Ana SayfaDünyaTrump: Bahreyn de İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşmasına vardı

Trump: Bahreyn de İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşmasına vardı

HABER MERKEZİ  – ABD Başkanı Trump, Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından Bahreyn’in de İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşmasına vardığını duyurdu.

Bahreyn’nin, İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşmasına vardığı açıklandı.

Söz konusu anlaşmayı ABD Başkanı Donald Trump, Twitter üzerinden duyurdu.

Trump,  ”Başka bir tarihi dönüm noktası daha… İki büyük dostumuz İsrail ile Bahreyn Krallığı, barış anlaşması üzerinde mutabakata vardılar. 30 gün içinde İsrail ile anlaşma yapan bir diğer Arap ülkesi!” ifadelerini kullandı.

Trump, ABD, Bahreyn ve İsrail’in anlaşmaya ilişkin yaptığı ortak açıklamayı da paylaştı.

Üç ülke arasındaki açıklamada, İsrail’in Mescid-i Aksa dahil olmak üzere Kudüs’teki kutsal mekanların müslümanların ziyaretine açık olacağı konusunda taahhüdünü yinelediği belirtildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre ise Trump, Bahreyn Kralı Hamad bin Isa Al Khalifa ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile konuştuktan sonra anlaşmayı duyurdu.

Netanyahu: Barış bize yatırım yapacak

Öte yandan İsrail Başbakanı Netanyahu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail ile Bahreyn arasında varılan anlaşmadan memnuniyet duyduğunu belirtti.

İsrail’in 1994’te Ürdün ile vardığı barış anlaşmasına atıfta bulunan Netanyahu, “Bir Arap devleti ile yaptığımız barış anlaşmasının ikincisinden (Ürdün) üçüncüsüne geçmemiz (BAE) 26 yıl sürdü ve üçüncüsünden dördüncüsüne (Bahreyn) ulaşmamız 26 yıl değil 29 günümüzü aldı. Ne büyük değişim” ifadelerini kullandı.

Arap ülkeleriyle barış anlaşmasına varmak için uzun yıllardır çaba gösterdiklerini kaydeden Netanyahu, “Bu yeni bir barış çağı. Uzun yıllardır barışa yatırım yaptık. Şimdi de barış bize yatırım yapacak ve İsrail ekonomisine büyük yatırımlar getirecek” dedi.

Netanyahu, varılan anlaşmadan dolayı ABD Başkanı Trump, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa El Halife, BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid El Nahyan’a teşekkür etti.

Filistin, büyükelçisini geri çağırdı

BBC Türkçe’nin Reuters’a dayandırdığı haberine göre anlaşmanın duyurulmasının ardından Filistin Dışişleri Bakanlığı, Filistin’in Bahreyn Büyükelçisi’nin istişareler için geri çağrıldığını söyledi

Hamas sözcüsü Hazem Qassem, Bahreyn’in İsrail ile ilişkileri normalleştirme kararının “Filistin davasına büyük zarar verdiğini ve işgali desteklediğini” söyledi

BAE-İsrail anlaşması 15 Eylül’de Beyaz Saray’da

13 Ağustos’ta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de ilişkileri normalleştirmek için İsrail ile anlaşmaya varmıştı.

BAE, 1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşmasına varan üçüncü Arap ülkesi oldu. İsrail ile BAE arasındaki anlaşmanın imza töreni, 15 Eylül’de Beyaz Saray’da yapılacak.

Resmi imza törenine Trump’ın daveti üzerine Bahreyn Kralı Bin İsa’nın da katılacağı belirtildi.

Küçük bir ada devleti olan Bahreyn, Suudi Arabistan’ın yakın bir müttefiki ve ABD Donanması’nın bölgesel karargahının bulunduğu yer.


Trump duyurdu: İsrail ve BAE anlaşmaya vardı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19 pandemisi: Can kaybı 900 bini aştı
Sonraki Haber
Yolu şiirden geçen yazılar: 'Ankara-İstanbul Karatreni'