Ana SayfaGüncelVan Baro Başkanı: 90’ların da ötesine geçmeye çalışan bir zihniyet

Van Baro Başkanı: 90’ların da ötesine geçmeye çalışan bir zihniyet

HABER MERKEZİ – Gözaltında işkence gören ve “helikopterden atıldıkları” hastane raporuna yansıyan Servet Turgut ve Osman Şiban’ın maruz bırakıldığı işkenceye dikkat çeken Van Baro Başkanı Uçar, “Bu, 90’ların da ötesine geçmeye çalışan bir zihniyet. Hiçbir kelime bu zulmün karşılığı olamaz” dedi. HDP de yayımladığı ‘uyarı’ mesajında, “Bu vahşet 90’lı yıllarda Kürtlere yönelik işlenen her türlü insanlık dışı suçun devamı hatta daha beteridir” ifadesini kullandı.

Van’ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler tarafından 11 Eylül’de Servet Turgut’la birlikte gözaltına alındıktan iki gün sonra Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinde tedavi altında olduğu ortaya çıkan 50 yaşındaki Osman Şiban dün taburcu edildi.

Şiban’la birlikte gözaltına alınan 55 yaşındaki Servet Turgut ise halen yoğun bakımda tutuluyor.

Son olarak ortaya çıkan Osman Şiban’a dair hasta epikriz raporunda, Şiban’ın “Helikopterden düşme sonrası yaralanma” şikayetiyle hastaneye getirildiği belirtilmişti.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ömer Çelik’e konuşan Van Baro Başkanı Zülküf Uçar, 11 Eylül’de gözaltına alınan Şiban ve Turgut’un ailelerinin 13 Eylül’de kendilerine ulaştığını, irtibat halinde oldukları sırada ise karakoldan iki ismin hastanede yoğun bakımda oldukları bilgisinin verildiğini anlattı.

Uçar, bunun üzerine barodan arkadaşlarının 14 Eylül’de konuya ilişkin savcılık makamıyla bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve iki isme dair gözaltı süresinin aynı gün itibariyle kaldırıldığını öğrendiklerini paylaştı.

Van Baro Başkanı, “Fakat hastanede fiili bir gözaltı hali devam etti. Ailelerden kimseyi yaklaştırıp görüştürmüyorlardı. (15 Eylül) Salı günü tekrar görüşme gerçekleştirdik savcılıkla. Hem aileleri hem de işkence vakasından kaynaklı iki re’sen soruşturma başlatıldığını öğrendik. Biz de dosyaya ilişkin şikâyet dilekçesi sunduk” diye ekledi.

Bu süreç içerisinde Osman Şiban’ın hastaneden taburcu edildiğini fakat iki gün boyunca gördüğü işkenceden kaynaklı hafıza noktasında ciddi problemler yaşadığını belirten Uçar, şöyle devam etti:

Savcılık 3 gün önce beyanlarını almak istediği fakat gördüğü işkenceden kaynaklı hafıza noktasında sorunlar yaşamasından kaynaklı alınacak beyanların sağlıklı olmayacağı kanaatiyle şimdilik beyanları ertelendi. Tabi bu soruşturmadaki en önemli husus Osman Şiban ve Servet Turgut’un beyanları olacak. Hastanede helikopterden düşme yazıldı, ki vücutlarında işkence izleri ve yüksekten düşme belirtileri var.

‘Hastaneye yurttaşları götüren aileleri değil, askerler’

Baro Başkanı Uçar, olaya dair kamuoyunda “Hastane raporunda ‘helikopterden düşme’ yazabilir, bu illa olayın böyle olduğu anlamına gelmiyor. Aileleri onları hastaneye götürdüğünde hastane yetkililerine böyle söylenmiş olabilir” şeklinde yer alan yorumlar üzerinde de durdu.

Bu yorumları üzülerek okuduğunu söyleyen Uçar, şunları ifade etti:

Bugün devlet 90’lı yıllardan kalma işkence yöntemleri ile yönetiliyor ama hala böylesi yorumlar var maalesef. Hastaneye yurttaşları götüren aileleri ya da diğer vatandaşlar değil. Onları hastaneye götüren doğrudan askerler. Dolayısıyla eğer hastane raporunda ‘helikopterden düşme’ diye bir ibare geçiyorsa, kuvvetle muhtemeldir ki bu beyanı veren onları hastaneye götüren askerlerdir.

Yaşanan olayın toplumdaki kırılmayı daha da arttıracak bir durum olduğunu vurgulayan Uçar, nedenini ise şu sözlerle açıkladı:

Bu bakış açısıdır. Yani iki insanı alıp, iki gün boyunca işkence ediyorsunuz. Bu, 90’ların da ötesine geçmeye çalışan bir zihniyet. Hiçbir kelime bu zulmün karşılığı olamaz. Ülkenin geleceği açasından çok tehlikeli. Giderek nefretle ve sonu gelmeyen hukuksuzluklarla yönetilmeye başlandık. Bu durumun kabul edilebilir bir tarafı yok.

Uçar, olayın vahametine rağmen resmi makamlardan herhangi bir açıklama gelmemesi yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi:

Ne diyecekler? ‘Hayır olmadı mı’ diyecekler. Savcılık makamından etkin bir soruşturma bekliyoruz ve umuyoruz böyle olur. Olayın faillerinin tamamı ortaya çıkarılır ve cezalandırılır. Bu iddia da olsa çıkıp bir açıklama yapamıyorlar. Çünkü ne diyeceklerini bilmiyorlar. ‘Hayır yok’ diyemezler, çünkü onlar da biliyorlar böyle bir şey olduğunu. Böyle bir şey varken de üzerlerine düşen sorumluluğu bir an önce yapmaları gerekiyor.

HDP’den uyarı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu da yaptığı yazılı açıklama ile yaşananların 90’lı yıllardaki uygulamalardan daha ağır olduğunu vurguladı.

Uyarıyoruz: Bu insanlık dışı işkence ve suç pratiklerinizin altında kalırsınız” başlıklı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Bu vahşet 90’lı yıllarda Kürtlere yönelik işlenen her türlü insanlık dışı suçun devamı hatta daha beteridir. Bu ahlaksızlığa, işkencelere, düşmanlığa imza atan zavallıları uyarıyoruz; karşınızda saldırılarınızdan korkacak, özgürlük ve eşitlik taleplerinden geri adım atacak bir halk yok. Kürt halkını, özgürlük arayanları hiçbir katliam, hiçbir darbe durduramadı. Onların kötü birer taklidi olan sizin uygulamalarınız da durduramayacak. Sizse işkence ve suç pratiklerinizin altında kalacaksınız.

“Yapılan bu insanlık dışı suçların tek tek hesabını sormayı görev biliyoruz” diye belirtilen açıklama, “Bu saldırganlığı durdurmanın tek yolunun barış ve özgürlük mücadelesine sahip çıkmak olduğunun da bilincindeyiz. Mücadelemizi tüm Türkiye halklarıyla birlikte bu bilinçle sürdüreceğiz” denilerek noktalandı.


İşkence Meclis gündeminde, yakınları ‘Ölümle tehdit edildik’ diyor

Hastane raporu ortaya çıktı: Helikopterden düşme sonrası yaralanma

Asker işkencesi bu hale getirdi: Hafıza kaybı yaşıyor

‘Helikopterden atıldılar’ iddiasını güçlendirecek rapor


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
13 gündür kayıptı: Duygu Çelikten'in cansız bedeni bulundu
Sonraki Haber
TÜİK işsizlik beklentisini endeks dışı bıraktı