Ana SayfaGüncel50 bin Kürtçe atasözünü dört ciltte topladı

50 bin Kürtçe atasözünü dört ciltte topladı

HABER MERKEZİ – Yazar Mehmet Öncü’nün yıllar süren emeği sonucu 50 bin Kürtçe atasözü, dört ciltlik bir çalışmayla derlendi. Çalışmada atasözlerinin hikayeleri ve kaybolmaya yüz tutmuş sözler de yer alıyor.

Araştırmacı-yazar Mehmet Öncü’nün yıllar süren çalışması sonucu bir araya getirdiği dört ciltlik Kürtçe atasözleri kitabı “Gotinên Pêşiyan (Atasözleri)” çalışması, Sîtav Yayınevi tarafından yayımlandı.

Toplam 4 bin 876 sayfadan oluşan dört ciltlik çalışmada, 50 bin Kürtçe atasözüne yer verildi.

Kitapta, taşıdıkları anlamlara göre 235 ayrı başlık altında toplanan atasözlerinin açıklamaları da yer aldı.

Mehmet Öncü

Yine, kitaptaki 2 bini aşkın atasözünün hikayeleri ve kaybolmaya yüz tutan birçok kelime de dikkat çekiyor.

En büyük destekçisi annesi

Mezopotamya Ajansı’ndan Dindar Karataş’ın haberine göre bugüne kadar dördü şiir ve ikisi roman olmak üzere toplam 24 eseri yayımlanan yazar Öncü, kitaptaki 50 bin atasözünden 30 binini bizzat kendisi kayıt altına aldı. Diğer atasözleri de farklı kaynaklardan toplandı.

1979 yılından bu yana Kürtçe atasözleri üzerine çalışma yaptığını aktaran Öncü, 1990’lı yıllarda yaşanan baskılar sırasında birçok çalışmasının kaybolduğunu anlattı.

O dönemlerde yapılan üst aramasında üzerinde 21 Kürtçe atasözünün çıktığını ve bundan kaynaklı günlerce gözaltında tutulduğunu dile getiren Öncü, baskılar sonrası çalışmalarını daha da yoğunlaştıracak motivasyona sahip olmuş.

Öncü, atasözleri kitabını en büyük destekçisi olan annesine ithaf etmiş.

Kürtçenin zenginliği

Atasözlerini toplarken bir yandan da anlamlarını araştırdığını söyleyen Öncü, “Bu çalışmayı hemen hemen her bölgede yürüttüm. Teknik eksikler vardı, bu nedenle kağıtlar üzerinde not alarak başladım. Sonra kasetler kullanmaya başladım” dedi.

2009 yılında yedi bin atasözünün yer aldığı bir kitabının yayımlandığını paylaşan Öncü, Kürtçenin zenginliğine işaret ederek, “İmkanlar oluşması halinde bu zenginlikler tek tek ortaya çıkacak” diye ekledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
TJA Sözcüsü Gökkan gözaltına alındı
Sonraki Haber
Gazeteci Abdurrahman Gök'e 20 yıla kadar hapis istemi