle fezleke düzenleneceği bildirildi.

2014 yılında HDP MYK’sinde yer alan ve halen partide milletvekili olan isimler şöyle: Garo Paylan, Hüda Kaya, Meral Danış Beştaş, Saruhan Oluç, Serpil Kemalbay, Sezai Temelli ve Pervin Buldan.


HDP’ye dönük ‘Kobani’ operasyonu

Sancar: Kaybettikçe saldırıyorlar, saldırdıkça daha fazla kaybediyorlar

‘Kobani’ soruşturmasına ilişkin başsavcılıktan açıklama

HDP’ye dönük operasyona siyasilerden tepkiler

Kılıçdaroğlu’ndan Sancar’a dayanışma mesajı

Avrupa’dan HDP’ye dönük ‘Kobani’ soruşturmasına tepkiler


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Avrupa'dan HDP'ye dönük 'Kobani' soruşturmasına tepkiler
Sonraki Haber
Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 33 milyona yaklaştı