Ana SayfaGüncelTELE1 bu geceden itibaren beş gün kararacak

TELE1 bu geceden itibaren beş gün kararacak

HABER MERKEZİ – RTÜK, mahkemenin aldığı ‘yürütmeyi durdurma’ kararının üst mahkeme tarafından iptal edilmesi üzerine TELE1’e verdiği beş gün ekran karartma cezasını bu geceden itibaren uygulamaya koyacağını bildirdi.

RTÜK,  mahkemenin aldığı ‘yürütmeyi durdurma’ kararının üst mahkeme tarafından iptal edilmesi üzerine TELE1’e verdiği beş gün ekran karartma cezasını bu geceden itibaren uygulamaya koyacağını bildirdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1 hakkında aldığı beş gün ekran kararatma cezasının bu geceden itibaren uygulamaya konulacağını açıkladı.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın bir programdaki sözleri nedeniyle TELE1’e daha önce uygulanmamış bir ceza olan beş gün ekran karartma cezası vermişti.

Cezaya itiraz eden TELE1, mahkeme tarafından haklı bulunmuş ve ‘yürütmeyi durdurma kararı’ almıştı.

RTÜK’ün başvurusu üzerine cezayı değerlendiren üst mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı kaldırdı.

RTÜK’ten konuya ilişkin yapılan açıklamada, ekran karatma cezasının bu gece yürürlüğe konacağı belirtilirken, şu ifadeler kullanıldı:

2020/27 sayılı toplantıda Tele 1’in, Kanun’da yer alan ‘yayınlar toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez’ ilkesini ikinci kez ihlal etmesi nedeniyle alınan 5 günlük yayın durdurma cezası hakkında daha önce verilen yürütmeyi durdurma kararları yargı tarafından kaldırılmıştır. Millet iradesiyle çıkarılan 6112 sayılı Kanun’a göre faaliyet gösteren Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun kararları yargıya açıktır. Her kişi ya da kurum gibi Üst Kurul da yargı kararlarına uymak zorundadır. İlgili kuruluşun son yargı kararı gereğince Üst Kurul’un vermiş olduğu idari yaptırım müeyyidesini bu gece itibarıyla uygulamaya başlaması gerekmektedir. Ayrıca karara muhalif kalan RTÜK üyelerinin açmış olduğu davaları da mahkeme reddetmiştir.

Karara göre; ulusal düzeyde yayın yapan kanallara mevcut yasa kapsamında RTÜK tarihinde ilk kez ekran karartma cezası uygulanacak.

Taşçı: Bir sonraki aşamada kanalların fişi çekilecek

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, yapılan toplantıda TELE1 ve Halk TV’ye 5 günlük ekran karartma cezası verildiğini söyledi ve ekledi:

“TELE1 ve Halk TV’nin ekranları beş gün karartılacak. RTÜK’te muhalif kanalların sesini kesmeye dönük operasyonun ikinci ayağı gerçekleşti. Bir sonraki aşamada kanalların fişi çekilecek, tamamen kapatılacak.”

Cezanın nedeni

Cezanın nedeni TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın Abdülhamid hakkında söylediği şu sözler:

1908’de Abdülhamid despotizminin, emperyalizmin uşağı aşağılık bir diktatör olan, Mithat Paşa’yı Taif’te boğduran, Osmanlı-Türk aydınlanmasını, modernleşmesini savunan bütün aydınlara zulmeden, Namık Kemal’lere, Tevfik Fikretlere…

Yanardağ: Hayrola Sayın Şahin, darbe mi yapıyorsunuz?

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın 18 Dakika programında Abdülhamit’le ilgili sözlerini gerekçe göstererek gece yarısı TELE1 TV hakkında inceleme başlatıldığını açıklamıştı.

Yanardağ söz konusu incelemeye sosyal medya hesabından, “RTÜK Başkanı Ebunekir Şahin adlı şahıs, gece yarısı 03.00’de TELE 1 hakkında inceleme başlatıldığını açıklıyor. Hayrola Sayın Şahin, darbe mi yapıyorsunuz, aceleniz nedir? Ülke TV için 10 gün beklediniz. Padişahlar eleştirilemez diye, bir yasa mı var? Siz mahkeme misiniz?” sözleriyle tepki göstermişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sancar'dan AİHM Başkanı Spano’ya açık mektup
Sonraki Haber
Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 26 milyona dayandı