Ana SayfaGüncelOruç Reis’in geri dönmesi: CHP ‘taviz’, Çavuşoğlu ‘geri adım yok’ diyor

Oruç Reis’in geri dönmesi: CHP ‘taviz’, Çavuşoğlu ‘geri adım yok’ diyor

HABER MERKEZİ – Oruç Reis araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine ara vererek Antalya’ya geri dönmesine ilişkin açıklama yapan CHP, söz konusu adımı ‘taviz’ olarak nitelendirdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise Türkiye’nin geri adım atmadığını, Oruç Reis’in limana bakım ve ikmal için çekildiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Oruç Reis araştırma gemisinin Antalya’ya geri dönmesini “taviz” olarak değerlendiren bir açıklama yayımladı.

Pazar günü Doğu Akdeniz gerilimine dair yaşanan gelişmeler üzerine toplanan CHP Merkez Yürütme Kurulu, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak Hükümeti, haklı davalarımızda taviz vermemeye çağırıyoruz” açıklamasını yaptı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan kurulun açıklamasında, “TBMM’nin siyasetin güç odağı olmaktan çıkarılması, dış politikada Türkiye’yi haklı davalarında yalnızlaştırmış ve taviz verir konuma düşürmüştür” denildi.

Açıklamada, “Bir ‘Devlet Politikası’ olması gereken Dış Politika, öncelikle iç politikaya malzeme edilmiş, Dışişleri Bakanlığı ve bürokrasisi de devre dışı bırakılarak, tek bir kişinin aldığı kararlar ile yönetilir hale getirilmiştir” ifadesi de kullanıldı.

Yapılan açıklamada ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Kıbrıs ziyaretine de değinildi: “Mike Pompeo’nun, Kıbrıs Rum Yönetimi ile bir mutabakat imzalamış olması, bölgedeki gerginliği daha da arttırarak, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz sorununun barışçıl bir şekilde çözümünü daha da zorlaştıracaktır.”

Enerji Bakanlığı: Oruç Reis görevine devam edecek

Oruç Reis araştırma gemisinin Antalya’ya demirlemesiyle ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan da bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Oruç Reis bugüne kadar söz konusu sahada 3525 kilometrelik sismik veri toplama işlemini gerçekleştirmiştir. Gemi, ikmal ve bakım işlemlerinin ardından sismik arama ve araştırma faaliyetlerine devam edecektir” mesajı verildi.

Çavuşoğlu: Doğu Akdeniz’de geri adım atmadık

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de geri adım atmadığını, Oruç Reis’in limana bakım ve ikmal için çekildiğini söyledi.

NTV’ye konuşan Çavuşoğlu, “Oruç Reis bakımda olduğu için Navtex yayımlanmadı. Gemi bakımdayken Navtex yayınlamanın anlamı yok. Bu bir geri çekilme olarak algılandı, muhalefet de böyle algıladı ama doğru değildir” dedi.

Çavuşoğlu, CHP’den gelen eleştirilere dair ise “CHP’nin sormadan ‘geri adım’ demesi iç siyasete yöneliktir” yorumunu yaptı.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sismik araştırma faaliyetinde bulunan Oruç Reis gemisi

Oruç Reis’in Ağustos ayının ikinci haftasından bu yana Doğu Akdeniz’de araştırma yapması Türkiye ile Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında büyük gerginliğe neden olmuştu.

Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini sürdüren Oruç Reis araştırma gemisi, beraberindeki donanma gemileriyle birlikte dün Antalya’ya geri dönmüştü.

Gelişmeyi memnuniyetle karşılayan Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelios Petsas, yaptığı açıklamada, Oruç Reis’in Türkiye’ye dönmüş olmasının “olumlu bir adım” olduğunu söylemişti.


Türkiye’den Doğu Akdeniz’deki gerginliği düşürecek adım

ABD: Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki eylemlerinden derin endişe duyuyoruz


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Libya'da Hafter yanlısı hükümet istifa etti
Sonraki Haber
İstanbul'da Gürcistanlı kadın öldürülmüş halde bulundu