Ana SayfaGüncelTurgut’un avukatı: ATK’den gelecek raporla kesin ölüm sebebi belli olacak

Turgut’un avukatı: ATK’den gelecek raporla kesin ölüm sebebi belli olacak

HABER MERKEZİ – Van’da askerlerce gözaltına alındıktan iki gün sonra bir hastanenin yoğun bakım ünitesinde tedavi altında olduğu ortaya çıkan ve günlerdir verdiği yaşam mücadelesini kaybeden Servet Turgut’un avukatı, “Ön otopsi raporunda ölüm sebebi belirlenemedi” dedi ve ekledi: “Trabzon ATK’den gelecek rapor ile kesin ölüm sebebi belli olacak.”

Van’ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerlerce gözaltına alınan ve “helikopterden atıldıkları” hastane raporlarına yansıyan iki yurttaştan 55 yaşındaki Servet Turgut, 20 gündür verdiği yaşam mücadelesini kaybetti.

Tedavi gördüğü yoğun bakım servisinde yaşamını yitiren yedi çocuk babası Servet Turgut, otopsi işlemlerinin ardından Van’ın Edremit ilçesinde toprağa verildi.

Turgut için kurulan taziyede konuşan ağabeyi Naif Turgut, “Bütün dünyaya sesleniyoruz; Bu insana yapılan hukuksuzluk kimseye yapılmasın” dedi.

img
Servet Turgut’un ağabeyi Naif Turgut

Mezopotamya Ajansı’nda (MA) yer alan habere göre “Bize büyük bir zulüm yapıldı” diyen Turgut, acısını şu sözlerle dile getirdi:

İşçi, emekçi olan bu insan devlet tarafından verilen kararla köyüne toprağına gitti. O topraklar kimsenin değil, bizim topraklarımız. Helikoptere bindirilerek ne yaptılar bilmiyoruz, orasını Allah biliyor. Savcı, hakim Anayasa var! Bu insan vahşice helikopterden atılarak şehit edildi. Bütün dünyaya sesleniyoruz; Bu insana yapılan hukuksuzluk kimseye yapılmasın. Ciğerimiz yandı, başkalarının yanmasın. Bu zülüm bitsin, biz insanlık barış istiyoruz. Azeri, Türk, Kürt fark etmiyor. Allah hepimizi insan olarak yarattı. Allah zulmün tarafından değilim diyor, sizde olmayın. Ama bu insanlar bizi köylerimizde bile öldürüyorsa Allah kabul etmesin. Allah bu zulmü, bu vahşeti kabul etmesin.”

Kesin ölüm sebebi belirlenemedi

Turgut ailesinin avukatı Hamit Koçak, Van Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nde yapılan otopsi hakkında BBC Türkçe’den Berza Şimşek’e bilgi verdi.

Avukat Koçak, otopsiye uzman bir heyetin katıldığını, detaylı bir otopsi yapıldığını, ailenin de hekim götürme hakkını kullanarak otopside bir doktor bulundurduğunu anlattı.

Otopside kendisinin de bulunduğunu ve ön otopsi raporunu gördüğünü anlatan Koçak, şöyle konuştu:

Ön otopsi raporu çıktı ancak kesin ölüm sebebi belirlenemedi. Örnekler alındı. Morluklar, kırıklar rapora yazıldı. İç otopsi de yapıldı. Bunlar Trabzon Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na gidecek. Oradan gelecek rapor ile kesin ölüm sebebi belli olacak.

Hukuki süreç hakkında da aktarımlarda bulunan Koçak, dosyadaki ‘gizlilik kararı’ nedeniyle “delillerin sağlıklı toplanmasına ilişkin” kaygılı olduklarını anlattı:

Dosyada kısıtlılık kararı var. Savcılığın talebi üzerine Sulh Ceza Hakimliği’nin vermiş olduğu bir karar. Dolayısıyla dosyaya ne girdi ne çıktı, deliller ne aşamada, biz tam bir bilgiye sahip değiliz. Van Cumhuriyet Başsavcılığı sözlü olarak bize etkin bir soruşturma yürüttüklerini söylüyor. Bu umut verici bir açıklama ama deliller ne kadar sağlıklı toplanabilir, o konuda kaygılarımız var.

