Ana SayfaGüncelTaksim’deki 12 Eylül açıklamasına engel: ’40 yıl önce de böyleydi’

Taksim’deki 12 Eylül açıklamasına engel: ’40 yıl önce de böyleydi’

HABER MERKEZİ – 78’liler girişimin 12 Eylül’ün yıl dönümü nedeniyle yapmak istediği etkinlik engellendi. Engel kararına tepki gösteren HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, “Bugün burada karşılaştığımız uygulama, tam 40 sene önce askeri cunta rejiminin oluşması, askeri darbenin gerçekleşmesiyle tıpa tıp aynıdır” dedi.

78’ler Girişimi, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Karşı Sanat Çalışmaları’nın, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin yıl dönümüne ilişkin Taksim’de bulunan Kazancı Yokuşu’nda yapma istedikleri açıklama, salgın gerekçesiyle resmi olarak engellendi.

Engellemeye rağmen 78’ler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, açıklama yaptı. Açıklamaya, HDP milletvekilleri, İstanbul İl Eşbaşkanları, İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Can, “Salgın gerekçe gösterilerek bireyin temel hakkı olan toplantı, etkinlik ve gösteri yapma hakkının engellenmesi kabul edilemez. Bu, toplum önünde konuşturmama gibi bir sonuç ortaya çıkarıyor. Bu polisten de öte, genel iktidarın bir problemidir. Yapmak istediklerini devletin olanaklarını kullanarak faaliyete geçirip, bizi de engelliyorlar” dedi.

Ardından söz alan HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları da, “Bugün burada karşılaştığımız uygulama, tam 40 sene önce askeri cunta rejiminin oluşması, askeri darbenin gerçekleşmesiyle tıpa tıp aynıdır. İnsan sağlığını hiçe sayan iktidar, salgını bahane ederek en demokratik olan hakkımızın önüne geçmek istiyorlar” diye konuştu.

Yaşanan askeri darbeyi ülkede yükselen sol, sosyalist hareketlerin yanı sıra kadın, emekçi ve Kürtlerin sesini kısmak için “oynanan bir oyun” olarak değerlendiren Hatimoğulları, devamla şunları söyledi:

Bu güçleri baskı altına almak için oynadıkları trajik bir tiyatroydu. O günden bu güne Türkiye’de devrimci mücadelenin ve Kürt halkının kazanımları, mücadelesinin üzerinden silindir gibi geçmek için, hep bir darbe mekaniği işledi. Aynı zamanda AKP iktidarı da tek adam rejimidir, faşizmdir. 40 sene sonra sivil darbeyle devletin bütün kurumalarını ele geçiren bir siyasi parti icrasıyla, bugün zamana yayılan bir sivil darbeyi yaşıyoruz.


Mezopotamya Ajansı



Önceki Haber
AİHM'den '12 Eylül'de işkence' başvurusuna 'zaman aşımı' gerekçesiyle ret
Sonraki Haber
NASA, yıldız ve galaksilerin yeni görüntülerini paylaştı