Ana SayfaEkolojiSalda Gölü imar planı onaylandı

Salda Gölü imar planı onaylandı

HABER MERKEZİ – Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü için nazım imar planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ), Burdur Yeşilova’da bulunan Salda Gölü çevresine “millet bahçesi” ve sosyal donatı alanları inşaatı için nazım imar planı onaylandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan kararı, Burdur Valiliği duyurdu.

Açıklamada “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan 1/25000 Ölçekli Nâzım İmar Planı, Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesinin (ÖÇK) tamamını kapsamaktadır. ÖÇK ilanı ile birlikte her türlü uygulamanın durdurulduğu köylerde, bu plan koşullarına uygun olmak kaydıyla seyrek yoğunluklu kırsal yapılaşmaya imkân tanınacaktır” denildi.

Yapılan açıklamada şu ayrıntılara yer verildi:

  • Göl yüzeyinde herhangi bir faaliyete izin verilmemiştir.
  • Göl çevresinde, doğal alanlar ve köyler arasında bisiklet yolları ve yürüyüş rotaları önerilmiştir.
  • Alan içerisinde mevcutta bulunan maden ocaklarının faaliyetlerinin sonlandırılması öngörülmüştür.
  • Tarım, mera, orman alanları ile sulak alanlar korunmuştur.

Ayrıca, “Söz konusu plan, 3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca ilan ve askı işlemleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılacak olup, ilan sürecinde itiraz olması halinde bu itirazlar değerlendirilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığına (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) iletilecektir. Ayrıca Yeşilova Belediyesi ve Salda Köyünde alt ölçekli plan çalışmaları devam etmektedir” bilgisi de paylaşıldı.

Salda Gölü hakkında

Ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinde yer alıyor.

Göl, hafif tuzlu karstik bir yapıya sahip.

Türkiye’nin en berrak, en temiz göllerinden olan Salda, Türkiye’nin en derin, dünyanın ikinci derin gölü (yaklaşık 185 m) ve yaklaşık 45 km2 civarında bir alana sahip.

Yosun Balığı ve 110 kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.

Gölün kuzey kenarı hariç diğer kenarlarında MgCO3 (Magnezit) çökelimi olduğundan kıyı şeridinde bitki örtüsü bulunmuyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP'lilerin kaçırılması: 'Soylu'ya Bakan değil çete lideri denir'
Sonraki Haber
Covid-19 pandemisi: Vaka sayısı 31 milyona yaklaşıyor