Ana SayfaEkolojiPanaztepe arkeolojik sit alanına RES yapılmasına onay

Panaztepe arkeolojik sit alanına RES yapılmasına onay

HABER MERKEZİ – İzmir Menemen’de Panaztepe arkeolojik sit alanına Rüzgar Enerji Santrali yapılmasına imkan sağlayan imar planı değişikliği onaylandı.

İzmir’in Menemen ilçesindeki Tunç Çağı’na kadar uzanan ve sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan 5 bin yıllık Panaztepe arkeolojik sit alanına, Rüzgar Enerji Santrali (RES) kurulması için gerekli imar planındaki değişiklik onaylandı.

Yamanlar Doğal Tabiat Parkı’nın da sınırında yer alan alanda yapılan imar plan değişiklikleri, Çevre Bakanlığı tarafından onaylanarak, askıya çıkarıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan (EPDK) 49 yıllığına üretim lisansı olan Çapar Elektrik A.Ş.’nin bölgede RES kurmak için çalışma başlattı.

Söz konusu şirketin başvurusu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Panaztepe Arkeolojik SİT alanını da içinde barındıran bölgenin imar planlarını değiştirerek santral yapımına onay verdi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre 24 Eylül’de askıya çıkarılan bölgeye ait yeni 1/1000 ve 1/5000’lik koruma amaçlı imar planlarının bir ay boyunca askıda kalacak.

İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün internet sitesinde yapılan duyuruya göre, santral alanı Menemen Asarlık Mahallesi ile Emiralem mahallelerindeki Yantarla (Çakaltepe) bölgesinde bulunuyor.

Santralin kurulmak istendiği bölge İzmir Manisa Çevre Düzeni Planları’na göre Karıncalı Devlet Ormanı’nın içerisinde yer alıyor.

Santral, 5 adet türbinden oluşuyor ve toplamda 12,5 MW üretim kapasiteli. Santral türbinler, şalt ve idari merkezi ve yollar olmak üzere toplamda 14 hektarlık alanı kaplayacak.

Panaztepe

Bölge, İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2009 yılında 3. Derecede Arkeolojik Sit Alanı olarak kabul edilmişti.

Kurulun bölgede yaptığı inceleme sonrasında hazırladığı rapora göre, alan yüzeyinde antik döneme ait seramik, çatı kiremidi, tuğla parçaları, kaçak kazı çukurları ve muhtemel bir mezar bulunuyor.

Parsel, çok sayıda arkeolojik kalıntının bulunduğu Yahşelli Köyü’ne de sınır konumunda.

Previous post
Ayhan Bilgen'e ikinci 'Kobani' gözaltısı: AYM 'ihlal var' demişti
Next post
Sancar: Kaybettikçe saldırıyorlar, saldırdıkça daha fazla kaybediyorlar