“Helikopterden atıldığı” hasta epikriz raporuna yansıyan diğer yurttaş Osman Şiban’ın hafızasının yerinde olmadığını ve onun ifadesi alınana kadar dosyada çok ilerleme sağlanmasını beklemediğini söyleyen Koçak, Şiban’ın doktorlarının verdiği bilgileri şöyle aktardı:

Osman Şiban’ın hafızası tam yerinde değil. Yer, zaman ve kişileri karıştırabiliyor. Doktorların söylediğine göre hafızası tamamen yerine gelebilir de gelmeyebilir de, gelirse 1 hafta sonra da, 3 ay sonra da, 1 yıl sonra da yerine gelebilir.

55 yaşındaki Şiban ailesi tarafından Mersin’e götürülmüştü. Maruz bırakıldığı ağır işkenceden kaynaklı hafız kaybı yaşayan Şiban’ın tedavisi evinde sürdürülüyor.

Görgü tanıklarının anlatımı valiliğin açıklamasını çürütmüştü

Resim: Timur Çelik

Van Valiliği’nin 21 Eylül’de yaptığı açıklamada, Turgut’un “dur” ihtarına uymayarak kaçmaya çalıştığı esnada kayalık alanda düştüğü ve bundan kaynaklı yaralandığı ileri sürülmüştü.

Olay günü köyde bulunan Osman Şiban’ın kardeşi Cengiz Şiban ise MA’ya yaptığı açıklamada Servet Turgut’un tarlasında saman topladığı sırada askerler tarafından, ağabeyinin de birlikte çay içtikleri sırada gözaltına alındığını dile getirmişti.

Valilik açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirten Şiban, iki yurttaşın da helikoptere bindirilene dek sağlıklarının yerinde olduğunu söylemişti.

Turgut’un ağabeyi Naif Turgut da daha önce BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, hastanedeyken Osman Şiban ile iki kez görüştüğünü ve her ikisinde de Şiban’ın kendisine helikopterden atıldıklarını söylediğini dile getirmişti:

Onun da durumu pek iyi değildi, beyin kanaması geçirmiş. Hastanede biraz kendine geldiğinde iki defa odasında ziyaret ettim. Korkuyordu ve ağlıyordu. Her ikisinde de ağlayarak, gözlerinin ve ellerinin bağlandığını, 15-20 metre yükseklikten helikopterden atıldıklarını söyledi.

Naif Turgut ayrıca, bir görgü tanığının telefonla kendisine ulaştığını ve helikopterden iki kişinin atıldığını gördüğünü anlattığını söylemişti.


Görgü tanığı valiliği yalanladı: Helikoptere bindirilene kadar sağlıklıydılar

Valilikten ‘işkence’ savunması: Usulüne uygun olarak muhafaza altına alındılar

Hastane raporu ortaya çıktı: Helikopterden düşme sonrası yaralanma

‘Helikopterden atıldılar’ iddiasını güçlendirecek rapor

Yeneroğlu: Hukuk olsaydı işkenceciler hemen açığa alınırdı ama bizde farklı

Van Baro Başkanı: 90’ların da ötesine geçmeye çalışan bir zihniyet

HDP: İşkence emrini kim verdi, kim uyguladı, kim örtbas ediyor?

HDP’den Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na acil toplantı çağrısı

İşkence Meclis gündeminde, yakınları ‘Ölümle tehdit edildik’ diyor

Bu gözlerin hesabından hiçbirimiz kaçamayız


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Maden işçilerinden uyarı: Tazminatlar ödenmezse Ankara'ya yürüyeceğiz
Sonraki Haber
Gözaltındaki HDP'li siyasetçilerin savcılığa çıkarılması bekleniyor