Ana SayfaToplumsal CinsiyetRosa Kadın Derneği üyesi Remziye Sızıcı’ya tahliye

Rosa Kadın Derneği üyesi Remziye Sızıcı’ya tahliye

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da Rosa Kadın Derneği’ne dönük soruşturma kapsamında tutuklanan Remziye Sızıcı ilk duruşmada tahliye edildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 22 Mayıs’ta Rosa Kadın Derneği’ne dönük başlattığı soruşturma kapsamında çok sayıda kadın tutuklanmıştı.

Tutuklanan kadınlardan dernek üyesi ve HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Remziye Sızıcı ile Dernek Başkanı Adalet Kaya hakkında açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Sızıcı’nın, tutuklu bulunduğu Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi SEGBİS’inden bağlandığı duruşmaya, tutuksuz yargılanan Adalet Kaya ile avukatları katıldı.

Dava dosyası, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in başlatmış olduğu açlık grevine dikkat çekmek için Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde yapılan eyleme ilişkin 12 kadın hakkında açılan davayla birleştirildi.

Kendisine yöneltilen suçlamalara ilişkin konuşan Adalet Kaya, Rosa Kadın Derneği’nin amacını ve faaliyetlerini anlatarak, yaptıkları çalışmaların yasa dışı olmadığını ifade etti.

Kadınlara yönelik yapılan çalışmalarda kolluk ve sorumlu idari yerler ile çalıştıklarını belirten Kaya, barış savunuculuğu yaptıkları için yargılandıklarını dile getirdi.

‘Somut delil yok, tanık beyanları asılsız’

Kaya’nın avukatı Gözde Engin ise soruşturma evresinin başından sonuna manipülasyon ile hazırlandığını belirterek, şunları söyledi:

İddiaya konu olan eylemlerin hepsi yargı denetiminden geçmiş eylemlerdir. Fiziki takibin olması için gerekli delillerin olması gerekir. Somut delil olmamasına rağmen yapılan fiziki takipte de herhangi bir emare elde edilmemiştir ama yine de takip devam etmiştir. Tanık beyanları asılsızdır.

‘Dosyadaki ithamlar hukuksuz’

Avukat Elif İpek Tirenç Ulaş da dosyada haksız hukuksuz ithamların bulunduğunu vurgulayarak, şunları vurguladı:

Mahkeme heyetine incelemesi için derneğin bir buçuk yıllık faaliyet raporunu sunuyorum. Dernek ne yapıyor, nasıl çalışmalar yürütülüyor diye bilmenizi istedik. Derneğin tüzüğü İçişleri Bakanlığı’nda mevcuttur. Sizden iki talebimiz olacak biri Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan KHK ile kapatılan KJA’dan dolayı ceza alan birinin olup olmadığına, diğeri ise Rosa ve KJA’nın tüzüklerinin aynı olup olmadığına bakmanızı istiyoruz.

‘Siyasi çalışmalar illegalize ediliyor’

Tutuklu yargılanan Sızıcı, üyesi olduğu derneğin yasal bir dernek olduğuna dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

Kadın haklarını savunan ve şiddetle mücadele eden bir dernektir. Ben de bir kadın olarak kadın şiddetine karşı olduğum için, kadın hakları savunucu olduğum için, derneğe üyeyim. Ayrıca siyasetçiyim ve HDP Yenişehir ilçe eşbaşkanıyım. Halkla iç içe olmam kadar, halk ile bir araya gelmem kadar normal bir şey olamaz.

Sızıcı’nın avukatları da müvekkillerinin siyasi çalışmalarının illegalize edilmeye çalışıldığını belirterek, beraat ve tahliye talebinde bulundu.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, Sızıcı’nın tahliyesine karar vererek duruşmayı 25 Ocak 2021 tarihine erteledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Uluslararası Mülteci Film Festivali iptal edildi
Sonraki Haber
Babacan’dan HDP’li Sancar’a telefon