Ana SayfaGüncelTuncel ve Kışanak savunma yapmadı: Siyasi baskı altındasınız

Tuncel ve Kışanak savunma yapmadı: Siyasi baskı altındasınız

HABER MERKEZİ – Dört yıldır tutuklu oldukları davanın yeniden yapılan duruşmasında Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak’a tahliye çıkmadı. Her iki siyasetçi de uygun şartlar sağlanmadığı için savunma yapmadı. Kışanak mahkeme heyetine, “Muhtemelen siz siyasi baskı altındasınız. Siyasi bir davada yargılanıyorum. Tarihi sorumluluğum gereği ciddi bir ortamda savunma yapmak istiyorum. Ama bunun koşulları oluşturulmuyor” diye seslendi.

Yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel hakkında verilen hükmün, Antep Bölge Adliye Mahkemesi 18’inci Dairesi tarafından bozulması üzerine yeniden başlayan yargılamanın 7’nci duruşması Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma salonuna yalnızca Kışanak ve Tuncel’in aileleri ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü alındı.

Tuncel ve Kışanak, duruşmaya tutuklu bulundukları Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Dosya avukatlarının bazıları duruşma salonunda bazıları da Diyarbakır Adliyesi’nden SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

Tuncel ve Kışanak, dosyada eksik evrak bulunduğu ve savunma yapma koşullarının oluşturulmadığı gerekçesi ile savunma yapmayacaklarını belirterek kısa konuşma yaptı.

‘Bu şartlar altında savunma yapamam’

Duruşmanın başlaması ile ilk olarak konuşan Gültan Kışanak, Mart ayından bu yana avukatlarıyla görüştürülmediğini, yine dava dosyası ile birleşen başka dosyaların olduğunu belirterek savunma yapmayacağını söyledi.

Kışanak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Ben dört yıl içinde olağan bir dönem yaşamadım. Üzerine bir de pandemi geldi. Durum içinden çıkılamaz hale girdi. Şu an konuşurken bile risk altındayım. Odada bulunan tozu bile kendi eldivenlerimiz ile sildik. Bu koşullarda benden savunma yapma mı istiyorsunuz? Yürüttüğüm siyasi faaliyetlerden dolayı cezaevindeyim. Neden buradayım? Muhtemelen siz siyasi baskı altındasınız. Siyasi bir davada yargılanıyorum. Tarihi sorumluluğum gereği ciddi bir ortamda savunma yapmak istiyorum. Ama bunun koşulları oluşturulmuyor. Üç aydır dışarıdan sadece iki kitap alabiliyorum. Avukatlarımı göremiyorum bu koşullarda nasıl savunma yapacağım.

‘Altı aydır tecrit koşulları altındayız’

Altı aydır ağır bir tecrit altında olduğunu ifade eden Kışanak, İzmir ve Hakkari dosyasından savcılık ifadesi alınmadan dosyalarının birleştirildiğini, bu şekilde savunma yapmayacağını söyledi.

Kışanak, cezaevi koşullarına dikkat çektiği konuşmasına şöyle devam etti:

Şu an cezaevlerinde 250 bin insan var. Bu koşullarda tutuklu yargılama yapma bir cinayettir. Asla savunma hakkımdan imtina etmiyorum. Kamuoyu önünde başım dik savunma yapmak istiyorum. Ancak koşullar el vermiyor.

‘Dosyalarımız kriminalize edilmeye çalışılıyor’

Sebahat Tuncel de cezaevinde olmalarının nedeninin Kürt sorunu olduğunu belirterek, yıllarca siyaset yaptığını hatırlattı.

Kürt sorununun mahkeme salonlarında çözülecek bir sorun olmadığını, siyasal bir sorun olduğunu vurgulayan Tuncel, Türkiye’de derinleşen ekonomik krizin temelinde Kürt sorununun çözümsüzlüğünün yattığını dile getirdi.

Tuncel şöyle devam etti:

Kürt sorunu çözülmediği için ülkede çatışmalı süreç devam ediyor. KJA’nın kapatılması TJA ve Roza Kadın Derneği üzerindeki baskılar devam ediyor. HDP Eşbaşkanlarının ve muhaliflerin yargılanması da aynı şekilde. Sorumluluk sahibi insanlarız. Savunmalarımızı kamuoyuna açık yapmak istiyoruz. Bu işi çözecek olan siyasi iradedir. Dosyalarımız kriminalize edilmeye çalışılıyor. Yaptığımız her şeyi basın önünde demokratik bir çerçevede yapmışız. Türkiye’de demokrasi, insan hakları, kadın hakları olsaydı biz burada olmayacaktık.

‘Bu şekilde savunma hazırlayamam’

Yargılandıkları dosya hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığına dikkat çeken Tuncel, savunma hakkını kullanamadığını belirterek, şöyle devam etti:

Avukatlarımızı göremiyoruz. Dosyalar zamanında elimize ulaşmıyor. Avukat görüşleri pandemi koşullarına göre düzenlenmedi. Ancak cam arkasında telefonla yapıyoruz. Konuşmamız başkaları tarafından dinleniyor. Bu konuşmalarımız dinleniyor yarın manipüle edilebilir. Bu şekilde ben savunma hazırlayamam.

Avukat savunmalarının ardından Kışanak ve Tuncel’in tutukluluk halinin devamına hükmeden mahkeme heyeti, duruşmayı 18 Kasım’a erteledi.




Önceki Haber
Usta isimlerin kaleminden Musa Anter
Sonraki Haber
Rosa Kadın Derneği Kurucu Üyesi Narin Gezgör'e tahliye