Ana SayfaPolitikaTJA aktivisti Gülcihan Şimşek tahliye edildi

TJA aktivisti Gülcihan Şimşek tahliye edildi

HABER MERKEZİ – Rosa Kadın Derneği’ne dönük operasyon kapsamında tutuklanan TJA aktivisti Gülcihan Şimşek, ilk duruşmada tahliye edildi.

Rosa Kadın Derneği soruşturması kapsamında 24 Mayıs’ta “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanan Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Gülcihan Şimşek hakkında açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Şimşek, duruşmaya, tutulduğu Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.

Şimşek’in avukatları Cemile Turhallı, Gulan Çağın Kaleli ve Şivan Cemil Özen ise duruşma salonunda hazır bulundu. Duruşmayı TJA aktivistleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ve Gülcihan’ın ailesi de izledi.

Ayrıca bir polis de izleyici koltuğunda duruşmayı takip etti.

‘İzin alınan bir mitinge katılmak nasıl suç oluyor?’

Duruşmada Kürtçe savunma yapan Şimşek, gizli tanık beyanlarının soyut olduğunu söyledi. İddianame konusu tüm suçlamaların katıldığı demokratik eylemler olduğunu vurgulayan Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:

Üyesi olduğum dernekler kadın dernekleridir. Rosa ve TJA derneklerinin tüzüğünde kadına şiddete karşı mücadele var. Kadın haklarını savunuyor. İddianamede neden kadın derneği üyesi olduğum soruluyor. Gizli tanık bana iftira atma çabasındadır. Ayrıca iddianamede yer alan toplantı, konuşma ve eylemler yasal olan eylemlerdir. Açlık grevleri için de eylemler yapılıyordu. Biz ölüm olmasın diye oradaydık. Bunlar demokratik ve doğal olan haklarımızdır. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingine neden katıldığım sorulmuş. İzin alınan bir mitinge katılmak nasıl suç oluyor?

‘Ailemle yaptığım görüşmeler iddianameye girmiş’

Emniyetin 2016’dan 2020’ye kadar fiziki ve teknik takibine rağmen savcı ve mahkemenin kendisiyle ilgili bir suç unsuru bulamadığına dikkat çeken Şimşek, şunları söyledi:

Ailemle yaptığım görüşmeler iddianameye girmiş. Özel hayatın gizliliği ihlal edilmiş. Yine TUAYDER ve MEBYA-DER derneklerine yaptığımız ziyaret suç sayılmış ve dernek üyesi olduğum söylenmiş. Bu dernekler sivil toplum örgütleri olmakla beraber derneklere herhangi bir üyeliğim yoktur. Hangi derneklere üye olduğumda mahkemece görülüyor. Kadın mücadelesi yürütüyorum. Demokratik haklarımı kullandım. Beraatımı talep ediyorum.

Eksik hususların giderilmesini isteyen iddia makamı, suçun vasfı, mahiyeti, mevcut delil durumu ve suç için öngörülen cezanın miktarı gerekçesiyle Şimşek’in tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

‘Ortada suçlamaya konu fiil yok’

Savcının tutukluluk halinin devamına ilişkin verdiği mütalaaya katılmadıklarını kaydeden Şimşek’in avukatı Şivan Cemil Özen, gizli tanık Firar’ın başkaları üzerine verdiği ifadelere ilişkin 7 ayrı mahkemenin kişiler hakkında beraat kararı verdiğini hatırlattı.

Sadece gizli tanık beyanının hükme esas alınamayacağını belirten Özen, müvekkilinin tahliyesi yönünde karar verilmesini istedi.

Avukat Cemile Turhallı ise Şimşek’in kadın siyasetçi kimliği nedeniyle yargılandığını belirterek, “Ortada suçlamaya konu fiil yoktur. Fiili çıkartırsak, geriye fail kalıyor. Bu yargılamalar fail yargılamalarıdır. İktidarın neresinde durduğuna bakılarak yargılanıyor. Siyasi parti faaliyetlerini anayasal haklarını kullanarak sürdüren müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum” dedi.

Mahkemede okunan iddianamede, sadece gizli tanık, eylem ve etkinliklerden bahsedildiğine işaret eden Şimşek’in avukatı Gulan Çağın Kaleli de 8 Mart ve kadına karşı şiddetle mücadele gibi eylem ve etkinliklerin suç olarak tartışılamayacağını vurguladı.

Gizli tanık Firar’ın daha önce teşhis edemediği Şimşek’i sonra üst düzey örgüt yöneticisi olarak teşhis etmesinin çelişkili olduğuna işaret eden Kaleli, müvekkilinin uzun tutukluluk süresi, tüm delillerin toplanmış olması, kaçma şüphesinin bulunmayışı ve tutukluluk halini gerektirecek yasal dayanağın bulunmayışı gerekçesiyle derhal tahliye edilmesi talebini yineledi.

Verilen kısa aranın ardından mahkeme heyeti, gizli tanık Firar’ın celse arasında dinlenmesini kararlaştırarak, delilerin toplanmış olması, tutukluluk süresi ve kaçma şüphesinin olmaması gerekçesiyle Şimşek’in tahliyesine karar verdi.


Mezopotamya Ajansı



Önceki Haber
Serbest bırakılmıştı: Bir kadını taciz ve darp eden Kürşat Zabun yeniden gözaltında
Sonraki Haber
Trafikte bir kadına saldıran Emre Etyemez hakkında 8 yıla kadar hapis istemi