Ana SayfaDünyaUNICEF’in araştırması: Hayatından memnun olan çocuklar sıralamasında Türkiye son sırada

UNICEF’in araştırması: Hayatından memnun olan çocuklar sıralamasında Türkiye son sırada

HABER MERKEZİ – UNICEF’in 41 ülkede yaptığı bir araştırmaya göre hayatından memnun olan 15 yaşındaki çocukların oranının en düşük olduğu ülke Türkiye. Hayatlarından memnun olan çocukların oranının en yüksek olduğu ülke ise yüzde 90 ile Hollanda oldu.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’na (UNICEF) bağlı Innocenti araştırma merkezi, “Etki alanları-Zengin ülkelerde çocukların refahını ne şekillendiriyor?” başlıklı bir araştırmaya imza attı.

Araştırmada, çocukların bedensel ve ruhsal sağlıkları, eğitim durumları, toplumsal koşulları ülkelerden alınan resmi veriler ile değerlendirildi.

Avrupa Birliği (AB) ile Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında yapılan araştırmada, genel olarak çocukların bedensel ve ruhsal sağlıkları ile yetenekleri açısından bir değerlendirme yapıldı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre çocukların en iyi durumda bulunduğu ülkelerin Hollanda, Danimarka ve Norveç olduğu saptandı. Türkiye, değerlendirmede kullanılan bazı göstergelere dair veri bulunmaması nedeniyle bu listeye dahil edilmedi.

Araştırma kapsamında 15 yaşındaki çocukların hayatından memnuniyeti açısından da değerlendirme yapıldı. Buna göre hayatından memnun olan 15 yaşındaki çocukların oranının en düşük olduğu ülke Türkiye.

Türkiye’de bu yaştaki çocukların sadece yüzde 53’ü hayatlarından memnun. Türkiye’yi yüzde 62 ile Japonya ve yüzde 64 ile Britanya takip ediyor.

Hollanda’da çocukların çoğu hayatlarından memnun

Hayatlarından memnun olan çocukların oranının en yüksek olduğu ülke ise yüzde 90 ile Hollanda oldu. Meksika yüzde 86 ile ikinci, Romanya da yüzde 85 ile üçüncü sırada yer aldı.

5 ile 14 yaş arasındaki çocuklar arasında ölüm oranları açısından yapılan incelemede ilk sırayı yüzde 2,47 ile Meksika aldı.

Türkiye ise yüzde 1,96 ile son sıralarda yer aldı.

Ölüm oranının en düşük olduğu ülkeler ise yüzde 0,36 ile Lüksemburg, yüzde 0,50 ile Danimarka ve yüzde 0,60 ile Finlandiya.

Obezite çoğu çocuğun sorunu

Araştırmada, 5 ile 19 yaş arasındaki çocuk ve gençler arasındaki aşırı kilo sorunu da değerlendirmeye alındı.

Genel olarak çocuk ve gençler arasında aşırı kilo sorununun arttığı ve 41 ülkede her üç çocuktan birinde aşırı kilo veya obezite sorunu bulunduğu kaydedildi.

ABD’de aşırı kilolu çocukların oranı yüzde 42 olarak belirlenirken, bu sorunun dünyada en az görüldüğü ülke yüzde 14 ile Japonya oldu. Türkiye’de ise çocukların yüzde 30’unda aşırı kilo ve obezite sorunu görülüyor.

İntihar oranı en yüksek Litvanya’da

15 ile 19 yaş arasındaki çocuk ve gençlerde intihar oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 18,2 ile Litvanya oldu.

Bunu yüzde 14,9 ile Yeni Zelanda ve yüzde 13,9 ile Estonya izledi.

Çocuk ve gençler arasında intihar oranının yüzde 2,4 olduğu Türkiye ise listede sondan beşinci sırada yer alıyor.

Çocukların yüzde 40’ı okuma ve hesap becerilerine sahip değil

Araştırmaya göre, AB ve OECD ülkelerinde 15 yaşındaki çocukların yüzde yaklaşık yüzde 40’ı temel okuma ve hesap yapma becerilerine sahip değil.

Buna göre, Bulgaristan, Romanya ve Şili sıralamanın en altında yer alırken, okuma ve hesap yapma yeteneği açısından çocukların en iyi durumda bulunduğu ülkeler Estonya, İrlanda ve Finlandiya oldu.

Araştırmayı yürüten UNICEF Innocenti Direktörü Gunilla Olsson, “Esasen yeterli kaynaklara sahip, dünyanın birçok zengin ülkesi çocuklara iyi bir çocukluk imkanı sunmakta başarısız kalıyor” diye konuştu.

Olsson, ayrıca Corona virüsü salgını nedeniyle okulların kapatılması ve getirilen kısıtlamaların da çocuk ile gençleri oldukça etkilediğini ifade etti.

“COVID-19 salgını sırasında çocuklara ve ailelere verilen destek kaygı verici düzeyde yetersiz oldu” diyen Olsson, salgın yüzünden birçok ülkede yaşanan ekonomik krizin çocuklar arasında yoksulluğu arttırmaması konusunda uyarıda bulundu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ağustos ayı enflasyonu belli oldu
Sonraki Haber
Erkek berberliği kursuna katılmak istedi, ayrımcılıkla karşılaştı