Ana SayfaGüncelYargıtay’dan ÇHD ve HHB’li 14 avukatın cezalarına onay

Yargıtay’dan ÇHD ve HHB’li 14 avukatın cezalarına onay

HABER MERKEZİ –  ÇHD ve HHB üyesi avukatlara verilen cezayla ilgili kararını açıklayan Yargıtay, Selçuk Kozağaçlı, Barkın Timtik ve Ezgi Çakır hakkında verilen cezaların bozulmasına hükmetti. Aytaç Ünsal’ın da aralarında olduğu 14 avukat hakkındaki hapis cezası kararları ise onandı. Ölüm orucunun 238. gününde yaşamını yitiren Ebru Timtik ile ilgili karar verilmesine yer olmadığı belirtildi.

Yargıtay, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatlara verilen cezalara ilişkin kararını açıkladı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, avukatlar Barkın Timtik, Selçuk Kozağaçlı ve Ezgi Çakır hakkındaki hükümler hariç diğer cezaların onanmasına hükmetti.

Avukat Ebru Timtik ölüm orucunun 238. gününde hayatını kaybettiği için onunla ilgili karar verilmesine yer olmadığı ifade edildi.

Ölüm orucunu sona erdiren avukat Aytaç Ünsal’ın ise tedavisi bitene dek infazı ertelenecek.

Yargıtay, adil yargılanma hakkı için ölüm orucu yapan avukatların cezasını onadığı kararında “Alınan tüm delillerin hukuka uygun olarak elde edildiğinin belirlendiği aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların temyiz denetimini sağlayacak biçimde eksiksiz olarak sergilendiği, özleri değiştirmeksizin tartışıldığı, vicdani kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığı” ifadeleri kullanıldı.

Üç avukatla ilgili kararda dosya inceleme

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, TCK’nin 314/1 maddesi uyarınca “örgüt kurmak ve yönetmek” suçundan 18 yıl 9 ay hapse mahkum edilen Barkın Timtik’in “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı diğer davayla birlikte değerlendirilmesine karar verildi.

Bu davada “örgüt üyeliği” suçundan 11 yıl 3 ay hapis cezası verilen Selçuk Kozağaçlı’nın ise diğer davada “örgüt yöneticiliğin”den yargılandığı ifade edilerek yine birlikte değerlendirme kararı verildi.

Sanık avukatlardan Ezgi Çakır’a yerel mahkemece 8 yıl hapis cezası verilmişti.

Yargıtay, Çakır’ın, sanıklardan Ahmet Mandacı, Zehra Özdemir, Ayşegül Çağatay, Yağmur Ereren, Didem Baydar Ünsal ve Yaprak Türkmen gibi Türk Ceza Kanunu’nun 314-3, 227-2 maddeleri uyarınca “örgüte bilerek isteyerek yardım etme” suçundan cezalandırılması gerektiğine hükmetti.

Yargıtayca onanan hapis cezaları şöyle:

  • Özgür Yılmaz: 13 yıl 6 ay
  • Behiç Aşçı: 12 yıl
  • Şükriye Erden: 12 yıl
  • Engin Gökoğlu: 10 yıl 6 ay
  • Aytaç Ünsal: 10 yıl 6 ay
  • Süleyman Gökten: 10 yıl 6 ay
  • Ayçan Çiçek: 9 yıl
  • Naciye Demir: 9 yıl

“Hukuksuz kararı tanımıyoruz”

Halkın Hukuk Bürosu, Twitter üzerinden karara tepki gösterdi.

Ne olmuştu?

Ebru Timtik, ölüm orucu eyleminin 238. gününde, 27 Ağustos’ta yaşamını yitirmişti. Ölüm orucunu 214. gününde sona erdiren avukat Aytaç Ünsal’ın ise tedavisi bitene dek infazı ertelenecek.

2017 yılında aralarında Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukatlar bürolarına yapılan polis baskını sonucu gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Yargılama sonucunda mahkeme, 18 avukata “örgüt üyeliği” ve “örgüt yöneticiliği” iddialarıyla toplam 159 yıl 1 ay 30 gün hapis cezası vermişti.

Avukatlardan Ebru Timtik’e “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 13 yıl 6 ay, avukat Aytaç Ünsal’a ise 10 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

İstinaf Mahkemesi’nce onanan dosya Yargıtay’a taşınmıştı. Her iki avukat da ‘adil bir şekilde yargılanmak’ için ölüm orucuna başlamıştı.

Timtik, ölüm orucu eyleminin 238. gününde, 27 Ağustos’ta yaşamını yitirmişti. Ölüm orucunu 214. gününde sona erdiren avukat Ünsal’ın ise tedavisi bitene dek infazı ertelenecek.




Önceki Haber
İki çocuğuna cinsel istismarda bulunan erkek, 5. duruşmada tutuklandı
Sonraki Haber
47 ülkede en az 366 gazeteci Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti