Ana SayfaGüncelÖzgür Gündem davasında gazetecilere verilen cezalar onandı

Özgür Gündem davasında gazetecilere verilen cezalar onandı

HABER MERKEZİ – Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanıştıkları için yargılanan Ertuğrul Mavioğlu, Fehim Işık, Celal Başlangıç, İhsan Çaralan, Öncü Akgül ve Celalettin Can ve Hüseyin Aykol’a verilen cezalar istinaf mahkemesi tarafından onandı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 30 Ekim 2016’da kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katıldıkları gerekçesiyle yargılanan gazetecilerin cezaları onandı.

3 Nisan 2019 tarihinde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, dayanışma amacıyla bir gün süreyle gazetenin genel yayın yönetmenliği görevini üstlenen Ertuğrul Mavioğlu, Fehim Işık, Celal Başlangıç, İhsan Çaralan, Öncü Akgül ve Celalettin Can’a “örgütü propagandası yapma” suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası verirken, gazetenin eş genel yayın yönetmeni olan Hüseyin Aykol’a 3 yıl 9 ay hapis cezası vermişti.

İstinaf mahkemesinin kararında, şu ifadeler yer aldı:

Yargılanan Celalettin Can, Hüseyin Akyol, Ertuğrul Mavioğlu, Mehmet Fehim Işık, Mehmet Celal Başlangıç, Öncü Akgül ve Dilşah Kocakaya ‘örgütü propagandası’ suçundan verilen mahkûmiyet hükümlerine yönelik yapılan incelemelerde mahkemenin her bir sanık hakkında verdiği mahkumiyet kararlarında usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı, delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığı, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğu, eylemin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu, cezanın kanuni bağlamda uygulandığı anlaşıldığından, istinaf başvurusunda bulunanların ileri sürdüğü nedenler yerinde görülmemiş olmakla, CMK’nın 280/1-a maddesi uyarınca istinaf başvurularının esastan reddine…

İstinaf Mahkemesi yerel mahkemenin Ömer Ağın, Veysel Kemer, Mehmet Şirin Taşdemir ve Yüksel Oğuz hakkında “örgüt propagandası yapmak”, “suç işlemeye alenen tahrik etme”, “suçu ve suçluyu övmek” suçları ve Celalettin Can hakkında “suç işlemeye alenen tahrik etme”, “suçu ve suçluyu övme” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlarından, Hüseyin Akyol hakkında “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçundan verilen beraat kararlarını yerinde buldu.

Özgür Gündem Davaları

16 Ağustos 2016 tarihinde İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği kararla “terör örgütü propagandası yaptığı” iddiasıyla geçici olarak kapatılan Özgür Gündem gazetesi, 29 Ekim 2016’da yayımlanan 675 sayılı KHK ile tamamen kapatıldı.

Gazetenin çalışanları ile yazar ve yöneticileri “örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliği” iddialarıyla hala yargılanıyor. Bu davalar üç ayrı şekilde yürütülüyor; ilki gazete çalışanlarının yargılandığı dava, ikincisi yazar ve yöneticilerin de yargılandığı “Ana Dava” olarak anılan dava, üçüncüsü ise Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenleri Davası.

Gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin ve eski Sorumlu Yazıişleri Müdürü Reyhan Çapan hakkında devam eden 95 davanın yanı sıra çeşitli yazarlar hakkında da açılmış 29 dava bulunmakta.

22 Mayıs’ta İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bu duruşmalara devam edildi. Eren Keskin ve Reyhan Çapan’a 3’er yıl 9’ar ay, Hüseyin Aykol’a 2 yıl 1 ay, Ayşe Batumlu ve Reyhan Hacıoğlu’na 1’er yıl 3’er ay, Tahir Temel ve Hüseyin Güçlü’ye 1’er yıl 6’şar ay hapis cezası verildi. Ceza alan 7 kişi için “hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına” karar verilirken, bir tek Batumlu ve Hacıoğlu’nun cezaları ertelendi.

16 Ağustos 2016’daki kapatılma kararı ardından gazete binasını basan özel harekat polisleri, aralarında o esnada haber takibi yapan İMC TV ve DİHA çalışanları da dahil 24 gazeteci gözaltına almıştı. Özgür Gündem’in eski genel yayın yönetmeni Eren Keskin’in, yazarlarından Filiz Koçali’nin ve gazeteci Ragıp Zarakolu’nun da evlerine polis baskını yapılmıştı.

