Ana SayfaGüncel’90’lı yılları aratmıyor’: İstanbul’da HDP yöneticisine ajanlık dayatması

’90’lı yılları aratmıyor’: İstanbul’da HDP yöneticisine ajanlık dayatması

HABER MERKEZİ – HDP’nin Fatih ilçe yöneticisi Mithat Tanrıtanır, 7 Ekim’de kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce plakasız bir araca bindirilerek kaçırıldığını, götürüldüğü mezarlıkta tehdit edilerek ajanlık dayatmasına maruz kaldığını söyledi. İHD yöneticisi Leman Yurtsever, son dönemlerde ajanlaştırma politikalarıyla ilgili çok sayıda başvuru aldıklarını belirterek, bu yöntemin 1990’lı yılları aratmadığına dikkat çekti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), parti il ve ilçe yöneticilerine yönelik ajanlık dayatmalarına karşı İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binasında basın toplantısı yaptı.

Toplantıya HDP Fatih İlçe Eş Başkanı Seyri İpek, HDP MYK üyesi Ferhat Encü ve ajanlık dayatmasına maruz kalan Fatih İlçe Yönetici Mithat Tanrıtanır da katıldı.

Evrensel’in haberine göre, toplantıda konuşan İHD İstanbul Şube yöneticisi Leman Yurtsever, son dönemlerde ajanlaştırma politikalarıyla ilgili çok sayıda başvuru aldıklarını vurgulayarak, bu yöntemin 1990’lı yılları aratmadığına dikkat çekti.

Bu yöntemle amaçlarının istihbarat toplamak değil, kişiyi sindirmek, baskı altına almak, sosyal ve siyasal hayattan vazgeçirmeye çalışmak ve kişisizleştirmek olduğunu vurgulayan Yurtsever, savcı ve hakimleri göreve çağırdı.

“Ajanlık teklif edip, tehdit ettiler”

Ajanlık dayatmasına maruz kalan HDP Fatih ilçe yöneticisi Mithat Tanrıtanır, olayın 7 Ekim günü yaşandığını belirterek şunları söyledi:

İşten çıkınca bir polis uygulamasına tabi tutuldum. Aslında bu bir uygulama değildi. Köşe başını tutmuş ve kendini polis olarak tanıtan iki kişi kimliğimi sordu. Önce bana yalan söylediler; Samatya’da bir hırsızlık olayı olduğunu ve görgü tanıkların bana işaret ettiğini söylediler. Ben de ‘Tamam, karakola gidelim’ dedim.

Beni plakasız bir arabaya bindirdiler. Sonra bir baktım ki plakasız bir araç daha bizi takip ediyor. Emniyete gideceğimizi söylediler ancak emniyete yakın bir noktada araç yönünü değiştirdi. Bir şey olduğunu anladım ve nereye gittiğimizi sordum. Bana ‘Fazla soru sorma’ dediler. Gözlerimi bağlamak istediler ancak kabul etmedim.

Bir baktım ki araç mezarlığın içine giriyor. Üç araç mezarlığa girdi ve 9 kadar polis indi ve bana direkt ajanlık teklif ettiler. Tehdit ettiler. Bana HDP’de yapılan kapalı toplantılarda neler konuşulduğu konusunda onlara bilgi vermemi istediler.

“Gayri meşru bir oluşum mu vardır?”

HDP MYK Üyesi Ferhat Encü ise kaçırma ve ajanlaştırma politikalarının son dönemde arttığını belirterek, partilerinin gençlik meclisi üyelerine yönelik hem şantaj hem tehdit hem de ajanlaştırmaya yönelik olayların olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

Bu kişiler kimdir? Hangi yasa ile bu gibi faaliyetler yürütüyorlar? Bu gibi yönetmeleri hangi illerde yapmaktadırlar? Bunlar hangi mekanizmanın içindedirler? Yasa ile belirlenmiş polis teşkilatı ve istihbarat dışında yeni bir oluşum mu vardır? Gayri meşru bir oluşum mu vardır?

Eğer bu gibi uygulamalarla karşı karşıya kalıyorsak bu devletin içerisinde kurulmuş çete oluşumları vardır . Bu pratikler çete pratiğidir. Bir siyasi partinin yöneticilerine, gençlerine yönelik kaçırma yöntemi bir çete faaliyetidir ve biz bunları kabul etmiyoruz ve bu konuda hukuki girişimlerde bulunacağız.


HDP’li gencin kaçırılma anına dair görüntüler ortaya çıktı

HDP İstanbul Gençlik Meclisi: Bir haftada üç üyemiz kaçırıldı

HDP Gençlik Meclisi Eş Sözcüsü: MİT’çi olduklarını söyleyen kişilerce kaçırıldım


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şehir Tiyatroları'nın 106 yıllık tarihinde bir ilk olacaktı: Kürtçe oyuna yasaklama
Sonraki Haber
Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 38 milyonu aştı