Ana SayfaGüncel20 yıl önceki borçları öne süren DEDAŞ Şırnak’ın 13 köyünde elektriği kesti

20 yıl önceki borçları öne süren DEDAŞ Şırnak’ın 13 köyünde elektriği kesti

HABER MERKEZİ – DEDAŞ, 20 yıl öncesine ait 8 milyon TL borç faturası olduğunu ileri sürerek Şırnak’ın Güçlükonak ilçesine bağlı 13 köyün elektriklerini kesti.

Şırnak’ın Güçlükonak ilçesine bağlı Boyuncuk, Yağmurkuyusu, Damlabaşı, Sağko, Çobankazanı, Damlarca, Koçyurdu, Düğünyurdu, Çevrimli, Akçakuşak, Düğünyurdu Balıkçeşmesi, Soğukocak ve Ormaniçi olmak üzere toplum 13 köyde iki haftadır elektrikler kesik.

Kesintinin nedeni ise Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (DEDAŞ) 20 yıl öncesine ait 8 milyon TL’lik borcu faturalandırması.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre çıkarılan borçlar nedeniyle söz konusu köylerin elektrikleri 7 Ekim’de kesildi.

Yurttaşlar, ödemeleri istenen meblağ içerisinde 20 yıl öncesine kadar uzanan farklı tarihlere ait faturalar olduğunu söylüyor.

Daha önce ellerine hiç ulaşmayan bu faturalar nedeniyle borçlarının katlandığını belirten yurttaşlar, bu borç batağı içerisinde ne eski ne de yeni faturalarını ödeyemez hale düştüklerini kaydediyor.

Hem susuz hem elektriksiz kaldılar

Borçlarını ödeyemedikleri için elektrikleri kesilen köyler, güç kaynağı kesildiği için su da verilemiyor.

Günlerdir hem elektriksiz hem susuz kalan köylüler, ihtiyaçlarını traktörlerle ilçe merkezinden taşıdıkları su ile karşılıyor.

DEDAŞ tarafından yapılan faturalandırma ile köylere kesilen faturalar şöyle:

  • Boyuncak köyüne 1 Milyon 330 bin 510 TL
  • Yağmurkuyusu köyüne 930 bin TL
  • Damlabaşı köyüne 942 bin 381 TL
  • Sağkul köyüne 385 bin 217 TL
  • Çobankazan köyüne 609 bin 434 TL
  • Soğukocak köyüne 481 bin 131 TL
  • Ormaniçi köyüne 269 bin 848 TL
  • Damlarca köyüne 396 bin 987 TL
  • Koçyurdu köyüne 34 bin 523 TL
  • Düğünyurdu köyüne 858 bin 685 TL
  • Çevrimli köyüne 81 bin TL
  • Akçakuşak köyüne 1 Milyon 88 bin 526 TL
  • Düğünyurdu Balıkçeşmesi köyüne 443 bin 75 TL

Çıkarılan bu borçlara ayrıca gecikme bedeli olarak 329 bin TL yansıtıldı. 13 köyün toplam borcu ise böylece 7 Milyon 910 bin 215 TL’ye ulaştı.

‘Bizi su ve elektrikle terbiye etmeye çalışıyorlar’

Elektrikleri kesilen köylerden birinde yaşayıp, ismini vermek istemeyen bir yurttaş, yaşadıklarını şöyle anlattı:

Köyün 200 kişilik bir nüfusu var. Köyün hepsini satsak da bu faturaları ödeyemeyiz. DEDAŞ bize elektrik ve su versin diye kendi aramızda 100’er TL topladık. O da fayda etmedi. Her yıl yazın tam ortasında elektrik ve suyumuzu kesiyorlar. Hayvanlarımızın ve bahçelerimizin su ihtiyacı olduğu zaman sularımızı kesiyorlar. Bizlere su ve elektrik vermeyerek bizi cezalandırıyorlar. Bizi su ve elektrikle terbiye etmeye çalışıyorlar. Bu haksızlığı, hukuksuzluğu kabul etmiyoruz.

Bu sorunun yıllardır sürdüğünü belirten HDP İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Erbey, “Hiçbir şekilde çözülmüş değil. Köylüler su ihtiyaçlarını kuyudan karşılıyor. Su şebekesi trafoya bağlı olduğu için elektrik olmadığında su da yok. 13 köyde 20 yıl öncesine ait gelmeyen faturaların parası geçtiğimiz aylarda kesildi. Borçlar birikmiş ama köy halkının bundan haberi yok” dedi.

DEDAŞ ekiplerinin sürekli köylere giderek halka “borcunuzu ödeyin” baskısı yaptığını söyleyen Erbey, şunları ifade etti:

Köylüler de bu parayı ödeyecek durumda değiller. Çünkü köylerinin hepsini satsa bu borcu ödeyemezler. 17 gündür bu köylerin elektriği kesilmiş ve su verilmiyor. Şimdi halk traktörlerle ilçe merkezine gelerek su ihtiyacını karşılıyorlar. Sadece Hêtma köyüne 1 Milyon 330 bin TL para cezası kesilmiş. Şimdi köylüler bu krizde borçları nasıl ödeyecek? Zamanında bu halkın faturaları gitmemiş, gitmeyen bir faturanın parasını nasıl ödeyecek?

İl Genel Meclisi olarak bu durumun takipçisi olacaklarını ifade eden Erbey, yaşanan sorunun çözümü için de ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.




Önceki Haber
İktidarın ekonomi politiği ve muhalefetin paradoksu
Sonraki Haber
HTŞ komutanları Türkiye sınırında toplantı halindeyken vuruldu