Ana SayfaEkolojiSaniyede bin 800 litre atık ile kirleniyor

Saniyede bin 800 litre atık ile kirleniyor

HABER MERKEZİ – Kirlilik tehdidi altındaki Van Gölü’ne saniyede bin 800 litre kanalizasyon atığının döküldüğü tespit edildi. Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, sahip çıkılmaması halinde gölün bir süre sonra balçığa döneceği uyarısında bulundu.

Türkiye’nin en büyük gölü ve kendine özgü yapısıyla öne çıkan Van Gölü kirlilik tehdidi altında.

Kirliliğin en büyük nedeni ise gölün kıyısındaki dokuz ilçenin kanalizasyon atıklarının düzenli bir filtrelemeden geçirilmemesi.

Gölün çevresinde Van’a bağlı İpekyolu, Edremit, Tuşba, Erciş, Gevaş, Muradiye ilçeleri ile Bitlis’in Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz ilçeleri bulunuyor.

Bu yerleşim yerlerine ait kanalizasyon sisteminde atıkların filtrelenmemesinin yanı sıra derelere atılan çöpler nedeniyle göldeki kirlilik gün geçtikçe büyüyor.

Yine göl kıyısındaki çimento fabrikası ve kimi işletmelerin de atıklarını arıtmadan göle döktüğü ileri sürülüyor.

Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Van Çevre Derneği (ÇEV-DER) Başkanı Ali Kalçık, göle en fazla zararı kıyısındaki belediyelerin verdiğini dile getirdi.

Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık

Van Gölü çevresinde bir milyon 200 bin insanın yaşadığını belirten Kalçık, saniyede bin 800 litre kanalizasyon atığının göl sularına karıştığına dikkat çekti.

‘Önlem alınmazsa balçığa dönüşecek’

Göl için uyarılarda bulunan Kalçık, şunları söyledi:

Dolaylı ya da dolaysız bir şekilde günlük 58 bin 600 metreküp evsel ve kanalizasyon atığı doğrudan Van Gölü’ne dökülüyor. Eğer bu şekilde devam edilir ve önlemler alınmazsa yakın bir tarihte Van Gölü bir balçığa dönüşecektir. Van Gölü’ne 19’u büyük, 100’e yakın akarsu dökülüyor. Bu akarsulardan gelen evsel ve doğasal atıklar da göldeki kirliliği arttırıyor.

Van Gölü’ne özgü kanun talebi

Devletin birinci görevinin kıyıları korumak olduğunu vurgulayan Kalçık, gölü korumak için Van Gölü Özel Koruma Kanunu’nun bir an önce çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

Mevcut durumda bir koruma kanununun olduğunu, ancak uygulanmadığını söyleyen Kalçık, özel bir kanunun çıkarılması halinde hem göl kıyısında işgal edilen yerlerin hem de kirliliğin önüne geçileceğini ifade etti.

Kalçık, kentte yaşayan herkesin bu yasa konusunda ısrarcı olması gerektiğini de kaydetti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD'de 'Corona'ya ikinci kez yakalanan bir genç hastalığı daha ağır geçirdi
Sonraki Haber
İran Kürt aktivistin pasaportuna İstanbul’da el koydu