Ana SayfaGüncelPEN’den tutuklu gazeteci Nedim Türfent’e onur üyeliği

PEN’den tutuklu gazeteci Nedim Türfent’e onur üyeliği

HABER MERKEZİ – İngiltere PEN, 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan gazeteci Nedim Türfent’e onursal üyelik verdi. Tüfent cezaevinden yolladığı mesajında “Bu onur, bu iç karartıcı ve yorucu hapishanede hücremde yeni bir pencere açacak” ifadelerini kullandı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Nedim Türfent, 13 Mayıs 2016 tarihinden bu yana tutuklu bulunuyor.

Tüfent, “örgüt üyeliği” suçlamasıyla  8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

İngiltere PEN Mütevelli Heyeti Başkanı Maureen Freely tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türfent’in haber editörü, muhabir ve şair olduğu ifade edilerek “Şu anda Türkiye’de tutuklu bulunan birçok yazardan biridir” denildi ve eklendi:

İngiltere PEN üyeliği, okuma özgürlüğü ve yazma özgürlüğü inancında birleşmiş küresel bir hareketin varlığı anlamına gelir.

Üyelerimiz arasında Nedim olduğu için gurur ve onur duyuyoruz ve bu özgürlükleri tamamen geri kazanana kadar yanında olmaya devam edeceğiz.

Türfent: İç karartıcı hapishane hücremde yeni bir pencere açacak

Onursal üyeliğe kabul edilen Nedim Türfent ise cezaevinden şu mesajı gönderdi:

Yedi kilitli kapı ardı ardına açıldı ve yine de karanlık bir koridorda kaldım. Bu, bu mesajı iletmek için izinli telefon görüşmemi yapmak için hücremden geldiğim andı. Bu haberdeki muazzam heyecanın alevleri kalbimde titreşip onu yaksa da, yine de size gerçekten teşekkür edecek doğru kelimeleri bulamıyorum.

İngiltere PEN Onursal Üyesi olarak seçilmek benim için gerçekten büyük bir onur. Bu onur, bu iç karartıcı ve yorucu hapishanede hücremde yeni bir pencere açacak. Sanki kitaplarımı üst üste yığarsam ve üzerinde durursam, bu yeni pencereden dışarı bakabileceğimi ve şu anda gördüğümden çok daha fazlasını görebileceğimi hissediyorum.

Bir yazı, bir kişinin kalemine yeniden aşık olması için yeterlidir. Bazılarımızın devletin baskısıyla boğulduğunu, ülkemizin gökkuşağının bazı çiçeklerinin birer birer kopartıldığını bildiğinizde yazarların ve kelimelerle çalışan herkesin rolü artık daha da önemli ve sorumlulukları daha da büyük.

Ne olmuştu?

Gazeteci Nedim Türfent’in, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde sokağa çıkma yasağının sürdüğü dönemde servis ettiği haberlerin yankı uyandırması, kimi sosyal medya hesapları tarafından defalarca tehdit edilmesine neden olmuştu.

Yüksekova’da bir inşaat şantiyesinde çektiği, bir özel harekatçının “Türk’ün gücünü göreceksiniz” sözlerinin yankılandığı işkence görüntüleri ülke gündemine oturmuştu.

“Türk’ün gücünü göreceksiniz” başlığıyla yayımlanan haberden hemen sonra, “JİTEM” adlı sosyal medya hesaplarından ölüm tehditleri alan Türfent, çok geçmeden 12 Mayıs 2016 tarihinde Van girişinde gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir süre haber alınamayan Türfent için sosyal medya kampanyası başlatılmış, milletvekilleri devreye girmiş ve nihayet Yüksekova’ya götürüldüğü açıklanmıştı.

Türfent, gözaltına alınmasından bir gün sonra, 13 Mayıs 2016’da, “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanmıştı.

Hakkında hazırlanan iddianamede “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla yargılanan Türfent’in ilk duruşmasında 24 tanıktan 13’ü ifadelerinde işkence gördüklerini ve zorla ifade verdiklerini beyan etmişti.

Geriye kalan 10’u açık tanık, biri gizli tanık olmak üzere 11 tanıktan dördü ise işkence altında kendilerine kağıt imzalatıldığını kaydetmişti.

Tüm bunlara rağmen Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi Türfent’e 8 yıl 9 ay hapis cezası vermiş, söz konusu ceza da 21 Mayıs 2019’da Yargıtay tarafından onanmıştı.

Tüfent’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı bireysel başvuru ise değerlendirilmeyi bekliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP Gençlik Meclisi Eş Sözcüsü: MİT’çi olduklarını söyleyen kişilerce kaçırıldım
Sonraki Haber
Corona virüsü salgını: Can kayıpları 950 bini geçti