Ana SayfaDünyaPandemi sona ermiş değil, Corona virüsü kolayca yayılıyor

Pandemi sona ermiş değil, Corona virüsü kolayca yayılıyor

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 26 milyona yaklaşırken, virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı da 855 bin bandında. Toplam vaka sayısının en fazla olduğu ülkelerin başında ABD, Brezilya ve Hindistan geliyor. Türkiye’de 1 Haziran’da başlayan “normalleşme” süreciyle birlikte birçok kısıtlamanın kaldırılmasının ardından, hem günlük vaka sayısı hem de can kayıpları artıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan rakamların güvenilirliği de tartışma konusu. DSÖ de “Pandemi sona ermiş değil, virüs kolayca yayılıyor” uyarısı yapıyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


Dr. Mehmet Hozikligil de Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Ankara’da görev yapan Dr. Mehmet Hozikligil’in Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiğini duyurdu.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 47 kişi hayatını kaybetti, bin 572 vaka tespit edildi

“Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaşan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Corona virüsü vaka sayısı 271 bini geçti.

1 Eylül Salı günü Türkiye’de 109 bin 443 test yapıldığı ve bin 572 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 47 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 3 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 271 bin 705’e, toplam can kaybı ise 6 bin 417’e yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 7 milyon 247 bin 935 oldu.


SES: 1 Haziran’dan bu yana 500 civarı sağlık emekçisi görevlerinden çekildi

Resmi verilere göre Türkiye’de 9 Ağustos itibarıyla toplam Corona virüsü vaka sayısı 240 bin 804’e yükseldi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, sağlık emekçilerinin, Corona virüsü vakalarındaki artış ve Sağlık Bakanlığı’nın gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini uygulamaması sonucu artan riskler nedeniyle istifa, emeklilik ve ücretsiz izin haklarını kullanarak görevden çekildiğini duyurdu.

Yazılı yapılan açıklamada, pandeminin ilk üç ayında sağlık emekçilerinin görevden çekilme hakkının engellendiği hatırlatılarak, “Alınmayan tedbirler nedeniyle, 1 Haziran, sözde normalleşme adımları sonrası 500 civarı sağlık emekçisi; istifa, emeklilik ve ücretsiz izin hakları ile görevlerinden çekilmeyi tercih etmiştir” denildi.

Pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının maruz kaldığı kimi sorunlara da yer verilen “Görevlerimizden Çekiliyoruz!” başlıklı açıklamada, “Biz ‘tükeniyoruz’ dedik, anlaşılamadı, karşılığını 3 ay tavandan ödeme sadakası ile gördük” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın sonunda ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu uyarıda bulunuldu: “Emeği, emekçiyi yok sayan uygulamalara son verin ve sağlık sosyal hizmet emekçilerinin taleplerini ciddiye alın. Aksi halde görevden çekilmeler artarak sağlık sistemi tıkanma noktasına getirecek ve pandemi ile mücadelede zaafa neden olacaktır.”


HDP’li Kaplan’ın babası ‘Corona’dan hayatını kaybetti

HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan’ın babası Davut Kaplan, Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirdi.

İstanbul Esenyurt’ta bulunan bir hastanede hayatını kaybeden Kaplan’ın cenazesi, defnedilmek üzere Mardin’in Nusaybin ilçesine doğru yola çıkarıldı.


Demirtaş çocuklarıyla görüştürülmedi, eşinden tepki var

Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Corona virüsü salgını kapsamında alınan önlemler gerekçe gösterilerek çocuklarıyla görüştürülmedi.

Durumu Twitter üzerinden duyuran Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, “Kızlarımız Delal ile Dılda’nın, babalarıyla birlikte görüşmelerine izin verilmedi” dedi.


Bakan Koca vakalarda artış yaşanan illeri açıkladı

Fotoğraf: DHA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Corona virüsü salgınında “birinci dalganın ikinci pikinin yaşandığını” söyledi.

Hürriyet’ten Ahmet Hakan’ın salgına ilişkin sorularını yanıtlayan Koca, “Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da artış var, dikkatlerimiz bu iki bölgede” dedi.

“İzmir’de kısmi bir artış var ama durum kontrol altında” diyen Koca, son dönemde Corona virüsü vaka artışının en fazla olduğu ilin Ankara olduğunu söyledi ve ekledi: “Konya, Kayseri, Urfa, Mardin, Diyarbakır, Erzurum, Batman, Van, Ağrı da artış yaşanan illerimiz arasında… Mersin ve Manisa’da da artış var ama bu iki ilimizde durum daha kontrollü…”

Bakan Koca’nın aktardığına göre, sağlık sistemindeki son durum ise şöyle:

  • Hastanelerdeki doluluk oranı: Yüzde 47
  • Yoğun bakım doluluk oranı: Yüzde 60
  • Ventilatör doluluk oranı: Yüzde 30

Koca, hastanelerde yer bulunamadığı iddialarına da şöyle yanıt verdi: “Yer yer bazı illerimizde hastane sıkıntısı yaşandı. Mardin, Gaziantep, Şanlıurfa ve Batman’da mesela… Ama son bir hafta içinde buralardaki sorun aşıldı. Sadece Diyarbakır’da kısmen sorun var.”

