Ana SayfaGüncelYolu şiirden geçen yazılar: ‘Ankara-İstanbul Karatreni’

Yolu şiirden geçen yazılar: ‘Ankara-İstanbul Karatreni’

HABER MERKEZİ – 2013 yılında hayatını kaybeden şair Ahmet Erhan’ın deneme kitabı “Ankara-İstanbul Karatreni” Kırmızı Kedi Yayınevi’nden çıktı. “Şairin düzyazısı şiire dahil” diyen yayınevi tarafından kaleme alınan kitap tanıtımını ve Erhan’ın kısa bir portresini paylaşıyoruz.

Ankara garından İstanbul’a günde beş tren kalkıyor: Mavi Tren iki kez, Anadolu-Boğaziçi iki kez, Fatih Ekspresi bir kez… Karatren yok, diyorlar. Arkadaşlarımı götüren trenin adı tarifelerde geçmiyor.

2013’te yitirdiğimiz şair Ahmet Erhan’ın deneme ve yazılar toplamı Ankara-İstanbul Karatreni. Yaşantının getirdiklerinden hareket eden, yolu şiirden geçen yazılar. Manzarası buğulu… Ankara-İstanbul arası seyreden, Mersin’e uğrayıp önce memleketin doğu yakasına ve oradan batı yakasına kavuşan, alkol yakıcılığında denemeler.

At yarışından alkol bağımlılığına, Galatasaraylılığından bir kış gecesi doğan oğluna, kendi hayatından duraklar.

Ve illa ki şiir, şair üzerine sigara molaları. Ankara’dan kalkıp İstanbul’a varan kara, kapkara bir trenin kompartımanından yazılmış yazılar.

Her cümlesinden tek sonuç çıkıyor: Şairin düzyazısı şiire dahil!

Ahmet Erhan hakkında

Şair, yazar, öğretmen ve futbolcu.

8 Şubat 1954 yılında Ankara doğan Ahmet Erhan’ın çocukluğu ve ilk gençliği Mersin ve Adana’da geçti.

Türk Dili ve Edebiyatı öğrenimi gördü, uzun yıllar Türkçe öğretmenliği yaptı. Hayatının büyük bölümünü Ankara’da geçiren Ahmet Erhan, daha sonra İstanbul’a yerleşti.

Adana Demirspor’da futbol oynadı, ağır bir sakatlık geçirince şiir yazmaya başladı. İlk kitabı Alacakaranlıktaki Ülke‘yle 22 yaşında Behçet Necatigil Şiir Ödülü’nü kazandı.

Bugüne dek, içlerinde Alacakaranlıktaki Ülke (1981), Akdeniz Lirikleri (1982), Yaşamın Ufuk Çizgisi (1982), Ateşi Çalmayı Deneyenler İçin (1984), Ölüm Nedeni Bilinmiyor (1988), Deniz Unutma Adını (1992), Çağdaş Yenilgiler Ansiklopedisi (1997) ve Resimli ‘Ahmetler’ Tarihi (2001) olmak üzere 11 şiir kitabı yayımlandı.

Ayrıca Köpek Yılları başlıklı bir hikaye kitabı bulunuyor. Erhan’ın son olarak Ankara-İstanbul Karatreni adlı denemeler kitabı, Bugün de Ölmedim Anne adıyla Toplu Şiirleri’nin ilk cildi ve Ne Balık, Ne de Kuş yayımlandı.

Bu arada Erhan’ın Bugün de Ölmedim Anne şiiri ise Ahmet Kaya tarafından seslendirmişti.

Ahmet Erhan, 4 Ağustos 2013 tarihinde aramızdan ayrıldı.


Karınca Kitap Servisi

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Trump: Bahreyn de İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşmasına vardı
Sonraki Haber
Azra Deniz Okyay’ın 'Hayaletler'ine Venedik'ten ödül