Ana SayfaGüncelŞule İdil Dere Davası: Şoföre ‘indirimli’ 3 yıl 10 ay hapis cezası

Şule İdil Dere Davası: Şoföre ‘indirimli’ 3 yıl 10 ay hapis cezası

HABER MERKEZİ – İstanbul Kadıköy’de hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybeden Şule İdil Dere’nin ölümüne ilişkin açılan davada kamyon şoförüne verilen hapis cezası ‘takdir indirimi’ ile 3 yıl 10 aya indirildi. İki sanığın hapis cezasını para cezasına çeviren mahkeme, dört sanığın ise beraatine karar verdi.

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Şule İdil Dere, 12 Mayıs 2016 tarihinde Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda yürürken İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait hafriyat kamyonunun altında kalarak hayatını kaybetmişti.

Dere’nin ölümüne ilişkin açılan davanın karar duruşması Kartal’daki İstanbul 57. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya sanıklar Ergun Ata, Kamil Celal Yıldırım, Saffet Altındağ, taraf avukatları ve Dere’nin annesi Nesrin Aslan katıldı.

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, şoför olarak çalışan Mümin Kılıç’ın idaresinde bulunan hafriyat kamyonunun herhangi bir işaretçi ve gözlemci bulundurmaksızın geri manevra yaptığını belirtti.

Kılıç’ın manevra esnasında yaya yolunda yürümekte olan Şule İdil Dere’ye çarparak hayatını kaybetmesine sebebiyet verdiğini ifade eden savcı, Yargıtay içtihatlarını da nazara alarak bu eylemin bilinçli taksir olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Savcı mütalaada, sanık Kılıç’ın “Bilinçli taksirle öldürme” suçundan 2 yıl 8 aydan 9 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

Sanıklar İbrahim Ruhi Kelleci ve Zafer Karasaçlı’nın ayrı ayrı 2’şer yıldan 6’şar yıla kadar cezalandırılmasını talep etti.

Kararını açıklayan mahkeme, Kılıç’a asli kusurlu olması nedeniyle kusurunun ağırlığı, güttüğü amaç ve saik dikkate alınarak takdiren alt sınırdan uzaklaşılarak önce “Taksirle ölümüne neden olma” suçundan önce 3 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Mahkeme, sanığın ‘çalışma yapılan alanda yanında gözcü bulunmadan arka tarafı yeterince kontrol etmeden, geri gelmek suretiyle kamyonla seyir halinde olduğu ve sanığın aracın arka tarafından yayaların geçtiğini gördüğü ve buna rağmen aracını sürmeye devam ettiği’ şeklindeki beyanları olduğunu kararında kaydetti.

Mahkeme, sanığın kaza meydana gelebileceğini öngördüğünü ancak neticeyi isteyerek eylemde bulunduğuna ilişkin delil bulunmadığı ve eylemin bilinçli taksir niteliğinde olduğu anlaşıldığını ileri sürerek, cezayı 4 yıl 8 aya yükseltti.

Kılıç’ın cezasında ‘takdir indirimi’ uygulayan mahkeme, cezayı 3 yıl 10 ay 20 güne indirdi. Ayrıca mahkeme sanık Kılıç’ın sürücü belgesinin 2 yıl süre ile geri alınmasına hükmetti.

Sanıklar İbrahim Ruhi Kelleci ile Zafer Karasaçlı’ya verilen hapis cezalarını da para cezasına çarptırdı.

Sanıklar Teyfur Bingöl, Saffet Altındağ, Ergün Ata ve Kamil Celal Yıldırım hakkında ise beraat kararı verildi.

Karara tepki gösteren Nesrin Aslan, “Adalete olan güvenimi yitirdim. Asıl sorumlular yargılanmadı” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hücrede tutulan 76 yaşındaki tutuklu şüpheli biçimde öldü
Sonraki Haber
Perinçek'in tarih mezunu oğlu Dışişleri'ne girdi