Ana SayfaGüncelYönetmen Kazım Öz’e yargılandığı davada beraat

Yönetmen Kazım Öz’e yargılandığı davada beraat

HABER MERKEZİ – Yönetmen Kazım Öz “silahlı örgüt üye olmak” iddiasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında delil yetersizliğinden beraat etti.

Yönetmeni Kazım Öz’ün 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın üçün duruşması Tunceli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada mahkeme, suç oluşturacak yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle Öz’ün beraatine hükmetti.

Dava süreci

Yönetmen Kazım Öz, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 24 Kasım 2018’de Dersim’in Pertek ilçesinde gözaltına alınmış ve Diyarbakır’a götürülmüştü.

İki gün gözaltında tutulan Öz, savcılıktaki ifadesinin ardından ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakılmıştı.

Öz hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmişti.

İddianamede, Kazım Öz hakkında “silahlı örgüte üye olmak” suçlamasıyla 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Öz’ün BDP Siyaset Akademisine katılması, Gezi Direnişi’nde yer alması ve bazı telefon konuşmaları delil olarak öne sürülmüştü.

Öz’ün 4 Şubat’ta görülen son duruşmasında bir yılı aşkın süren adli kontrol denetimi kaldırılmış ve mahkeme duruşmayı 28 Nisan’a ertelemişti. Ancak o tarihte görülmesi gereken duruşması Covid-19 salgınından dolayı 1 Eylül’e ertelenmişti.

Kazım Öz hakkında

1973’de Dersim’de doğdu.

1998’de Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Fakültesi’ni bitirdi.

2003’te Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV Bölümü Yüksek lisans programından mezun oldu. Aynı bölümde doktora yapıyor.

1992’den itibaren dört yıl Jiyana Nu tiyatrosunda oyunculuk yaptı ve rejide çalıştı.

1996’dan beri Mezopotamya Sinema Kolektifi’nde ve kurucularından olduğu Yapım13’te çalıştı.

Ax (Toprak, 1999) adlı kısa filmi ve ilk uzun metraj filmi Fotoğraf (2001) birçok ödül aldı.

Yönetmen daha sonra Dûr (Uzak2005), Bahoz (Fırtına, 2008), Son Mevsim Şavaklar (2008) He Bû Tune Bû (Bir Varmış Bir Yokmuş, 2014), Çınara Sıpî (Beyaz Çınar, 2015) ve Zer (2017) gibi filmlere imza attı.




Önceki Haber
26 yıldır tutuklu: Şair İlhan Çomak videoları Borders Sanat Festivali'nde
Sonraki Haber
10 dilde Yannis Ritsos’un 'Barış' şiiri