Bu arada Sağlık Bakanlığı’nın, günlük ve haftalık Covid-19 durum raporlarını yayımlamayı durdurduğu ortaya çıkmıştı.


ABD’de ‘Corona’ya ikinci kez yakalanan bir genç hastalığı daha ağır geçirdi

ABD’nin Nevada eyaletinin Reno kentinde yaşayan bir genç, Nisan ayında Corona virüsüne yakalandığında hastalığı hafif belirtilerle atlattı.

Lancet tıp dergisinde 28 Ağustos’ta yayımlanan, ancak henüz hakem denetiminden geçmeyen bir makaleye göre, Mayıs ayında tekrar virüse yakalanan genç, bu kez hastalığı daha ağır geçirdi.

Bağışıklık ve mikrobiyoloji uzmanı Kristian Anderson, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu araştırma açıkça virüse tekrar yakalanmanın mümkün olduğunu gösteriyor, çünkü zaten artık biliyoruz ki virüse karşı yüzde 100 bağışıklık geliştirmiyorsunuz” diyor.


TTB Başkanı Adıyaman: Açıklamalarla saha bilgileri uyuşmuyor

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Corona virüsü vakaları konusunda Sağlık Bakanlığı’nın verilerinin şeffaf olmadığını savunuyor.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’a konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, salgının başından beri bakanlığın günlük vaka ve virüse bağlı ölüm rakamlarının şeffaf olarak paylaşılmadığı görüşünü dile getirdiklerini belirtirken, tüm çağrılarına karşın, il il günlük vaka ve ölü sayılarının açıklanmadığına işaret etti.

TTB’nin 65 ilde örgütlü olduğunu ve bizzat sahadan kendilerine bilgi geldiğini belirten Adıyaman, kendilerine ulaşan bilgilerle, bakanlığın açıkladığı rakamların uyuşmadığını söyledi.

Adıyaman, “En son Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, ‘Tüm Türkiye’de 20-22 kişinin yaşamını yitirdiğinin açıklandığı gün, Ankara’da 17 yurttaş hayatını kaybetti’ demişti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının açıklaması daha da önemli, ‘Rakamlara baktığımız zaman bir İstanbul etmiyor’ diyor” diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Şimdi 6 bin 200 civarında bir kayıp söz konusu, bu demek ki İstanbul’da daha fazla kayıp söz konusu.

“Biz başından beri, büyükşehir belediyelerinin bir sene önce hayatını kaybedenlerle ilgili oranlara bakıldığında istatistiksel olarak, ne kadar daha fazla yurttaşın bu sene hayatını kaybettiğini bularak buradan Covid’den ölenlerin rakamını çıkarabileceğimizi söylemiştik.

“Belli ki belediye başkanları zaten istatistikleri almışlar, şimdi söylemeyi tercih ettiler. Sonuç itibariyle Ankara’da kamuda çalışan diş hekimi arkadaşlarımız, filyasyon yapıyor. Onlardan gelen bilgiler var, Ankara 12 bölge. Ankara’dan gelen bilgiler Çankaya’dan 400 civarında, Mamak’tan bazen 300 bazen 400 civarında yeni vaka sayı geliyor.

“Batman Tabip Odası’ndan günde 600 yeni vakamızı var bilgisi geliyor, Diyarbakır Urfa’dan 300-400 telaffuz ediliyor. Bunları topladığımız zaman Sağlık Bakanlığı ile kamuoyu arasında bir kopukluk var, rakamlar uyuşmuyor. Çünkü bu veriler, o hastanede çalışan testi yapan doktorlara bile verilmiyor, bir merkezde toplanıyor ve Sağlık Bakanlığı’na gönderiliyor.”


Usulsüzlüklere karşı çıktı, hedef oldu: İmamı ölüme götüren eziyet silsilesi

Urfa Siverek’te köy camisinde imamlık yapan Osman Çilenti, müftülükteki usulsüzlüklere karşı çıkınca hedef yapıldı, hakkında soruşturmalar açıldı.

Aynı zamanda hiçbir eğitim verilmeden Corona’dan ölenlerin cenazesini yıkamakla görevlendirildi.

Koruyucu elbise verilmediği için virüse yakalanan Çilenti, karantinada olduğu evinde yaşamını yitirdi.

Ölüm raporuna Covid-19’dan yaşamını yitirdiği yazılsa da, ailesi prosedüre aykırı biçimde telefon üzerinden savunması alınması üzerine kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini söylüyor.

  • Ferhat Çelik’in haberinin tamamı BURADA

Dünya genelinde son durum

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 25,637,635
  • Can kayıpları: 854,772
  • İyileşenler: 17,941,988
  • Aktif vakalar: 6,840,875

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (6,211,796)
  • Brezilya (3,910,901)
  • Hindistan (3,691,166)
  • Rusya (995,319)
  • Peru (652,037)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (187,736)
  • Brezilya (121,515)
  • Hindistan (65,435)
  • Meksika (64,414)
  • Britanya (41,501)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AİHM, Aytaç Ünsal için yapılan başvuruyu 'yakın bir tehlike olmadığı' gerekçesiyle reddetti
Sonraki Haber
Barış Atay’a saldırıyla ilgili üç kişi gözaltında