22 Ağustos 2016’da Genel Yayın Yönetmeni İnan Kızılkaya ve Yazıişleri Müdürü Zana Kaya sevk edildikleri nöbetçi hakimlik tarafından tutuklandı. Yazar ve yönetim kadrosundan aralarında Aslı Erdoğan 19 Ağustos’ta, Necmiye Alpay ise 31 Ağustos’ta tutuklandı. Yayın danışma kurulu üyeleri Erdoğan ve Alpay’la birlikte eski yazıişleri müdürü Zana Kaya 29 Aralık 2016’da tahliye edildiler.

“Özgür Gündem Ana Davası” olarak anılan ve Yayın Danışma Kurulu Üyeleri, yönetici ve yazarları olan Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan, Ragıp Zarakolu, Filiz Koçali, Eren Keskin, Zana Kaya, Kemal Sancılı, İnan Kızılkaya ve Bilge Oykut’un da yargılandığı bu dava kapsamında ise eski Genel Yayın Yönetmeni İnan Kızılkaya 441 gün, İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı ise 301 gün tutukluluğun ardından 31 Ekim 2017 tarihinde tahliye edildi.

Çözüm sürecinin kesintiye uğraması sonrası 24 Temmuz 2015’le başlayan çatışmalı süreçte, Kürt basınının en önemli yayın organlarından Özgür Gündem sayısız soruşturma, dava ve sansürle karşı karşıya kaldı.

Bu baskı politikasına karşı 3 Mayıs 2016’da Basın Özgürlüğü Günü’nde “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyası başlatıldı.

Dayanışma kampanyasında “1 Günlük Nöbetçi Yayın Yönetmeni’’ olarak 100 gazeteci, sanatçı, yazar, akademisyen, sivil toplum temsilcisi ve siyasetçi görev aldı.

Kampanyaya katılanlar hakkında ardı ardına “örgüt propagandası” iddiasıyla davalar açıldı.

Bu kapsamda 20 Haziran 2016’da üç Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni, Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı tutuklandı, 10 gün tutuklu kaldılar. Üç isim ancak 17 Temmuz 2019’da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları davanın karar duruşmasında “suç koşulu oluşmadığı” gerekçesiyle beraat edebildi.

7 Ağustos 2016’da sonuçlanan bu kampanyaya dayanışma amaçlı katılan 100 kişiden 50’sine soruşturma açıldı. Bu soruşturmalardan 11’i takipsizlikle sonuçlandı, 38 dosya davaya dönüştü.

38 nöbetçi genel yayın yönetmeninin yargılaması 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7/2 maddesi (Terör örgütü propagandası yapmak) ve 6. maddesini (Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlamak) ihlali üzerinden yapıldı. Bir kişi (Deniz Türkali) hakkındaki dava soruşturma süresinin zamanaşımına uğramasından ötürü düştü.

Nöbetçi genel yayın yönetmenlerine ilişkin süren davalarda bugüne dek, 27 kişiye toplam 293 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Nöbetçi yayın yönetmenlerinden Murat Çelikkan, Ayşe Düzkan, Ragıp Duran ve Celalettin Can’a verilen hapis cezalarında Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) uygulanmadı. Murat Çelikkan hapis cezasını 3 ay yatarak denetimli serbestlikle cezaevinden çıktı; 29 Ocak 2019’da tutuklanan Ayşe Düzkan da yaklaşık 4 buçuk aylık tutukluluğunun ardından 12 Haziran 2019’da tahliye edildi.

Davanın 14 Şubat 2020’deki duruşmasında mahkeme, Necmiye Alpay ve Bilge Aykut’un beraatine, Eren Keskin, Kemal Sancılı, İnan Kızılkaya ve Zana Kaya yönünden ise dosyanın ayrılmasına hükmetti. Aslı Erdoğan’a isnat edilen “örgüt propagandası” suçlaması ise zamanaşımından düştü. Henüz savunmaları alınamayan Ragıp Zarakolu ve Filiz Koçali’nin dosyalarının da ayrılmasına karar verdi.

Bugüne dek 10 isim için beraat kararı verildi: Erol Önderoğlu, Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin, Hasan Hayri Şanlı, Nevin Erdemir, Hüseyin Tahmaz, Hakkı Boltan, Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Bilge Aykut hakkında beraat kararı verildi.


Dava geçmişleri sessizkalma.org‘dan aktarılmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mehmet Aydemir’in de cansız bedenine ulaşıldı
Sonraki Haber
Eğitim Sen Covid-19 vakalarının görüldüğü 76 okulu açıkladı