Ana SayfaGüncel‘Yargı önünde hesabını vereceksiniz’ diyen Demirtaş hakkında iddianame

‘Yargı önünde hesabını vereceksiniz’ diyen Demirtaş hakkında iddianame

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı düğününden sonra ziyaret eden Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Kocaman, kendisi hakkında ‘yargı önünde hesabını vereceksiniz’ diyen HDP eski Eş Genel Başkanı Demirtaş hakkında iddianame hazırladı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında yeni bir iddianame hazırladı.

İddianamenin, düğününden sonra AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ziyaret eden başsavcı Yüksel Kocaman hakkında Demirtaş’ın daha önce söyledikleri ifadeler gerekçesiyle hazırlandığı öğrenildi.

Başsavcılık, Demirtaş hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istedi.

Demirtaş ne demişti?

HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın tahliyelerini engelleyen Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, düğününden bir gün sonra (19 Eylül) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etmişti.

Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, Twitter üzerinden Demirtaş’a yargılandığı bir davada 7-8 Ocak 2020’deki savunması sırasında söylediği şu sözler nedeniyle dava açıldığını belirtti:

Benimle ilgili operasyonun yürütücüsü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı. İkinci tutuklamayı bizzat örgütleyerek. İkinci tutuklamamın nasıl yapıldığının bütün detaylarını biliyorum. Başsavcı Yüksel Kocaman ve yardımcısı. Haklarında suç duyurusu yaptık.

Senin o güvendiğin Saray’dan büyük Allah var Yüksel Kocaman, devran dönüyor. Devran dönüyor, halk var. Sandık kurulduğunda güvendiğin dağlara kar yağacak, bunların hepsinin hesabını yargı önünde vereceksiniz.

Kılıçdaroğlu: Demirtaş bu iddianameleri şeref madalyası olarak takacak

Bu arada Halk TV canlı yayınına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Demirtaş hakkında hazırlanan iddianame ile ilgili soruya şu yanıtı verdi:

Bu tür iddianameleri aslında Selahattin Demirtaş Bey alacak göğsüne şeref madalyası olarak takacaktır.

Yargıç, savcı eleştirilmeyecek mi? Adaletsizlik olacak ben eleştirmeyeceğim. Olmaz, herkes eleştirinin ne kadar değerli olduğunu bilecek ve o eleştiriye kulak kabartacak.

Eğer siz birinin söylediğini ertesi gün talimat görüp hemen iddianame düzenlerseniz öte yandan aylardır içerde olanlar hakkında bir iddianame dahi hazırlamazsanız o ülkede adaletten söz edemezsiniz.

AİHM kararı sonrası da görüşmüştü

Savcı Kocaman daha önce de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 20 Kasım 2018’deki “Demirtaş serbest bırakılsın” kararının ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmüştü.

Erdoğan, AİHM’in kararına ilişkin “AİHM kararları bizi bağlamaz. Bugüne kadar örgütle ilgili çoğu kararlar hepsi aleyhe. Karşılığında yapabilecek çok şeyler var. Biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” demişti.

4 Aralık 2018’de Demirtaş hakkında, AİHM’in verdiği “tahliye edilmeli” kararı henüz uygulanmamışken, başka bir davadan aldığı 4 yıl 8 aylık hapis cezası onanmış ve Demirtaş cezaevinden çıkamamıştı.

2016 yılından beri cezaevinde

Demirtaş, 4 Kasım 2016’da, dönemin HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve partisinden dokuz milletvekiliyle birlikte, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgütü üyesi olmak, silahlı örgüte üye olmak ve örgüt adına suç işlemek” iddialarıyla gözaltına alınmıştı.

Hakkında çeşitli davalar açılan Demirtaş, o tarihten bu yana Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunuyor.




Önceki Haber
Van Cezaevi'nde şüpheli ölüm: Yakınları intihara inanmıyor
Sonraki Haber
Cizre’de polis şiddeti: Maske takmadığı bahanesiyle bir yurttaş darp edildi